Audiohobby.pl

Magnetofon

ArturP

• 1481 / 3476
  • Ekspert
02-12-2023, 08:26
Internet trzeszczał o tym już w zeszłym roku, a poliszynel to nawet zaraz po wyborach do "PE" w '19.

Hammer

• 5730 / 2978
  • Ekspert
02-12-2023, 08:56
Noże , ale teraz dopiero dobrali sie faktycznie siłowo.

LD

• 64 / 3692
  • Użytkownik
02-12-2023, 10:31
Noże , ale teraz dopiero dobrali sie faktycznie siłowo.
Możesz rozwinąć " siłowo" ? Zaznaczam że nie znam tej ustawy.

AUDIOTONE

• 11396 / 6518
  • Moderator Globalny
02-12-2023, 14:29
Wprowadzili se ustawe bardziej restrykcyjną o zużytym sprzęcie elektronicznym, całość ma trafiać do punktów zbiórki i teraz już darmo bez opłat.

Tam ponoć mają siedzieć macherzy od serwisowania i probować naprawiać lub zrobić tak aby było sprawne, a następnie zostaje to wystawiane do sprzedaży ponownie.

Nigdzie nie mogę tego znaleźć... Jest owszem wzmianka o utylizacji elektroniki ale nic o naprawach...

https://www.umweltbundesamt.de/themen/abfall-ressourcen/produktverantwortung-in-der-abfallwirtschaft/elektroaltgeraete/elektro-elektronikgeraetegesetz#wichtige-eckpunkte

https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/recycling-waste-management/weee-responsibilities/index_de.htm

Jeśli ktoś ma link do oficjalnego rządowego oświadczenia to proszę podać. Ja nie mogłem nic znaleźć. Chodzi oczywiście o aktywne i wprowadzone przepisy, a nie o chęci wprowadzenia zmian....
Chcę po prostu odsiać niepewne informacje, od prawdziwych.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5730 / 2978
  • Ekspert
02-12-2023, 16:11
siłowo tzn mówił że nie wolno im wystawiać na wystawki tylko do recyklingu oddawać.
Tam są różne landy, on mi mówił o tym gdzie był...

pień

• 3254 / 1716
  • Ekspert
02-12-2023, 17:55
We wszystkich landach :)   Nałożyli obowiązek sklepom przyjmowanie starych gratów.   Sklepy typu Media-Markt  Saturn itd....   tam jest jakiś limit wielkości.
  Każdego klamota możesz też oddać w dowolnym gminnym punkcie gdzie są >  śmieciarze <   Cholera wie o co im chodzi?
   Jeżeli zaś chodzi o to że to jakoś będzie naprawiane to chyba śnią.    Chociaż-  cholera wie-  achmedy  to przecież inżyniery, lekarze itp.   specjaliści.   Tak więc raczej z ebaya nic nie zniknie a wprost przeciwnie :)   Pojawi się więcej legendarnego sprzętu fachowo ogarniętego specjalnymi płynami  jak ten magnet w znaleziskach.

Wojciech7

• 2365 / 1780
  • Ekspert
02-12-2023, 19:47
We wszystkich landach :)   Nałożyli obowiązek sklepom przyjmowanie starych gratów.   Sklepy typu Media-Markt  Saturn itd....   tam jest jakiś limit wielkości.
  Każdego klamota możesz też oddać w dowolnym gminnym punkcie gdzie są >  śmieciarze <   Cholera wie o co im chodzi?
   Jeżeli zaś chodzi o to że to jakoś będzie naprawiane to chyba śnią.    Chociaż-  cholera wie-  achmedy  to przecież inżyniery, lekarze itp.   specjaliści.   Tak więc raczej z ebaya nic nie zniknie a wprost przeciwnie :)   Pojawi się więcej legendarnego sprzętu fachowo ogarniętego specjalnymi płynami  jak ten magnet w znaleziskach.
Zaproszeni specjaliści naprawią to wszystko-:)))
Za jakiś czas w gazetce do sklepów tych dużych będzie coś takiego-"Wielka promocja odnowionego i sprawnego
Nakamichi . Jeśli chcesz go kupić w naszym sklepie zrób zakupy za sumę ....EU i wypełnij kupon loteryjny"-:)))

Kiedy u nas w Biedronce będzie można kupić odnowiony magnetofon/gramofon.....

pień

• 3254 / 1716
  • Ekspert
13-12-2023, 12:26
Dobra, dzisiaj malowanie :)  I gdy już miałem się zabrać to dzwonek z podwórka.
   Idę, patrzę i paczkę mam hehehe-  w sumie czekałem na nią.

