Audiohobby.pl

Magnetofon

eMandDe

• 2204 / 3628
  • Ekspert
13-01-2017, 23:27
Powalczyłem troszkę dziś z RS-B905. I doszedłem do jednego że no.... jakby tu powiedzieć ..... działa hehe :)

No to gratuluję Wojtku.

Cieszę się.

AUDIOTONE

• 11318 / 6486
  • Moderator Globalny
13-01-2017, 23:32
Przyczyna była banalna. Brak jakiśkolwiek funkcji był spowodowany uszkodzeniem mikro styku w górnej części kieszeni kasety. I mikroprocesor nie wykrywał w ogóle kasety w kieszeni , co dziwniejsze podawał poprawnie rodzaj taśmy na wyświetlaczu. Czyli wywnioskować można że to są oddzielne bloki w procesorze. Taka pierdoła . hehe :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

eMandDe

• 2204 / 3628
  • Ekspert
13-01-2017, 23:40
Przyczyna była banalna. Brak jakiśkolwiek funkcji był spowodowany uszkodzeniem mikro styku w górnej części kieszeni kasety. I mikroprocesor nie wykrywał w ogóle kasety w kieszeni , co dziwniejsze podawał poprawnie rodzaj taśmy na wyświetlaczu. Czyli wywnioskować można że to są oddzielne bloki w procesorze. Taka pierdoła . hehe :)
Taka pierdoła a ile bałaganu.
No i to wykrywanie rodzaju taśmy mogło mylić, że tam jest wszystko ok.
Najważniejsze, że chodzi, tzn że jest już sprawny.

artekk

• 1762 / 6533
  • Ekspert
13-01-2017, 23:41
cały dzień na forum cisza, a wieczorem ile się dzieje :)

Mam dwie sprawy :

1. co do nie kasującego prawego kanału CT-979 - Wojtek, dziękuję za podpowiedź, faktycznie, po odchyleniu lewej rolki, deck kasuje wszystkie taśmy jak zły, czyli rolka do wymiany, roboty etc. Jeszcze nie wiem co z tym zrobię, bo deck wart nowej rolki, jednak jej cena zwala z nóg.

2. cały wieczór walczyłem z CT-939mkII. Walka zakończona sukcesem, ale...
Deck w ślicznym stanie. Wymieniłem paski, trzeba było wypiąć milion złącz i odkręcić milion śrubek. Zadbałem, by słynne kółko nie zmieniło położenia. Zagadał od strzału. Jednak radość była krótka, bo za chwilę stanął silnik napędzający capstany. No myślę, po zawodach. Jednocześnie przestało działać podświetlenie kasety, ki c..j ? Zmierzyłem napięcie na zaciskach silnika, jakies śmieszne wartości ok 1V. Chcę wypiąć złączkę od tego silniczka, a on nagle rusza. To już poruszałem wszystkimi złączami na płytce za mechanizmem, okazało się, że niedokładnie wpiąłęm jedną z taśm, o kurczę, ale ulga. No to fajnie myślę sobie, składam na gotowo. Skręciłem, odpalam, coś rzęzi. Silnik od capstanów zatrzymuje się, jak to, przeciez chodził ? Coś szumi, jakby obciera. No tak, jakaś taśma została pod mechanizmem, a ja tak skręciłem, trze o koło zamachowe. Rozkręcamy od nowa, poprawiamy fuszerkę. Ładnie pięknie, deck złożony, Bardzo ładnie odtwarza, ale cóż to, zapodałem chrom, a on mi tu normal pokazuje ? no tak, pewnie zaśniedziałe styki od detekcji rodzaju taśmy. Ale gdzie one są ? w Pioneerze z prawej strony, ale wymyślili ! Nie są to jednak typowe mikrostyki z blaszkami, ale jakieś zabudowane mikrowyłączniki. Spróbuję napsikać kontaktu. Uff, działa wszystko jak trzeba. Fajnie, ale jak on nagrywa, czy w ogóle nagrywa ? O K...a, jakieś trzaski tylko nagrywa !! słychać szum taśmy i szczątkowe dźwięki z nagrania. Poruszałem taśmami, złączami, PR-kami, nic nie pomogło. Kręcę czym popadnie, nagle ... coś się odzywa, ale czym ja kręcę ? aaa,  kalibracją !! No to psikamy potki od kalibracji i biasu. No i magnetofon jest jak nowy, pięknie nagrywa i odtwarza, kasuje. A ile nerwów mnie kosztował.... Zapomniałem jeszcze o regeneracji idlera, w tzw, międzyczasie, bo panu Pioneerowi przewijać się nie chciało. Podsumowując kupę roboty i stresu, malutka satysfakcja  w nagrodę.

