Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1190 / 6548
  • Ekspert
15-04-2020, 21:15
A jak 100 +?

To juz jest hobby.

Wy się chłopaki cieszcie, że koparek albo spychaczy nie kolekcjonujecie. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Hammer

• 5612 / 2945
  • Ekspert
16-04-2020, 00:25
No ja mam sporo rowerów z racji zawodu wykonywanego ........  ogólnie polacy lubią zbierać różności i chomikować, są ludźmi. którzy mają zainteresowania i żyją pasjami, na zachodzie tak dużego i trendu nie ma, może dlatego że nauczył nas tego komunizm? i mamy to we krwi.........

a przy okazji, na innym forum dostałem własnie bana na miesiąc z tego powodu że raczyłem się odezwać w obronie znajomego, którego jakiś typek obrażał, pełna kultura i hehehehe no cóż da się z ludzi zrobić winnych za nic, da się, może jest już tak że jak plują na kogoś to trzeba obchodzić bokiem? nie podawać ręki, znieczulica?

Miejmy nadzieje że nas wypuszczą z domów za parę dni, ponoć w tym tygodniu już, to może się ruszy interes normalnie w każdej dziedzinie i zdołamy uratować swoje głaskane egzemplarze, a nie wymieniać je na kilo cukru ....

Co do kaset bazarowych........ byłem w takiej nagrywalni w tamtych czasach, oryginał nagrywano na pełnym korektorze na taśmie cr-mo, z cd albo analogu, potem odtwarzano na pozycji FE, robiono kopie na zwykłe kasety - tyle ile kopiarek, a następnie stała ściana kopiarek ze średniej wieży polskich i jechali na okrągło kopie 1/1 na zwiększonej prędkości.
Kopie wychodziły  ..... na ucho do auta czy jamnika dało się słuchać, potem ponoć jakość wzrosła bo się podorabiali i już szła lepsza jakość, potem coraz lepsza, ale szału nie było.
Ile ja dostałem czystych taśm takich pokopiarkowych......  sporo
Już lepiej to z Yt sobie ponagrywać teraz, lepsza jakość, a sentymenty? jak taśma brudzi albo wyje?
« Ostatnia zmiana: 16-04-2020, 00:46 wysłana przez Hammer »

JaKub92

• 2211 / 6131
  • Ekspert
16-04-2020, 00:51
Dla mnie te taśmy "bazarowe" mają wartość sentymentalną, więc zostawiłbym je w spokoju... Mają swoje, specyficzne brzmienie, których nie da ich poprawne nagranie z dobrego CD, a tym bardziej z YT ;) A od nowa możesz nagrać sobie ten sam materiał na dobrej firmówce :)
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

VincentVega

• 182 / 6524
  • Aktywny użytkownik
16-04-2020, 14:43
Racja, ta specyficzna jakość bazarówek budzi nostalgię... później nawet nagrany już w przyzwoitej jakości ten sam album nie brzmi tak jak powinien:) Ile kaset było nagranywanych bez kalibracji i człowiek był zadowolony, że ładnie "cyka".

VincentVega

• 182 / 6524
  • Aktywny użytkownik
16-04-2020, 14:44
No ja mam sporo rowerów z racji zawodu wykonywanego ........  ogólnie polacy lubią zbierać różności i chomikować, są ludźmi. którzy mają zainteresowania i żyją pasjami, na zachodzie tak dużego i trendu nie ma, może dlatego że nauczył nas tego komunizm? i mamy to we krwi.........

U mnie też by się parę znalazło...

Vinyloid

• 2470 / 5760
  • Ekspert
16-04-2020, 22:13
A jak 100 +?

To juz jest hobby.

Wy się chłopaki cieszcie, że koparek albo spychaczy nie kolekcjonujecie. :)

A niech to dunder świśnie! To człowiek całe życie gania po omacku za szczęściem, a tu się okazuje, że wystarczy nie kolekcjonować sprzętu budowlanego...
« Ostatnia zmiana: 16-04-2020, 22:16 wysłana przez Vinyloid »

bsw

• 667 / 5583
  • Ekspert
17-04-2020, 10:43
Magnetofon mam jeden - na dodatek niesprawny, ale czytając ten watek mam coraz większą ochotę go reaktywować.
Taki off-top:
Pośród różnych zachomikowanych sprzętów mam też... PF126p - a tutaj - wymiękłem jak zobaczyłem:

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
17-04-2020, 13:31
Magnetofon mam jeden - na dodatek niesprawny, ale czytając ten watek mam coraz większą ochotę go reaktywować.
Jeśli jest to możliwe (reaktywacja) i do tego posiadasz jakieś kasety może warto by go uzdrowić :)
Wojtek.

