Audiohobby.pl

Magnetofon

muda44

• 209 / 5132
  • Aktywny użytkownik
18-01-2014, 10:53
Kupię na próbę i porównam na pasywce. Decki które mam to żaden szał a główne źródła i tak mam inne .

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
18-01-2014, 11:55
W takim razie ja muszę nadrobić zaległości po z kaseciakami Sony co radzicie na początek aby nie nie rozczarowało?

Muda44 mam podobne zdanie sprzęt ma cieszyć...

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
18-01-2014, 13:24
Kusi mnie zdobycie takich starszych modeli

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
18-01-2014, 14:45
Oba są śliczne trzeba przyznać. Ja czasami coś kupuję bo mi się po prostu podoba, choć biorąc pod uwagę zainwestowane fundusze mógłbym kupić coś lepiej grającego. Wiem, że to już nie audiofilzm tylko kolekcjonerstwo bardziej, ale tak jak mówicie "sprzęt ma cieszyć" :)

Cassiel

• 180 / 5591
  • Aktywny użytkownik
18-01-2014, 21:15
MAG - Przecież posiadasz już Sony TC 229SD. Deck którego zdjęcie wkleiłeś, czyli Sony TC-K8B jest tylko nowszą wersją TC 229SD. Widzę że obydwa magnetofony posiadają ten sam wyświetlacz LCD co Sony TC-K60. Też bym chciał mieć w kolekcji TC-K8B, ale przypuszczam że zagrał by gorzej od Sony TC 229SD którego posiadam. Nie jestem pewny, ale coś mi się wydaje że wszystkie nowsze wersje Sony grały gorzej od TC 229SD, aż do czasów serii ES z lat 90-tych.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
18-01-2014, 22:28
>> Cassiel, 2014-01-18 21:15:55
MAG - Przecież posiadasz już Sony TC 229SD.

Kasielu nigdy nie miałem Sony TC 229SD mam model  Sony TC-K 7B II w zasadzie to podobne modele chciałbym jednak te ww ze względu na wskaźnik pasował by mi do 880 ki.

Sony TC-K 7B II to dobry magnetofon i nagrywa dobrze i gra dobrze ale chciałbym sprawdzić te ww modele.
Oczywiście zostawiając je sobie w kolekcji:)

Cassiel

• 180 / 5591
  • Aktywny użytkownik
18-01-2014, 22:54
Pamięć mnie niestety zawodzi. A byłem przekonany, że kiedyś pisałeś na AS, że kupiłeś Sony TC 229SD i nie szczególnie byłeś z niego zadowolony. Ale co do modeli TC-K 7B i TC-K8B, to sam bym chciał je również mieć w swojej kolekcji. Tylko że nie specjalnie rozumiem, dlaczego te modele są znacznie droższe od TC-K 229SD ? Być może wyprodukowano ich znacznie mniej i w związku z tym są trudno osiągalne na rynku wtórnym ?

Cassiel

• 180 / 5591
  • Aktywny użytkownik
18-01-2014, 22:56
Poprawka. Od Sony TC 229SD, a nie od TC-K229SD....

fortnight

• 2 / 3966
  • Nowy użytkownik
18-01-2014, 23:17
Czołem
Właśnie udało mi się kupić decka Technicsa 979 w całkiem niezłym stanie jak na swój wiek. Po środkach kieszeni widać, że był niewiele używany, np. wałki dociskowe są czyściutkie. Niestety idealny nie jest, przy niektórych kasetach leciuchno zniekształca dźwięk. Z reguły go przytłumia, ewentualnie dźwięk faluje od przytłumionego do ostrego. Objaw typowy dla starych magnetofonów.
Miałem ostatnio już kilka podejść pod magnetofony Technicsa via allegro, bo chciałem wymienić swój zużyty 373 (w czasach gdy go kupowałem nie stać mnie było na nic lepszego) ale zawsze egzemplarz w stanie idealnym okazywał się zajeżdżonym gratem. Podejmowałem nawet próby ich reanimowania w autoryzowanym serwisie Panasonica. Wiem, że wymieniali gumki, nie wiem czy robili coś więcej, ale dźwięk nadal pozostawał kiepski. Wiem już, że ciężko jest trafić na dobry egzemplarz magnetofonu w ogóle a tu mam w miarę dobry 979, tym bardziej to doceniam.
Prośba o radę - gdzie można z pełnym zaufaniem oddać taki sprzęt do serwisu? I tak z ciekawości - w czym rzecz, żeby działał w pełni sprawie, bo na pewno nie w wymianie gumek? Trzeba podkręcić jakieś śrubki?
Zastrzegam, że jestem tylko użytkownikiem, nie zaawansowanym koneserem jak większość tu piszących. Będę więc wdzięczny za oświecenie mnie w prosty, niewyrafinowany sposób.
Z góry dziękuję za radę
A.

