Audiohobby.pl

Magnetofon

Wojciech7

• 2343 / 1745
  • Ekspert
15-04-2022, 20:38
Jaką kasetę magnetofonową zabierasz-?
Nagraną oczywiście :)
Gwoździa mi w sumie zabiłeś, hmmm, jeżeli można zabrać tylko jedną to pewno Sony HF-S  i swoją >must have<   na niej.
C120  URMaxell.  Co ponagrywać na tą kasetę-muszę przemyśleć i na którym magnetofonie?

pień

• 3173 / 1681
  • Ekspert
15-04-2022, 21:10
W sumie to z  C120  masz rację.  Kurna- chyba nawet mam jedną czy dwie ale niestety nie jest to Maxell tylko BASF i AGFA.
   A co do zawartości to teraz takie czasy że ja pi.......................  i lepiej mieć już gotową.   Wczoraj nagrałem w sumie taką która by uszła.
  Może bym tam jeszcze co zmienił ale ciężko tak wybrać na C90.
(ed:   nagrane na KX 4520  :)  moje nowe oczko i wielkie zaskoczenie-pozytywne ma się rozumieć- aktualny mistrzu w nagrywaniu na chacie)

A tak z innej beczki żeby nie było że tylko silny robi 100 pytań do :)
   Panowie, sprawa taka:

Jedno kieszeniowiec- ładnie grający z autorewersem :)    Istnieje takie zjawisko?
   I nie chodzi mi o tego Naka co to własną łapą sam przekłada taśmę na drugą stronę.   Tylko o coś normalnego :)
Jaki Kenwood albo Dżiwajs może.
  Coś ktoś wie?
« Ostatnia zmiana: 15-04-2022, 21:20 wysłana przez pień »

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
15-04-2022, 21:12
Jedno kieszeniowiec- ładnie grający z autorewersem :)    Istnieje takie zjawisko?
   I nie chodzi mi o tego Naka co to własną łapą sam przekłada taśmę na drugą stronę.   Tylko o coś normalnego :)
  Coś ktoś wie?
niby temat jest ale trochę mało magnetów... : http://audiohobby.pl/index.php?topic=13683.0
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

pień

• 3173 / 1681
  • Ekspert
15-04-2022, 21:37
Nooo kurna, jak mogłem przegapić że nano temat o takim JVC zrobił.
  W dodatku jeszcze wygląda jak brat TD-V

silny11

• 92 / 1398
  • Użytkownik
15-04-2022, 21:40

oj tam oj tam ;)
kto pyta nie błądzi,
a pyta to brzydkie słowo;)

Hammer

• 5608 / 2943
  • Ekspert
15-04-2022, 21:53
W sumie to z  C120  masz rację.  Kurna- chyba nawet mam jedną czy dwie ale niestety nie jest to Maxell tylko BASF i AGFA.
   A co do zawartości to teraz takie czasy że ja pi.......................  i lepiej mieć już gotową.   Wczoraj nagrałem w sumie taką która by uszła.
  Może bym tam jeszcze co zmienił ale ciężko tak wybrać na C90.
(ed:   nagrane na KX 4520  :)  moje nowe oczko i wielkie zaskoczenie-pozytywne ma się rozumieć- aktualny mistrzu w nagrywaniu na chacie)

Panowie, sprawa taka:

Coś ktoś wie?

Kernwood 990 sr bodajże, nie ma lepszego ..........jest jeszcze taki starszy model Soniaka, ktoś mi wysłał z forum do zrobienia właśnie rewers w nim....nie pamietam modelu ale już klasa ES praktycznie.

pień

• 3173 / 1681
  • Ekspert
15-04-2022, 22:25
Dzięki bardzo:)   Nie wspomnisz jaki numer tego soniacza?

Dobra- póki co są dwa typy i zarządzam prywatne polowanie :)   Tak przy okazji zalazłem na jakąś aukcję Kena KX-9010  i gościu chyba świruje bo cena -hmmmm-  taki Dragoński zakres łapie. hehehehe  1000EU
   Kurna-ludziom odbija
Gdyby tak kiedyś w tych firmach co robią magnetofony wiedzieli co będzie się działo z ich złomami po 30 -40-50 latach  to by tak pochopnie na złom osprzętu nie wywalili.

Wojciech7

• 2343 / 1745
  • Ekspert
15-04-2022, 23:10
Sony TC-RE340 z  autorewersem.

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
15-04-2022, 23:30
Wojciechu bez urazy ale ten to raczej jakaś marna imitacja tego co szuka Robert...
ja proponuje Sony TC-RX80ES, lub TEAC R-888X, R-999X i mnóstwo innych :)
« Ostatnia zmiana: 15-04-2022, 23:34 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

RetroTape

• 900 / 1454
  • Ekspert
15-04-2022, 23:58
Panowie, sprawa taka:

Jedno kieszeniowiec- ładnie grający z autorewersem :)
Może coś z Yamahy, KX-R700, KX-R730 lub dość prosty model i z nieco gorszą kulturą pracy, ale za to bardzo ładnie grający KX-R430. Znam dobrze modele 730 i 430 i są godne polecenia, a 700-setka zawsze mi się podobała wizualnie, ale nie udało mi się jej nigdy kupić wiec o brzmieniu nic nie powiem.

