Audiohobby.pl

Magnetofon

zajacrobert

• 1 / 4291
  • Nowy użytkownik
24-01-2014, 22:25
Witam czy ktoś próbowal taką głowice regenerowac? zwykłą można rozmagnesować to może z tą da się coś zrobić,  
nie wiem może podgrzać lub coś innego POZDR zajacrobert

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
25-01-2014, 11:56
Rozmagnesowanie małych przedmiotów można wykonać lutownicą transformatorową.Oczywiście nie przez podgrzanie tylko potraktowanie zmiennym gasnąco polem magnetycznym.Np.śrubokręt można wsadzić i wyjąć w obwód grota i będzie rozmagnesowany.Lutownicy nie należy wyłączać w trakcie zabiegu.Pole ma zmniejszyć się stopniowo przez oddalenie od źródła.

G.Mark

• 152 / 5704
  • Aktywny użytkownik
25-01-2014, 12:25
>> zajacrobert, 2014-01-24 22:25:54
Witam czy ktoś próbowal taką głowice regenerowac? zwykłą można rozmagnesować to może z tą da się coś zrobić,
nie wiem może podgrzać lub coś innego POZDR zajacrobert

Taką, to znaczy jaką? Co to jest "zwykła" głowica? Czy są głowice "niezwykłe"? Z którą głowicą można coś zrobić? Podgrzać można bigos. Głowic się specjalnie traktuje, jeśli posiada się wiedzę i odpowiednie oprzyrządowanie.

GM

nonesteban

• 1 / 3961
  • Nowy użytkownik
31-01-2014, 11:21
Witam Wszystkich. Mam problem ze swoim Marantzem SD 72. Jeden kanał przestał grać/nagrywać. Sam nie ruszę, bo się nie znam. Czy w Warszawie jest jakiś godny polecenia człowiek/zakład/punkt zajmujący się zacnymi deckami - taki, który nie rozgrzebie bez sensu i powodu, nie wyrwie połowy sprawnych części ani połowy portfela???
Z góry dziękuję za ewentualne (p)odpowiedzi.

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
16-02-2014, 16:04
Czesc. Dzisiaj rano postanowilem przegrac sobie troche muzyki klasycznej na kasety. Co sie okazalo, sciana z instrumentow smyczkowych przesterowuje kasete chromowa juz na poziomie 0VU, natomiast metalowa na poziomie 0 w tej normalnej skali gzie normalnie chromowke mozna bic na +2

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
17-02-2014, 14:43
Szanowne towarzystwo!

Poszukuje plastikowej nakladki na lewy bolec na ktorym siedzi uchwyt z rolka w mechanizmach sony ES - np. w 770es. W mojej w srodku gwint sie przekrecil (wszak to tylko plastik) i rolka tanczy na bolcu bo jej nic nie trzyma. Jesli mielibyscie taka niepotrzebna rolke bylbym wdzieczny za odsprzedanie po konkurencyjnej cenie. Obrazek rolki oraz miejsce w ktorym powinna sie znajdowac przedstawiam na zalaczonych zdjeciach.

adam

Gardenus

• 1605 / 6091
  • Ekspert
17-02-2014, 17:34
> gotyk1, 2014-02-17 14:43:26

Ten element występuje też w TC-K 690, TC-K 670 ,....... a także w 950 ES .  Takowej niepotrzebnej nie posiadam. Spróbuj może coś  dorobić z okrągłego plastiku wiercąc otworek na trochę mniejszą średnicę niż nagwintowany bolec i delikatnie wkręcając ją nagwintujesz  plastik. Ostatecznie pozostaje zakup złomu z tych np w/w  690, 670 . Chyba , że koledzy na forum maja na zbyciu.
 Pozdrawiam

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
18-02-2014, 15:07
Gardenus dzięki za info.

A jakiej substancji używa się do lakowania tych nakrętek?

G.Mark

• 152 / 5704
  • Aktywny użytkownik
18-02-2014, 17:28
Lakieru, który nie zawiera rozpuszczalnika, rozpuszczającego tworzywo z jakiego wykonana jest ta "nakrętka". Ja używam do takich celów lakieru spirytusowego.