AmAdeuz

• 44 / 6101
  • Użytkownik
21-01-2014, 21:21
Takie pytanie odnośnie Kenwooda KX880HX. Dobrze wszystko chodziło, aż w którymś momencie przestał przewijać... tzn cos próbuje i po 1-2s  zupełnie się zatrzymuje. Podobnie z odtwarzaniem. Dźwięk w pierwszej chwili jest ok i momentalnie zwalnia, aż do zupelnego zatrzymania. Awarii nic nie zapowiadalo grał bardzo dobrze, chciałem przewinąć w którymś momencie i koniec, po nacisnięciu play jeszcze chwile coś tam odtwarzał, ale po krótkiej chwili i to siadło. Ostatnio rolke dociskową wymienialem bo zacząl giąć taśmy, a teraz... myślicie ze to objaw awarii silniczka? Zatarł się? Czytałem że to stosunkowo częsta awaria tych kenwoodow....  

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
21-01-2014, 21:42
w mojej okolicy jest do kupienia Braun C2

za 400  zł mogę go w lutym komuś przytaszczyć ;-). Info na priva. Stan (rzekomo) bardzo dobry
Lity drut, first watt, full range.

AmAdeuz

• 44 / 6101
  • Użytkownik
21-01-2014, 21:58
Być może trafiłem na winowajce, ale chciałem zasięgnąć zdania kogoś kto się lepiej orientuje.
Po rozebraniu całości widze że pasek napędzajacy (jak mniemam) rolkę licznika jest delikatnie mowiąc luźny, z materialu przypominającego raczej plasteline niz gumę... W ogóle był on skrzyżowany tak jak widać na zdjęciu, czy tak ma być?  

Jan61

• 208 / 3964
  • Aktywny użytkownik
22-01-2014, 20:31
Ten pasek to na pewno nie od licznika, bo ten masz w wyświetlaczu elektroniczny. Na pewno powoduje on jakąś anomalię gdyż sądząc z Twojego opisu nadaje się do natychmiastowej wymiany. A założony powinien być tak jak na załączonej fotce. Mam model 880SR, ale pomimo że ten sam mechanizm to nie ma takiego paska - nie wiem jakie jego przeznaczenie w wersji HX (ostatni model z serii 880). Zdejmij ostrożnie ten pasek, wyczyść pozostałości na rowku talerzyka i załóż o takim rozmiarze nowy. Jeżeli objawy nie znikną spytaj na drugim portalu, tam kilku kolegów serwisowało kenwoody 880.
Janusz

Jan61

• 208 / 3964
  • Aktywny użytkownik
22-01-2014, 21:05
Przypomniało mi się, że kiedyś podobne objawy miał mój deck w którym niedomagał naciąg lewej rolki. Może ten pasek pełni taką funkcję w tym napędzie - słaby naciąg lewej rolki objawia się w taki sposób jak u Ciebie.
Janusz

AmAdeuz

• 44 / 6101
  • Użytkownik
23-01-2014, 00:18
No z zastosowaniem tego paska faktycznie mocno chybiłem, doczytałem że funkcję tą pełnią wewnętrzne strony talerzyków i te \'czujki\' siedzące nad nimi. Nowy pasek zamówiony.