Radmar >>> Ta 270 super :)
gratuluje.
Audiotone, spróbuj paski od Technicsa M250. Te mechanizmy są identyczne. Nie miałem Twojego modelu, ale 253 i 250 maja praktycznie taki sam mechanizm. Przynajmniej tak mi się wydaje po zdjęciach. Pzdr
Dziękuje za cenne uwagi.
Ale co następuje prześledziłem chyba już wszystkie serwisówki od serii RS-M2xx i co zauważyłem mój RS-M265X ma trzy paski do napędu capstana numer paska QDB0326, do napędu prawego talerzyka nawijającego numer paska QDB0286 , i do podnoszenia mostka z głowicami numer paska QDB0287.
I po długim dogłębnym wertowaniu chyba 20 serwisówek dopasowałem dwa paski pomocnicze , zaś główny do napędu capstana nie pojawia się w żadnym innym modelu. Chyba że jakiś model mnie ominął...
Podaje poniżej modele pasków i dostępność w innych magnetofonach Technicsa z mechanizmem RS-M250 Series.
Numer części------------------------model paska---------------opis------------------------- dostępność w innych magnetofonach
M11..............................................QDB0326...............Flywheel belt........................tylko w RS-M265X
M12..............................................QDB0287..............CHANGING BELT....................265X,250,245X,255X,275X,280
M47..............................................QDB0286.................TAKEUP BELT......................250,255X,265X,275X,280
Czyli dwa paski dobiorę ale do capstan-a będzie ciężko... poszukam jeszcze .
eMandDe>>>>>>>>>
Tak myślałem na temat Twojego technics-a i tam jest taki malutki pasek nie zauważyłem go wcześniej .Od drugiego silnika pomocniczego to ten pasek właśnie jest od mechanizmu podnoszenia mostka z głowicami. I jeśli tak jak mówisz przewija dobrze to znaczy że ślinik pracuje , trzeba sprawdzić ten pasek czy nie jest rozciągnięty .To na początek . :)