Audiohobby.pl

Magnetofon

Chaos

• 858 / 5196
  • Ekspert
16-12-2011, 01:18
to moze teraz dla odmiany cos pozytywnego: zdazylo mi sie ostatnio kupic dwie, zafoliowane, cenne kasety za niemala sumke. przyszly co prawda z malym poslizgiem ale za to dobrze zapakowane. generalnie wszystko w granicach normy. niestety przy uwazniejszych ogledzinach przez folie, zobaczylem pieknie rosnacego grzyba na obu tasmach! napisalem o tym sprzedajacemu i wiecie co? pelna kultura: dostalem cala kase na konto a trefne kasety w prezencie. to sie nazywa obsluga! przeciez kazdy moze cos przegapic przed wysylka. trzeba tylko potem umiec zachowac sie honorowo.

MaciejLK

• 508 / 6044
  • Ekspert
16-12-2011, 03:02
Mnie też wielokrotnie zdarzyło się, że kupiony przedmiot miał jakieś niedostatki, ale sprzedający w 99% przypadków załatwiali sprawę właśnie honorowo.
Trudno jednak mówić o przeoczeniu, gdy opis jest piękny, a defekty są takie, że naprawdę nie sposób je przeoczyć (to już nie przeoczenie, a poważnie zaniedbanie, w najlepszym razie), zdjęcia zrobione są tak, że akurat tego nie widać (nie wnikam już, czy przypadkiem, czy celowo), a do tego sprzedający broni się przed poniesieniem kosztu listu poleconego!

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
16-12-2011, 08:52
 Uważam, że osoba sprzedająca szroty, jako 100% sprawne powinny zwracać za przesyłkę do nas i powrotną, inaczej uczą się, że można się bujać na allegro z felernym towarem, wciskać każdemu aż trafią na osobę, która zostanie z gratem.
Teraz musze oddać klocek, który miał być w idealnym stanie a ma kłopoty z otwieraniem szuflady, czytaniem płyt, ma uszkodzone regulowane wyjście, uszkodzone wyjście słuchawkowe. Mam płacić dwa razy za kuriera, bo sprzedający robi sobie jaja?

Zmieniając temat, KX7030 to faktycznie bardzo fajny deck i w dodatku bardzo ładnie odtwarza fabrycznie nagrane kasety :)

Chętnie wkleję zdjęcia Kenwoodów, tylko musze je zrobić, a na początek niezbyt trudna zagadka. Co to jest?

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
16-12-2011, 10:17
....... ? :)

Mati73

• 80 / 5888
  • Użytkownik
16-12-2011, 10:19
Technics RS-B905

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
16-12-2011, 10:50
:)

MaciejLK

• 508 / 6044
  • Ekspert
16-12-2011, 10:52
No, B905!

A wracając do tematu A..., nieuczciwi sprzedawcy czują się bezkarni, bo mają świadomość tego, że mało komu będzie się chciało dochodzić swoich praw kupującego w przypadku umiarkowanych kwot - chyba, że ktoś to robi dla zasady a nie tylko dla odzyskania pieniędzy, a ma pieniądze na prawników, czas, żeby się tym zająć, i trochę natury pieniacza. W przypadku straty nawet w wysokości paruset złotych dochodzenie swoich praw po prostu nie opłaca się, jeśli uwzględni się koszty prawnika, stratę czasu, ew. koszty wyjazdów, itd., i ludzie odpuszczają, i co najwyżej wystawiają negatywny komentarz.

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
16-12-2011, 10:54
Jeszcze w zestawie :)

MaciejLK

• 508 / 6044
  • Ekspert
16-12-2011, 10:55
Chyba mógłby to jeszcze być występujący chyba tylko na rynku japońskim model dwugłowicowy z autorewersem - B80R, jeśli dobrze pamiętam, wyglądający bardzo podobnie do 905, w takiej samej obudowie, i wyposażony w ten sam wyświetlacz, choć on ma przyciski autorewersu, więc nie jest zupełnie identyczny...