Nie wiem jak to jest, ale te modele z autorewersem, grają moim zdaniem inaczej (lepiej) niż standardowe wersje bez autorewersu. Może to kwestia innej, mniejszej, konstrukcji głowic, bo różnica jest wyraźna i zdecydowanie na korzyść dwukierunkowców. Przynajmniej tak jest na moje ucho.

pień

• 3173 / 1681
  • Ekspert
16-04-2022, 08:12
Dzięki Wam za odzew :) Coś tam po numerkach wiadomo w czym poszukiwać.
  Co do tych z autorewersem to mam jedną Aiwe- ale sorry-  nawet nie chce mi się leźć i sprawdzać jaki to ma numer.
  Cienka jest i tyle.
Następny to Yamaha KX-W392  ale to kopiarka jest.   Hmmm-   gdy jej dać dobrze nagraną taśmę to ona nawet bardzo fajnie gra.  Nagrywa bardzo przeciętnie-  niby czysto wszystko ale jakoś tak chudo wychodzi.  Tak jak wygotowana polędwica-  fajne mięso ale chude że aż skrzypi pod zębami :)
  Technics RS X-901  to też kopiareczka ale jak na moje to gra zajebiście- przewyższa Yamachę zdecydowanie.  I nie oddtłuszcza :)
Chociaż prawdę mówiąc to na zdolności nagrywania w moim hipotetycznym jednokasetowcu z rewersem mi nie zależy.
Mając od paru dni KX-4520 to okazało się że będę wszystkie taśmy na nowo nagrywać.  Poprzednio nawijałem wszystko na KX 7050.
 Niby nowszy- ale starszy brat pokazał się z jak najlepszej strony.   Nie wiem z czego to wynika bo mają chyba takie same głowice- prawie takie same mechanizmy - a jednak.
  Może kwestia zużycia ?   Cholera wie,  wszystkie moje magnetofony na taśmach nagranych przez 4520  pokazują mi się z lepszej strony :)  Bank kompletnie rozwalił stary JVC TD V66 którego teraz nazywam  turbo-diesel.   
Hahahaha
  Ma podobną charakterystykę- moment obrotowy jak w ciężarówce której wsio ryba ile ton przeładujesz :)  Przywiążesz do do czegoś to i tak wyrwie i pojedzie :)  A pod górę to nawet lepiej jak z góry.
  Po prostu nie ma w nagraniu czegoś z czym sobie nie radzi.   Bardzo się ucieszyłem że w tych autorewersach jest JVC okrutnie podobny właśnie do TD V.    Wiem że to tylko wygląd zewnętrzny ale jeżeli gdzieś zobaczę to na bank kupię
  ---- tylko taki drobny szczegół jest w postaci poziomu wysterowania.   Przywalę prąda takiego że w Kenie skala się kończy to JVC pokazuje że to dopiero 0-2 db.
Kurna- na czym go kalibrowali?  Taśmach od dużego szpulaka czy co?
« Ostatnia zmiana: 16-04-2022, 08:28 wysłana przez pień »

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
16-04-2022, 08:47
Robercie różnice wskazań są spowodowane tym że Ken jest kalibrowany prawidłowo do normy 160 nWb/m a JVC podejżewam 250.... spójrz na wskaźniki i umiejscowienie znacznika Dolby.
Wojtek.

Wojciech7

• 2343 / 1745
  • Ekspert
16-04-2022, 10:53
Wojciechu bez urazy ale ten to raczej jakaś marna imitacja tego co szuka Robert...
ja proponuje Sony TC-RX80ES, lub TEAC R-888X, R-999X i mnóstwo innych :)
Rozumiem, nie jestem szybko obrażalskim, nie mam z tego wpisu też urazy.

pień

• 3173 / 1681
  • Ekspert
16-04-2022, 13:37
Robercie różnice wskazań są spowodowane tym że Ken jest kalibrowany prawidłowo do normy 160 nWb/m a JVC podejżewam 250.... spójrz na wskaźniki i umiejscowienie znacznika Dolby.

A tak, faktycznie- gadalim już o tym.   Tylko że w JVC  nie ma znaczka dolby jak wszędzie a strzałeczka >norm<  wskazuje na +5 db.

mała edycja:
  właśnie dobiłem targu z gościem z ebaya i kupiłem JVC KD-VR5  w takim stanie >niezbyt<  szałowy ze wskazaniem na padakę.   Nie chce nagrywać czy cóś  ale podobno odtwarza dobrze.   Trochę też blachy obdrapane -  ale mój pierwszy JVC  też nie wyglądał najlepiej.
    Liczę że da się go przywrócić do pełni życia a i trochę zabawy będzie  bo z ostatnim kenem to tylko pasek założyć trzeba było.
« Ostatnia zmiana: 16-04-2022, 13:54 wysłana przez pień »

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
16-04-2022, 14:33
Koledzy, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych.
Wojtek.