No spoko-  wszystko zgodnie z planem :)   W sumie to nawet lepiej bo myślałem że jest okrutnie obczochrany ale to tylko dużo kurzu.
Lampki świecą zgodnie z planem i mechanizm nie startuje zgodnie z planem.    Diagnoza po pierwszym macaniu:
Chyba oberwana płytka ze stykami pod klawiszami-   zobaczy się.  Najpierw blacha dla blaupunkta-  zapuszczę nagrywanie na fumfel nówce taśmie nie śmiganej i w folię jeszcze zapakowaną i zabiorę się za Kena.
  Który zdaje się mówić:  a tobie to co od......o ?   Jakimś wideło się zajmujesz?   Napraw mi klawiaturę to ja k....  mu pokażę jak gra magnet.
hehehehee

Wojciech7

• 2365 / 1780
  • Ekspert
13-12-2023, 17:19
Taka paczka to super sprawa-)))

pień

• 3254 / 1716
  • Ekspert
13-12-2023, 18:01
O właśnie :)    Jakoś przeniosło się w lepsze miejsce hehehehe   Pewno Wojtek popchnął.
   Trochę bida- ten magnetofon jest w sumie mało przyjazny dla serwisanta bo zrobiony jak w misce i trza będzie kuć po całości żeby dobrać się do guziczków.    Niestety był już u jakiegoś fachowca-  w środku spryskany >profesjonalnymi płynami<   z odległości odpowiedniej do malowania.    Nogi oberwane i ktoś na wkręty do drewna ok 30mm  długie przykręcił kółka z filcu.   Dwa wkręty trafiły trochę kijowo-  jeden w ramkę od mordy wlazł  a drugi podparł płytę główną.   No ale to jutro może wystartuję bo dzisiaj widło chę do końca zrobić. 
Znaczy dzisiaj już ogarnąłem blachę klapy bo załapała się na hurtowe działanie :)
  Myślę że warto mu zrobić temat w Kenwoodach bo tej wersji jeszcze nie ma   KX 880G  to jest.
« Ostatnia zmiana: 13-12-2023, 18:05 wysłana przez pień »

AUDIOTONE

• 11396 / 6518
  • Moderator Globalny
13-12-2023, 18:58
O właśnie :)    Jakoś przeniosło się w lepsze miejsce hehehehe   Pewno Wojtek popchnął.

Polecam się ;-) hahaha

Myślę że warto mu zrobić temat w Kenwoodach bo tej wersji jeszcze nie ma   KX 880G  to jest.

Owszem wersji "G" brak i należy mu się osobny temat bo to co innego niż "HX". Gen.PPiK jest inny i ma jeszcze kilka innych zmian, w stosunku do 880HX.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 2227 / 6165
  • Ekspert
13-12-2023, 19:11
Chyba oberwana płytka ze stykami pod klawiszami-   zobaczy się.

W KX-1100HX też miałem problem z klawiaturą. Pomijając to, że była mocno rozklekotana, to miałem też pełno zimnych lutów na złączach od spodu.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Hammer

• 5730 / 2978
  • Ekspert
21-12-2023, 00:28
Ulalalalaaa właśnie skończyłem rozkminiać i czyścić z rozpuszczonych pasków mechanizm do Sony TC-K690, normalnie syf był okropny, niestety bez odkręcenia lewej rolki się nie dało no i będzie ból dupy ją ustawiać.

chorazy3

• 2338 / 2282
  • Ekspert
21-12-2023, 11:05
Aj tam od razu ból dupy. Zmierz suwmiarką odległość i potem ustaw tak samo. Mam szablon i nim ustawiam i widzę że tam też pewna tolerancja jest. Więc takie ustawienie będzie ok (jeśli wcześniej było poprawnie ustawione). Można by też ustawić kasetą lusterkową ale wtedy ryzyko błędu większe.
Paweł