MaciejLK

• 508 / 6044
  • Ekspert
16-12-2011, 10:57
Też mam taką... V90D, G90, 905, 608R, 605, 405 - nie mam tylko porządnego CD z tej serii, tylko bardzo podstawowy model P230. Ale wszystko to stoi niepodłączone. Pewnie już paski się rozlazły, kondensatory wyschły, potencjometry obrosły tlenkami, itd...

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
16-12-2011, 11:28
>> aulait, 2011-12-16 10:54:07
Jeszcze w zestawie :)

Te Technicsy prezentuj się naprawdę€ super , aulait bardzo fajny zestaw .
Jak słucha Ci sie na tych słuchawkach? czy to są 701 AKG?
Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
16-12-2011, 11:36
MaciejLK

Jak kolekcja ? co do kaset to pamiętam piękne półeczki wykonane przez Ciebie , a reszta dałeś radę już sobie z tymi magnetofonami:)

Co do tematu kupowania na aukcjach miałem kiedyś przypadek kiedy to sprzedający sprzedał mi magnetofon w prost od producenta niestety przyszedł jakiś wrak:(
Sprzedający nie chciał słyszeć o reklamacjach więc zgłosiłem do allegro
.
Po wysłaniu zdjęć itd allegro odpisało mi że teraz muszę wystąpić na drogę sądową itd , przed tym sprawę zgłosiłem na policje a potem jeden ze znajomych podpowiedział mi abym zlecił sprawę firmie do odzyskiwania należności i tak zrobiłem zapłaciłem niewiele a kasa wróciła do mnie prawie w całości.

Sprzedający napisał po tym wszystkim że mogliśmy bez tego wszystko załatwić tylko jak ja chciałem tak zrobić to 3 miesiące nie miałem żadnego kontaktu.

Ale Panowie co nowego u Was idą Święta może coś pod choinką się znajdzie ja już dostałem prezent w tym roku znacznie wcześniej jeszcze się nie ujawniam ale niebawem trzeba będzie zrobić sesję.
Tandberg 3014A nie może być osamotniony;)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
16-12-2011, 11:43
CD z tej serii miałem SL-P720 i późniejszy SL-P990. 905 już też sprzedałem, był w bardzo dobrym stanie, dla mnie to bardzo ładny magnetofon. Chciałem jeszcze wkleić w zestawie z resztą klocków, ale już mi nie pozwalają. Może jutro się uda.
ST-G90 to Hi Endowy tuner, aż grzech, że w koncie stoi, u mnie czaruje na 2 Programie Polskiego Radia rewelacyjną stereofonią, przestrzenią i basem jakiego wcześniej z żadnego tunera nie słyszałem.

Jeśli chodzi o naciągaczy z allegro to trzeba ich tępić dla siebie samego, dla zasady, żeby coś w naszym kraju się zmieniło. Inaczej będą sobie kwitli w najlepsze i nie nazwałbym ludzi, którzy dochodzą swoich praw pieniaczami, to oni kształtują nasz świat, że staje się lepszy. Jak ktoś jest oszustem to nim pozostanie, ale za nim znowu zrobi numer to się zastanowi. Kwestia świadomości ;)

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
16-12-2011, 11:53
Słuchawki są rewelacyjne, do długich niemęczących odsłuchów, na RS-B905 jak włączyłem oryginalnie nagraną przez Chesky Records taśmę Sary K to studenci Akademii Muzycznej wyrywali sobie słuchawki nie wierząc, że to z jakiegoś analoga. Choć z SU-V85A to K701 uszy kaleczył, do niego lepiej pasują słuchawki CAL.

MAG wielki szacun za nie odpuszczanie oszustom!

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
16-12-2011, 12:02
Też miałem podobną sytuację z allegro, jak przyszło co do czego, udowodniłem nieuczciwość sprzedającego a on nic sobie nie robił z całej sprawy to allegro umyło ręce. Gwarancja bezpiecznych zakupów na allegro to pic na wodę, fotomontaż!

Kiedyś miałem okazję słuchać tuner Tanberga, taki za 8000 zł, rewelka, ale ST-G90 nie jest gorszy, choć to wydaję się dziwne może, ma chyba nawet bardziej spektakularny, sprężysty niski bas, ale bez podbarwień!!!