Audiohobby.pl

Magnetofon

nano

• 9079 / 5196
  • Ekspert
11-05-2017, 14:49
NAD 6100

ech wzielo mi sie na wierszyki

oj powiadam wam

kto nie uslaszal  a tylko go widzial   ..
a w akustyke teguz to decka  online nie uwierzy
niech dzwiek mu po wieki tylko z youtuba kare wymierzy

nie tylko piekno zdobi  tapedecka
lecz do niego milosc i jego przeogromna  akustyczna prostota

he he he he

eMandDe

• 2204 / 3184
  • Ekspert
11-05-2017, 15:06
nano

Gratuluje rymów !!!

flyingcircus

• 439 / 2977
  • Zaawansowany użytkownik
11-05-2017, 18:36
sony  ct ..  c5 ... czy jakos tak
mial kolorowy  wyswitlach  pomarancz i zoty mam w pamieci
bylo to trche dziwne jak na sony

Brawo nano, zgadles, ale nie bardzo wiem o co Ci chodzi z tym wyswietlaczem.

Też obstawiam na jakąś zmieniarkę sony.

To pewnie SONY TC C5 !
Niedawno była ta machina na Alle... do kupienia za 2 stówki - ktoś łyknął !
Może to Twoja sprawka flyingcircus ?

Tak, jest z Alle... ale czy to było tak niedawno?
Poniżej ze swoim bratem bliźniakiem ze stanów TC-C521

nano

• 9079 / 5196
  • Ekspert
11-05-2017, 19:21
ja mielem kiedys  ten  c5
i mi sie kojazy z kolorowym  zolto czerwonym wyswietlaczem
moze mi sie poglebilo sorry

pamietam ze najgorsze w nim bylo  to
ze  wkladanie i wyjmowanie kaset trwalo wiecznosc !!!!!!!!!!!

obrot kaseta obrot kaseta !  eeeeeeeeeeee
to wsio trwalo

i wziolem wiec

uwaga wiem ze sie zdziwicie

pioneer !!
tak
tego mam
pioneer  ma lepsze rozwiazanie techniczne
model  nie mam pod reka
ale juz o nim pisalem
tu na forum
musze go znow uruchomic
sluzy mi do przewijania  kaset he he he he
« Ostatnia zmiana: 11-05-2017, 19:32 wysłana przez nano »

eMandDe

• 2204 / 3184
  • Ekspert
11-05-2017, 19:58
Tak, jest z Alle... ale czy to było tak niedawno?

Nie dawno tzn. w połowie marca br.

Fajni CI bracia  ! Na żywo pewnie jeszcze fajniejsi.

Jan61

• 208 / 3964
  • Aktywny użytkownik
11-05-2017, 20:17
Bardzo Wam dziękuję za opinie, te Sony bardzo mi się podobają pod względem budowy i wyglądu teraz i muzycznie - b.odpowiada mi opisane przez Was brzmienie. Jednak nie mogę już przygarnąć następnego decka (taki w domu układ - wiecie o co chodzi:) ) musiałbym się z którymś pożegnać. A na razie nie mam ochoty, chociaż ostatnio wkurza mnie 979 - znowu zmielił mi bez ostrzeżenia taśmę :(  I jeszcze 9010 niedomaga: przy odtwarzaniu w miarę upływu czasu zwalnia obroty. A w planach potencjalnych zakupów od dawna nurtuje mnie Denon M44HX . Właściwie te Sony, Denon i posiadany RS-B85 są bardzo podobne wizualnie i z tego co słyszę grają również podobnie, więc muszę w tym kręgu podziałać w najbliższej przyszłości. Ech, jest dylemat!
Janusz

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
11-05-2017, 20:43

Bardzo ciekawe to Soniaki :) Z tego co się orientuje to właśnie Sony tylko zrobiło taka karuzelę z kasetami, większość firm robiła na zasadzie magazynka. jak w Pionnerze, Aiwie i chyba jeszcze jakimś, nie pamiętam modeli...
Był jeszcze jeden bardzo stary ale co to było także uleciało z głowy . Chyba ktoś już to starodawne obrotowe ustrojstwo pokazywał.

Bardzo Wam dziękuję za opinie, te Sony bardzo mi się podobają pod względem budowy i wyglądu teraz i muzycznie - b.odpowiada mi opisane przez Was brzmienie. Jednak nie mogę już przygarnąć następnego decka (taki w domu układ - wiecie o co chodzi:) ) musiałbym się z którymś pożegnać. A na razie nie mam ochoty, chociaż ostatnio wkurza mnie 979 - znowu zmielił mi bez ostrzeżenia taśmę :(  I jeszcze 9010 niedomaga: przy odtwarzaniu w miarę upływu czasu zwalnia obroty. A w planach potencjalnych zakupów od dawna nurtuje mnie Denon M44HX . Właściwie te Sony, Denon i posiadany RS-B85 są bardzo podobne wizualnie i z tego co słyszę grają również podobnie, więc muszę w tym kręgu podziałać w najbliższej przyszłości. Ech, jest dylemat!

Widzisz ja mam identycznie. Pisałem ostatnio o tym. Sentymentów brak, przychodzi inny lepszy odchodzi gorszy.
Ilość magnetofonów ograniczona niestety. Bo w przeciwnym razie spał bym chyba na magnetofonach . Lub musiałbym im wynająć specjalnie mieszkanie...  :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

gabler1

• 44 / 4729
  • Użytkownik
11-05-2017, 21:08
Każdy cos tu naprawia itd.. no to i ja tez pokaze.
kto zgadnie co to za dziwactwo?