Mam nadzieję, że jakoś dobrnęliście do końca :) Teraz, by dopieścić Pioneera, jeszcze Wojtkowe przyrządy i taśmy by się przydały, a co najważniejsze WIEDZA jak ich użyć :)

Jutro walczę z drugim CT-959, po takiej rozgrzewce, może dam radę.
« Ostatnia zmiana: 14-01-2017, 01:01 wysłana przez artekk »
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

AUDIOTONE

• 11318 / 6486
  • Moderator Globalny
13-01-2017, 23:50
Arturze super że Ci się udało wiem dokładnie ile to pracy wymaga, i zawsze coś i zawsze coś czasami usterki pojawiają się lawinowo. Jedna po drugiej. A najgorsze jest jak już skręcimy i niby działa . A coś wyjdzie "w praniu" hehe. wtedy głęboki oddech i do dzieła z powrotem rozbiórka. Ale efekt końcowy jest znakomity jeśli uda mam się naprawić i sama satysfakcja naprawy  :)

Wojtek.

AUDIOTONE

• 11318 / 6486
  • Moderator Globalny
14-01-2017, 00:07
Dwie fotki z dzisiejszych króciutkich prac nad RS-B905. Nie mogłem wysiedzieć na dupie by go tak zostawić nie sprawnego na dłużej... Ale idzie w odstawkę bo w pierwszej kolejności jest TD-4600 :)
Wojtek.

artekk

• 1762 / 6533
  • Ekspert
14-01-2017, 00:40
Wojtek,

nie wiem co ładniejsze, czy ten Piękniś na literke "T", czy ta wieża po prawej.

_arwas_

• 171 / 3395
  • Aktywny użytkownik
14-01-2017, 06:28
Wojtek,

nie wiem co ładniejsze, czy ten Piękniś na literke "T", czy ta wieża po prawej.
Bez dwóch zdań wziąłbym "wieżę". Chociaż tego T też bym przygarnął. Mam dla niego "podstawkę" w postaci 965.

Wiesz co słuchałem dzisiaj kasety nagranej na CR4 na innym Technicsie i coś w tym chyba jest co pisałeś wcześniej.
Albo tak jakos wyszło, taki nośnik a może sygnał był lepszy ?.
A może to: 22:57? Im późniejsza pora tym zmysł słuchu się wyostrza. Człek bardziej wyluzowany a i otoczenie cichsze.
« Ostatnia zmiana: 14-01-2017, 08:16 wysłana przez _arwas_ »

eMandDe

• 2204 / 3628
  • Ekspert
14-01-2017, 08:31
.......................
Jutro walczę z drugim CT-959, po takiej rozgrzewce, może dam radę.

Fajnie, że udało sie Tobie Arturze z tem 939, choc współczuje nerwów i gratiluje wytrwałości i cierpliwości.
Na pewno odpłaci Tobię pieknym dzwiękiem.

A poza tym nauka nie idzie w las. Za to bedziesz miał doświadczenie orzy 959

Jestem ciekaw gdzie takie piękne cacka sie jeszcze znajdują ?
Na alledrogo takowych nie widać.

A może to: 22:57? Im późniejsza pora tym zmysł słuchu się wyostrza. Człek bardziej wyluzowany a i otoczenie cichsze.

Może masz i racje arwas, jednak powiem Tobie, ze za tym szła kolejna kaseta tego samego producenta i typ ten sam choc nagrywana na 737 i był inny odsłuch na pięknym "T"

Cóż, może juz z mioim słuchem coś nie tak ?
O tej godzinie to na pewno byłem starszy, ale młodszy ni dzisiaj.
Zatem dzisiaj będzie jeszcze gorzej !!!

Ja pikole.

..........

