Audiohobby.pl

Magnetofon

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
03-02-2017, 20:06
To moj pierwszy post na forum chociaz juz dosc dlugo czytam to forum. Ostatnio odwazylem sie i kupilem sobie dwa magnetofony, jeden kasetowy i jeden szpulowy. Kasetowy kupilem ze wzgledu na wyglad no i cene. Cena byla okazyjna dlatego ze magnetofon jest niesprawny. Elektronika dziala sporadycznie, prawdopodobnie problemem sa zasniedziale zlacza. Probowalem je wyczyscic plynem Tensol T6 ale niestety to nie pomoglo. Macie moze jakies sprawdzone sposoby jak wyczyscic takie zlacza, szczegolnie wtyczki? Jest ich dosc duzo, kilkanascie/kilkadziesiat.
Robert

Witam nowegom starego kolegę

He he he

Sorry Robercie, że tak napisałem ale widze, że masz już troche postów na audiohobby.pl. Może nie w tym temacie ale cyfra "2655" nad Twoim przyszłym avatarem coś mówi.

Ja moge zaproponować Tobie popsikanie Kontaktem PR. Może cos pomoże ? I oby.

Są tutaj lepsi ode mnie. Może koledzy podadza Tobie cos skuteczniejszego.

Oczywiście gratuluje nowych starych nabytków.
Tego juz nie bedę tłumaczył dlaczego tak napisałem.
Chyba rozumiesz !
« Ostatnia zmiana: 03-02-2017, 20:10 wysłana przez eMandDe »

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
03-02-2017, 20:13
Fajną ktos ma kolejekcję "klawiszowców".

Zacznijcie oglądać od 4,32 min
Przedtem nic ciekawego.

« Ostatnia zmiana: 03-02-2017, 20:16 wysłana przez eMandDe »

mops

• 603 / 2909
  • Ekspert
03-02-2017, 20:18
KX 1100Hx  a. KX 1100G , napiszcie proszę na czym polegają  istotne różnice.
Waldek.

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
03-02-2017, 20:30

Gdzies wcześniej na forum już była o tym mowa.

Powiem krótko.
Z tego co widać po samym oznaczeniu HX posiada już system HX Pro, Natomiast G to system wymyślony bezpośrednio przez firme Kenwood. Czy gorszy ?, tego nie wiadomo ? Może i lepzy, ale tak to juz jest, ze trzeba sie dostosować do ogółu.

Za to firma Nakamichi nigdy nie poddała sie HX Pro. Uznali, że ich decki sa na tyle dobrze dopracowane, że nie potrzebuja HX Pro.
To tak na marginesie.

Były na przykład różne systemy wyciszania szumów oprócz Dolby, np ANRS, ADRESS, HIGH-COM a przyjęło sie stosować Dolby dla unormowania. I tak już zostało.
Podobnie z Aidio-Video. Przyjęło się VHS i wyparło inne.

A czy są jakies inne różnice ?
Nie wiem - pewnie minimalne.

Ja nie mam ani 1100HX ani 1100 G to sie nie będę wymądrzał.
Mam za to 880 HX i 880 G i nie widze rażacej różnicy.
« Ostatnia zmiana: 03-02-2017, 20:41 wysłana przez eMandDe »

mops

• 603 / 2909
  • Ekspert
03-02-2017, 20:54
Zatem jeszcze jedno : Wasze doświadczenie mówi iż lepszym wyborem będzie - wspomniany KX czy TA 2070.Obu jednorazowo nie mogę nabyć.
Waldek.

AUDIOTONE

• 9893 / 6046
  • Moderator Globalny
03-02-2017, 21:14

Kilkanaście stron wcześniej podawałem jakie są różnice miedzy "HX" a "G"...... pomoże wyszukiwarka...
Trzeba tylko poszukać.

To moj pierwszy post na forum chociaz juz dosc dlugo czytam to forum. Ostatnio odwazylem sie i kupilem sobie dwa magnetofony, jeden kasetowy i jeden szpulowy. Kasetowy kupilem ze wzgledu na wyglad no i cene. Cena byla okazyjna dlatego ze magnetofon jest niesprawny. Elektronika dziala sporadycznie, prawdopodobnie problemem sa zasniedziale zlacza. Probowalem je wyczyscic plynem Tensol T6 ale niestety to nie pomoglo. Macie moze jakies sprawdzone sposoby jak wyczyscic takie zlacza, szczegolnie wtyczki? Jest ich dosc duzo, kilkanascie/kilkadziesiat.
Robert

Witaj Robercie.
tak na wstępie...
Także i Tobie niestety ale muszę przypomnieć o wyszukiwarce. Bo takie pytania pojawiają się nagminnie po kilka razy w miesiącu i piszemy o tym samym kilka razy cały czas. Nie obraź się na mnie ale próbuje nauczyć ludzi czegoś co może im się przydać czyli chęć znalezienia "czegoś" (potrzebnej informacji) na forum na którym wszystko to zostało już napisane po kilkanaście razy...
Więc odsyłam do wcześniejszych wpisów lub do działu:
http://audiohobby.pl/index.php?topic=12066.0
lub w tym dziale czyli "magnetofon" było to pisane kilkanaście stron temu. A skoro czytasz to na pewno znajdziesz.

Poza tym to gratuluje nabytków :) I jak możesz to pokaż Swoje maszynki .

Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

jmaciek

• 389 / 5049
  • Zaawansowany użytkownik
03-02-2017, 21:18
A więc... teac v-7010 kontra sony tc-k870es!
Dzięki gotyk1 - misię jak zawsze podobało :-)
Ale uważaj, bo możesz skończyć jak Mrożek u młodych reżyserów, którzy twierdzą: "Mrożka nie da się wystawiać, bo pisze całymi zdaniami" ;-)

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
03-02-2017, 21:18
Zatem jeszcze jedno : Wasze doświadczenie mówi iż lepszym wyborem będzie - wspomniany KX czy TA 2070.Obu jednorazowo nie mogę nabyć.
Trudne pytania zadajesz mops

He  he he

Najlepiej jakbyś sam posłuchał obu i zdecydował który Tobie bardziej pasuje.
Wiesz ile ludzi tyle gustów.
Wiem, że to trudne jak się nie ma dostepu, ale jeszcze trudniesze doradzic komuś.

Ja nie miałem i nie słyszałem ani jednego. Porównujac suche dane nie ma wielkich różnic, jednynie w wadze i latach produkcji - pozostałby odsuch a tutaj mogę być różnice.
Tylko nie wiem w jaką stronę ?
« Ostatnia zmiana: 03-02-2017, 21:27 wysłana przez eMandDe »

mops

• 603 / 2909
  • Ekspert
03-02-2017, 21:29
Mylę się czy KX ma lepsze głowice?.Nie mam możliwości odsłuchu,muszę zdecydować na ślepo.Dlatego pytam.Raczej interesują mnie kwestje techniczne nie soniczne.
Waldek.

AUDIOTONE

• 9893 / 6046
  • Moderator Globalny
03-02-2017, 21:29
Mirku to o tym Sonym pisałeś że kupiłeś naprawdę bardzo ładny i zadbany egzemplarz . Rewelacja. A paseczki to do wymiany i idler na pewno także co nie ?

Roban spróbuj chemii : Kontakt 60,61 i WL. Opisy tych produktów znajdziesz w internecie.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
03-02-2017, 21:42
Mirku to o tym Sonym pisałeś że kupiłeś naprawdę bardzo ładny i zadbany egzemplarz . Rewelacja. A paseczki to do wymiany i idler na pewno także co nie ?

Dzieki Wojtku.

Mnie tez sie podoba. Fotki to swoją droga ale jak sie go widzi tak z bliska to robi wrażenie.
Nie mam za dużo takich decków z epoki, oprócz decków Telefunkena czy Grundiga, a i jeszcze jest jeden AIWA AD 6500 ale ten SONY jest jak zdjęty z taśmy produkcyjnej i ma taki lekko szampański odcień, taki ciemniejszy tego aluminium. Czaruje. To była inna szkoła budowania decków ! A gałki poezja. Prawdziwy majstersztyk. Trafiło mnie sie po prostu.
Powiem, że można sie zarazic tym designem.

Jednak na codzień używam tych praktyczniejszych. I nie chodzi o pilota, Tego nie używam chociaż parę mam co moge obsługiwać pilotem.

Teraz włączyłłem sobie 905 tke i sucham.
Ale to Nakamichi gra inaczej. Szczegółowiej. Technics przegrywa niestety.

Oczywiście w Sony paski do wymiany ! Tak - tak myslę.
Jeszcze nie rozkrecany bo aż mi go szkoda ruszyć.
Może zostawie go jako eksponat nie ruszany ! He he he

Postawiłem na półke i sie napajam widokiem,

he he he
« Ostatnia zmiana: 03-02-2017, 21:58 wysłana przez eMandDe »

roban

• 41 / 5508
  • Użytkownik
03-02-2017, 21:44
Dzieki za podpowiedzi. Nie obrazam sie wcale:-) Moze nie do konca jasno sie wyrazilem, samo psikanie nie wiele pomoglo, a byc moze znacie jakies inne sztuczki. Na razie zdjecie magnetofonu kasetowego

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
03-02-2017, 21:50
witam roban
..

opisz nam bardzo dokladnie kiedy sa problemy 
w jakich chwili
co robisz wtedy ze znow  jest oki
itp
czym wiecej wiemy tym szybciej mozna cos powiedziec

ale magnetofon  ja to ale tu wyjechales sprzecichym  suuuuuuuuuuuuuuuper

,,

edmande
paska nie zapomnialm juz ode szukac notatek
..

ja mma   1100hx  i g

hx  lepiej nagrywa  tak mi sie wydaje  he he

odtwarzanie nie ma roznicy
tak sam jest z 880hx  i g
to tylko moja opinia

...

ta 2700    ma wiecej basu   od 1100
2700 optycznie  jest  lepszy
ale ma nieszczesna opone  wrrr
« Ostatnia zmiana: 03-02-2017, 21:54 wysłana przez nano »

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
03-02-2017, 21:59
Dzieki za podpowiedzi. Nie obrazam sie wcale:-) Moze nie do konca jasno sie wyrazilem, samo psikanie nie wiele pomoglo, a byc moze znacie jakies inne sztuczki. Na razie zdjecie magnetofonu kasetowego

WOW !!!

Piekna maszyna roban.

Takiego to nie widziałem jeszcze, nie wspomne, że nie słuchałem. A czy bedę ?
Pewnie nie !

Gratuluję super maszyny.
« Ostatnia zmiana: 03-02-2017, 22:01 wysłana przez eMandDe »

mops

• 603 / 2909
  • Ekspert
03-02-2017, 22:00
Czyli sprawa zdaje się być jasną - chyba.
Dziękuję.
Waldek.