GM

Bylek

• 3 / 4691
  • Nowy użytkownik
18-02-2014, 22:55
Mam pytanie o mechanizm mojego magnetofonu Pioneer CT-S810S. Zauważyłem, że zaczął coś dziwnie zgrzytać, potrafi otworzyć kieszeń po zakończeniu się kasety (czego nie robił wcześniej). Niedawno nie zwolniły się rolki dociskowe i wywinęło 2-3 metry taśmy pod prawą rolkę dociskową pomimo naciskania klawisza STOP i OPEN. Po przewijaniu taśmy i w innych sytuacjach coraz częściej nawija taśmę na rolkę napędową. Ostatnio napis power migał ok 5-6 minut i się nie włączył (więc wyłączyłem na dłużej i przy następnym włączeniu już było ok). Czy to znany przypadek? Czy można to wyregulować?
Ktoś musi mieć inne zdanie żeby była dyskusja.

Audiotetryk

• 9 / 4038
  • Nowy użytkownik
19-02-2014, 15:21
Stawiam na wyciągnięty taki mały pasek o przekroju kwadratowym. Odpowiada on za przełączanie funkcji (w uproszczeniu).
Nie garb się :)

Bylek

• 3 / 4691
  • Nowy użytkownik
21-02-2014, 22:27
Pasek jest ciasny, ale gdy miałem rozebrany sprzęt zauważyłem, że nad kieszenią coś stuka i terkocze (w momentach niepotrzebnego odwijania taśmy z rolki). Jak rozwiązane jest to sterowanie? To jest potencjometr czy przełącznik?
Na płytce RWZ1771 (reference master mechanism) nie ma zbyt wiele oznaczeń.

Ktoś musi mieć inne zdanie żeby była dyskusja.

Audiotetryk

• 9 / 4038
  • Nowy użytkownik
22-02-2014, 19:53
Sterowanie jest rozwiązane za pomocą kółka z krzywkami, które to właśnie jest napędzane z kółka zębatego napędzanego za pośrednictwem tego paska. To co opisałeś we wcześniejszym poście, może (ale nie musi) oznaczać przestawienie tego kółka z krzywkami. To jest kluczowy element w tym mechaniźmie, i musi być dokładnie ustawiony. Niestety nigdy tego nie robiłem, więc nie potrafię ci pomóc. Zapytaj forumowicza G. Mark, bo wydaje mi się że opisywał kiedyś jak to zrobić.
Nie garb się :)

G.Mark

• 152 / 5704
  • Aktywny użytkownik
22-02-2014, 21:43
>> Bylek, 2014-02-21 22:27:24
Pasek jest ciasny, ale gdy miałem rozebrany sprzęt zauważyłem, że nad kieszenią coś stuka i terkocze (w momentach niepotrzebnego odwijania taśmy z rolki). Jak rozwiązane jest to sterowanie? To jest potencjometr czy przełącznik?
Na płytce RWZ1771 (reference master mechanism) nie ma zbyt wiele oznaczeń.

Informacja o aktualnym położeniu mechanizmu, funkcji jaką wykonuje, jest przekazywana do kontrolera przez obrotowy przełącznik. Jego oś jest sprzężona z osią koła zębatego, na którego tylnej powierzchni jest "krzywka" napędzająca elementy mechanizmu: mostek głowic, kieszeń kasety, hamulce talerzyków.
Jeśli mechanizm "głupieje", jego elementy są sprawne i właściwie ze sobą połączone, to zacząłbym od sprawdzenia działania tego przełącznika.
Może on wyglądać tak jak:
- w CT-737 - zdjęcie pierwsze,
- w CT-757 - zdjęcie drugie.

Na trzecim zdjęciu pokazałem koło zębate z krzywką.

GM

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
22-02-2014, 22:39
A czy lewa rolka z uchwytem w magnetofonie TC-K670 jest taka sama jak w wyższych modelach ES? Czy da sie przeszczepic cala rolke z uchwytem?