Wojtku

Piekne to cos na litere "T" i ta cała wieża po prawej stronie.
Tylko ja bym nie wiedział co do czego. Na pewno bym tego nie wykorzystał.
Jednak gratuluje tych przełączników. Dzięki tej wierzy inne działaja !
« Ostatnia zmiana: 14-01-2017, 08:43 wysłana przez eMandDe »

nano

• 9079 / 5639
  • Ekspert
14-01-2017, 09:31
gratulacje  artek z  pioneerem  super
szkoda ze tak malo fotek
..

arawas

cegla idzie super
pokazesz nam ja pozniej super

..

nad-y

do czwartuku odozone
ida czesci

ale znalazlem w szufladzie pasujacy capstan  teraz sprawdze  czy zwichrowany capstan jest w tym jednym  nad . czy  inna czesc
« Ostatnia zmiana: 14-01-2017, 09:57 wysłana przez nano »

paluch.

• 282 / 3414
  • Zaawansowany użytkownik
14-01-2017, 10:10
jeszcze Wojtkowe przyrządy i taśmy by się przydały,
jak by co to na te taśmy to ja się pierwszy zapisuję i jak mawiał Franek Wichura zaklepuję (oczywiście te które będą szły z fabryki Wojtka )
« Ostatnia zmiana: 14-01-2017, 10:39 wysłana przez paluch. »
Tomek

artekk

• 1762 / 6533
  • Ekspert
14-01-2017, 11:13
A poza tym nauka nie idzie w las. Za to bedziesz miał doświadczenie orzy 959

już robiłem kiedyś CT-959, jednak CT-939 jest wredniejszy. To jednak zupełnie inna konstrukcja. Ma więcej złącz do wypięcia, przeszkadzający panel z klawiszami dyndający na taśmie i dociąganie kasety do odkręcenia. Z fajnych rzeczy jest tradycyjnie zdejmowana nakładka na kieszeń kasety.

nano,
cud, że i tak coś pstryknąłem, bo w ferworze walki zapominam o tym. Zresztą co tu się chwalić amatorszczyzną :)

eMandDe

• 2204 / 3628
  • Ekspert
14-01-2017, 11:24
.............................
jednak CT-939 jest wredniejszy .....

Z fajnych rzeczy jest tradycyjnie zdejmowana nakładka na kieszeń kasety.

To fakt 959 mam i ma tę kieszeń już jak w przyszłych deckach tej firmy (te co maja ja po środku) jako klapka maskująca. Nie zdejmowalna .

Ale ja kupiłem już po pełnym serwisie z wymienionymi paskami i kompletem nowych rolek, a tam rolki razem z ich uchwytem bodajże ni i nie są tanie, wiec jak na te chwile to nie straszny mi demonraż tego decka.

Tylko używać. A ten raczej stoi sobie spokojnie. I ne dlatego, że gorszy etc., a dlatego, że mam takie kaprycho i teraz podłączone są:  Sony  555 ES, Aiwa 800 i fajny Technics.

artekk

• 1762 / 6533
  • Ekspert
14-01-2017, 11:43
Ale ja kupiłem już po pełnym serwisie z wymienionymi paskami i kompletem nowych rolek,

no ten serwis trochę kosztuje, paski 42zł, rolka lewa 70-90zł, prawa oryginał nie wiem ile, a zamiennik chyba 14zł, idler z kółkiem 40-50zł, chyba, że sama gumka, to 15zł. Paski kupiłem pojedynczo, wyszło 20zł. Czeka mnie walka z rolką w 979, w 939 i 959 jest z tym ok. Idlery po regeneracji chodzą OK. Z czasem może zainwestuję w nowe, jeśli pojawią sie kłopoty. Opanowałem wymianę idlera w Pioneerze, bez rozbiórki decka chwilkę to zajmuje obecnie.
Zobaczymy, co za kwiatki wyjdą w następnym 959.

Dziś gra u mnie Nakamichi BX-300, dla mnie rewelacyjny magnetofon. Jak to mówi nano, "maluje" pięknie :)
« Ostatnia zmiana: 14-01-2017, 11:45 wysłana przez artekk »

nano

• 9079 / 5639
  • Ekspert
14-01-2017, 11:53
ech poszedlem do bagaznika ..i cos wyrwalem
no normalnie byl w " lokietniku"   he he he he   zart

rozlozylem na stole OP

niby zagadka  :-)
ale   tapedeck nic specjalnego dlatego  nie ma o czym pisac
kto zgadanie  co to