Witam serdecznie,
przedstawiłem się juz i przywitałem w stosownym wątku, a tutaj bardzo poporoszę o poradę.
Jestem fanem sprzętu firmy SONY. Mam wzmacnicz SONY TA-FA50ES i resztę komponentów z serii QS w tym także MiniDisc. Tylko magnetofon mam TC-K 611S. Nie jestem jakimś wielkim fanem kaset magnetofonowych, ale od czasu do czasu lubiłem go posłuchać. Niestety poszedł do serwisu na wymianę pasków. Wrócił z usterką - nie kalibrował i nie kasował nagrań . Zareklamowałem usterkę, ale sam z ciekawości zajrzałem do niego. Okazało się, że podczas podłączania złączki od głowicy kasującej do płyty głównej, ktoś wyrwał dwupinowe złącze. Poprawiłem luty ale bez skutku. Niestety popełniłem błąd, i zacząłem szukać przyczyny zmieniając ustwienia podkówek bias i REC L i H i to był błąd. Serwis naprawił usterkę, oprócz lutów wyrwana była ścieżka czego nie zuayważyłem - nie jestem elektronikiem tylko amatorem, jednakże teraz kalibracja pokazywała cuda. Ściągnąłem instrukcję serwisową, ale okazuje się, że kalibracja magnetofonu wymaga oscyloskupu, sztucznego obciążenia i wiedzy. Nie mam żadnej z tych 3 rzeczy. Na wyczucie podczas włączonej kalibracji, poustawiałem te podkówki tak, by dało się kalibrować taśmę i to mi się udało. Niestety nagrania wykonane po tej "regulacji" nawet na kasecie chromowej są kiepskie, mam wrażenie że gorsze niż przed naprawą.
Tak czy inaczej myślę nad zakupem innego magnetofou i proszę o doradzenie, który model SONY kupić. Oczywiście z uwagi na wzmcniacz bardzo chciałbym TC-K6ES ale ceny są zaporowe. Pozostanie marzeniem. Myślałem nad TC-K920QS ale poczytałem trochę i wygląda, na całkiem przeciętnego decka, a sprzedawcy chcą za niego spore kwoty - 1000-1500 zł. Z drugiej strony jest dużo nowszy od ES-ów z serii 7xx, 8xx. Z trzeciej strony ma to wady: nie ma dual capstan, ma manualne otwieranie kieszeni i nawet brak jej podświetlenia. Nie wiem czy ma stabilizację kwarcem obrotów. Pewnie nie.
W dobrym stanie w tym wizualnym jest dostępny model 850ES? Czy to udany model? Wart 850 zł ?
Bardzo proszę o radę, będę za nią bardzo wdzięczny. Chciałbym aby magnetofon brzmiał przyzwoicie, ważne dla mnie by ładnie nagrywał, gdyż od czasu do czasu robię mojemu Tacie przyjemność i nagrywam mu jakąś kompilację starych szlagierów z intenretu. Magnetofon nie musi być jakiśm super hi-end-em, zresztą przy obecnych cenach nie mam na to pieniędzy. Myślę o kwocie około 1000 zł
Na innym forum poradzono mi AKAI. Wiem, że to świetne decki, ale mam wszystko SONY, włącznie z gramofonem, jeden pilot, no jednym słowem, jakoś jestem przywiązany, ale jeśli to zły pomysł, to wysłucham z pokorą.
Raz jeszcze bardzo proszę o pomoc i będę wdzięczny za wszelkie rady.