JaKub92

• 2211 / 6131
  • Ekspert
17-04-2020, 13:51
Pytanie jeszcze jaki to magnetofon i w jakim jest stanie.

bsw

• 667 / 5583
  • Ekspert
17-04-2020, 14:16
Kaset mam trochę (część jeszcze z lat 80-tych - kupowana za $ w Pewexie i nagrywana w "profesjonalnych studiach nagrań" z dyskofonu ;-), a część nagrywana z FM u Beksińskiego...
Pytanie jeszcze jaki to magnetofon i w jakim jest stanie.
No właśnie magnetofon nic specjalnego - MDS442...
Jest kompletny i zewnętrzne wygląda dobrze - "wersja eksportowa" - McVoice - czarny ze złotymi angielskimi napisami ;-)
Ma głowicę stożkową alpsa i dolby C - ale czy jest sens się z nim bawić...
W połowie lat 90-tych koledzy z zachodnimi deckami nie chcieli mi kaset pożyczać :-]
« Ostatnia zmiana: 17-04-2020, 14:23 wysłana przez bsw »

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
17-04-2020, 14:23
No właśnie magnetofon nic specjalnego - MDS462...
Jest kompletny i zewnętrzne wygląda dobrze - "wersja eksportowa" - McVoice - czarny ze złotymi angielskimi napisami ;-)
Ma głowicę stożkową alpsa i dolby C - ale czy jest sens się z nim bawić...

Moim zdaniem warto, jeśli głowica jest w dobrym stanie i tylko wymaga wymiany pasków i małego smarowanka. To czemu nie :)

A ja sobie nagrywam teraz Cocteau Twins - "The pink opaque" na Aiwie XK-S, fakt że nie z "patefonu" tylko z dac-a ale i tak jest dobrze :)
Wojtek.

bsw

• 667 / 5583
  • Ekspert
17-04-2020, 14:32
Głowica raczej w dobrym stanie, paski pewnie sparciały ale można kupić komplet - to nie problem. Sęk w tym że, z tego co pamiętam, ma uwaloną elektronikę. Z końcem lat 90-tych padło nagrywanie w jednym kanale a ostatnie tchnienie wydał ok 2001 roku - po kilku sekundach odtwarzania zamiast muzyki pojawiały się szumy i piski. Problemy sprawiała też klawiatura (membranowa?). W każdym razie wylądował wtedy w pudle na dnie szafy gdzie leży do dziś...
Ale trochę zaczynam tęsknić za tym swoistym urokiem muzyki z kaset...

A ja sobie nagrywam teraz Cocteau Twins - "The pink opaque" na Aiwie XK-S, fakt że nie z "patefonu" tylko z dac-a ale i tak jest dobrze :)

Z patefonu też nagrywałem w swoim czasie. A patefon mam i nawet używam :-)
(a pomyśleć że chciałem się kiedyś pozbyć kolekcji winyli, jak i kaset)
Na szczęście jestem typem takiego co raczej znosi graty niż się ich pozbywa :-]

« Ostatnia zmiana: 17-04-2020, 14:35 wysłana przez bsw »

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
17-04-2020, 14:42
Głowica raczej w dobrym stanie, paski pewnie sparciały ale można kupić komplet - to nie problem. Sęk w tym że, z tego co pamiętam, ma uwaloną elektronikę. Z końcem lat 90-tych padło nagrywanie w jednym kanale a ostatnie tchnienie wydał ok 2001 roku - po kilku sekundach odtwarzania zamiast muzyki pojawiały się szumy i piski. Problemy sprawiała też klawiatura (membranowa?). W każdym razie wylądował wtedy w pudle na dnie szafy gdzie leży do dziś...
Ale trochę zaczynam tęsknić za tym swoistym urokiem muzyki z kaset...
Jest tutaj kilka osób które mają Polskie "szuflady" i na pewno by pomogły lub doradziły co nieco odnośnie przywrócenia życia Twojej. A temat dotyczący MDS442 jest i można tam pisać co jej dotyczy :
http://audiohobby.pl/index.php?topic=13326.0
Wojtek.

bsw

• 667 / 5583
  • Ekspert
17-04-2020, 14:52
Jest tutaj kilka osób które mają Polskie "szuflady" i na pewno by pomogły lub doradziły co nieco odnośnie przywrócenia życia Twojej. A temat dotyczący MDS442 jest i można tam pisać co jej dotyczy :
http://audiohobby.pl/index.php?topic=13326.0
Dzieki za linka - zagadnę tam.

JaKub92

• 2211 / 6131
  • Ekspert
17-04-2020, 18:30
Mam jakieś części do tych "szuflad", więc jakbyś potrzebował porady lub części, to pisz :)