To pewnie SONY TC C5 !

Niedawno była ta machina na Alle... do kupienia za 2 stówki - ktoś łyknął !
Może to Twoja sprawka flyingcircus ?

He he he

Jan61

A co do SONY TC 555 ES. Nie jest a z tak źle. Na Alle... są obecnie aż dwa egzemplarze.

Mam SONY 555 ES II i 666 ES ale nie mam jak porównać ponieważ nie posiadam i nie posiadałem, ani tez nie słuchałem żadnego z wymienionych przez Ciebie Kenwood-ów 9010/1100 HX.

Pewnie to super zacne decki ale mnie jakoś do nich nie ciągnie. Nie mają tego czegoś. Wizualnie oczywiście. Nie powiem, że kiedyś może sobie takowe i kupię. Nie wiem i się nie wypieram. Trzeba spróbować.

A diabelskie SONY gra na poziomie najlepszych decków SONY z serii ES - fajnie, tak "basowo", ale to ma większość decków SON, co mi odpowiada oczywiście. Nie tracąc na średnicy ani na wysokich tonach.

Porównując do PIONEER-ów 777 i 959 wolę SONY, choć te dwa akurat posiadam. Nie są złe, czy gorsze ale ja naprawdę lubię mięsisty bas, a PIONEER-om tego brakuje. To moja opinia.
A jak wypada z basem ct 979 bo faktycznie 959 ma go trochę za mało ,kiedyś miałem przyjemność go słuchać i też takie wrażenie odniosłem

eMandDe

• 2204 / 3184
  • Ekspert
11-05-2017, 21:10
W tam 5 kaset. Prawdziwą zmieniarkę karuzelę wyprodukowała Matsushita  - Panasonic RS-296 US.

To już szafa grająca.

Fajnie działała i super wygląd.
Potrafili.

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
11-05-2017, 21:11
Mirku właśnie Panasonic RS-296 US dziękuje za przypomnienie :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Jan61

• 208 / 3964
  • Aktywny użytkownik
11-05-2017, 21:53
A jak wypada z basem ct 979 bo faktycznie 959 ma go trochę za mało ,kiedyś miałem przyjemność go słuchać i też takie wrażenie odniosłem
979 wg mnie schodzi ciut niżej, ale nie jest to bas, który większość z nas uwielbia. 959/979 grają wspaniałą średnicą, szczegółowo a 979 dodatkowo z dużą przestrzenią. Są równe w zapisie i odtwarzaniu i moje inne decki "lubią" ich taśmy. To właśnie jest główną zaletą. Kiedyś kombinowałem z tym basem i wstawiłem do 979 podstawkę pod wzmacniacz playback-a i szukałem odpowiedniej kostki, ale ostatecznie wróciłem do oryginalnego opa. Podpiąłem pod wzmacniacz JVC (mocny bas) i jest dla mnie OK.
Janusz

flyingcircus

• 439 / 2977
  • Zaawansowany użytkownik
11-05-2017, 22:16
Nie dawno tzn. w połowie marca br.
Nie moge tego znaleźć w zakupionych przedmiotach, wiec Ci nie odpowiem.
A chciałeś sam kupić czy może to Ty sprzedawałeś??? :)

Mirku właśnie Panasonic RS-296 US dziękuje za przypomnienie :)
hoho, widziałem go tylko na zdjęciach... magnetofonowy kombajn

ja mielem kiedys  ten  c5
i mi sie kojazy z kolorowym  zolto czerwonym wyswietlaczem
moze mi sie poglebilo sorry

Fotka dla Ciebie nano, moze juz z pamięcia nie tak.
A co do predkosci działania, to wcale nie trwa to tak długo, jak dla mnie to działa szybko.

gabler1

• 44 / 4729
  • Użytkownik
11-05-2017, 22:25
979 wg mnie schodzi ciut niżej, ale nie jest to bas, który większość z nas uwielbia. 959/979 grają wspaniałą średnicą, szczegółowo a 979 dodatkowo z dużą przestrzenią. Są równe w zapisie i odtwarzaniu i moje inne decki "lubią" ich taśmy. To właśnie jest główną zaletą. Kiedyś kombinowałem z tym basem i wstawiłem do 979 podstawkę pod wzmacniacz playback-a i szukałem odpowiedniej kostki, ale ostatecznie wróciłem do oryginalnego opa. Podpiąłem pod wzmacniacz JVC (mocny bas) i jest dla mnie OK.
Czyli rozumiem, że Sony to inna szkoła grania z większą dynamiką?

Jan61

• 208 / 3964
  • Aktywny użytkownik
11-05-2017, 22:31
Czyli rozumiem, że Sony to inna szkoła grania z większą dynamiką?
Nie to miałem na myśli. Może niech się wypowiedzą nasi eksperci.
Janusz

siwy

• 661 / 2816
  • Ekspert
11-05-2017, 22:34
Przepraszam że trochę zmienię temat.

Panowie mam pytanie.

Czy to normalne że magnetofon nagrywa tak jak na zdjęciach i przy takich ustawieniach
Sprawdzane nagrywanie z płyty testowej.

Coś chyba nie tak.
Możecie pomóc.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław