Audiohobby.pl

Magnetofon

Chaos

• 863 / 5331
  • Ekspert
14-12-2011, 23:45
hehe, sprzedajacy od RS-DC8 bawi sie teraz ze mna w "nie wiem o co panu chodzi". facet twierdzi ze nigdy nie uzywal TPS dlatego nie przyszlo mu do glowy zeby sprawdzic ta funkcje przed wystawieniem. nie przeszkodzilo mu to jednak zeby w opisie aukcji napisac: "Sprzęt jest w bardzo dobrym stanie zarówno technicznym,jak i wizualnym". zastanawiam sie czy ja faktycznie trafilem na jakiegosc malo rozgarnietego czlowieka czy tez moze jakis handlarz robi ze mnie idiote? na razie wymiana mejli trwa...

Chaos

• 863 / 5331
  • Ekspert
14-12-2011, 23:53
> konrad1975, 2011-12-14 05:51:05
dcc nie nagrywa zwyklych kaset. potrafi tylko je odtwarzac. nagrywa wylacznie tasmy cyfrowe dcc. to dlatego na froncie obok znaczka dolby jest napis "for playback only".

aulait

• 1472 / 5899
  • Ekspert
15-12-2011, 05:28
Najlepiej dzwonić do nieuczciwych sprzedających i grzecznie, ale stanowczo wyłuszczać sprawę. Ewentualnie ustalić sobie wcześniej jakiś kompromis w sprawie czy satysfakcjonującą nas bonifikatę z tytułu nie do końca sprawnego sprzętu. Wiem, że czasami jest trudno zachować nerwy na wodzy jak się czuję, że ktoś ściemnia, ale polityka "rozumiem, że mógł Pan nie zauważyć, ale jednak sprzęt jest niesprawny" w takich sytuacjach jest najskuteczniejsza, przynajmniej w moim przypadku.
Niestety cwaniaków na portalach aukcyjnych nie brakuje, żenujące jest to jak często starają się jeszcze zarabiać parę złotych na przesyłkach "bo zapomniałem wysłać priorytetem" i podobne bajki, "wał stulecia" za dwa złote :/

Dlatego ja zamawiam nawet do sprzedającego kuriera, jeśli kupuję coś od stówki w górę, przynajmniej wiem, że nikt nie będzie sobie robił jaja z wysyłką a ja nie będę czekał jak głupi "bo już powinna być"

Teraz idzie do mnie oryginalny pilot Kenwooda do KX-7030 :) Ciekawe czy będzie kompatybilny z KX9050?

dominiqe

• 3 / 4938
  • Nowy użytkownik
15-12-2011, 08:18
Witam wszystkich serdecznie.

Jestem tu nowy i to właśnie temat na tym forum poświęcony magnetofonom sprawił, że stałem się szczęśliwym posiadaczem Pioneera CT-939 MKII. Magnetofon, jak to zazwyczaj bywa, zakupiłem z niewiadomego źródła, ale jest zadbany i po rozebraniu mechanizmu Reference i wymianie pasków wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku.

Ostatnio zachciało mi się coś nagrać i tutaj pojawia się problem. Po podłączeniu sygnału wejściowego do cinchy REC INPUT i przełączeniu magnetofonu na SOURCE, sygnał nie jest równo odtwarzany. Widać to na wyświetlaczu jak i słychać w podpiętych słuchawkach. Nie mówię tutaj o nagrywaniu - poprostu przy odtwarzaniu muzyki poprzez wejście liniowe dźwięk w prawym kanale jest cichszy. Tak samo jest też potem nagrywany na kasetę.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy można jakoś wyrównać te kanały jakimś potencjometrem wewnątrz Pioneera na elektronice? Czy da się skorygować sekcję wzmacniacza od nagrywania i dociągnąć ten jeden kanał?
Jeśli nie, to od czego może tak się dziać?

Jeszcze jedno pytanko. Czy po rozpoczęciu nagrywania REC istnieje możliwość skorygowania nagrywanego basu? Zauważyłem, że bas nagrany na kasetę jest niższy w stosunku do sygnału wejściowego-źródłowego. Średnica i wysokie są w porządku (są nawet mocniejsze, soprany dokładniejsze), lecz bas trochę niższy.

Proszę o pomoc.

Savage

• 889 / 6241
  • Ekspert
15-12-2011, 10:35
>>Niestety cwaniaków na portalach aukcyjnych nie brakuje, żenujące jest to jak często starają się jeszcze zarabiać parę złotych na przesyłkach "bo zapomniałem wysłać priorytetem" i podobne bajki, "wał stulecia" za dwa złote :/

Wszystko się zgadza. Aczkolwiek ja na takich "cwaniaków" jeszcze nie trafiłem co to zapominają wysłać priorytetem.
Jest też ważna rzecz ze strony kupujących. Jak ktoś sprawdza np. cennik poczty i wysyłka paczki 25zł to za tyle chce mieć wysłaną paczkę. Większość zapomina, że sprzedający musi skądś pozyskać karton do zapakowania/wypełniacze i taśmy klejące.
Za to już nikt płacić nie chce, ale wymagania co do wysyłki to ludzie mają kosmiczne, folie bąbelkowe , styropiany i takie tam.

Cała zabawa polega na tym aby umieć postawić się w sytuacji drugiej osoby. Warto trochę pokupować i czasem coś sprzedać zobaczyć jak to z 2 strony wygląda. Ja np. kupiłem nowy rower który przyszedł przesyłką kurierską i był tak przewożony, że koła były scentrowane i niezdatne do użytku. Także różnie to bywa ...

Savage

• 889 / 6241
  • Ekspert
15-12-2011, 10:40
>Jeszcze jedno pytanko. Czy po rozpoczęciu nagrywania REC istnieje możliwość skorygowania nagrywanego basu? Zauważyłem, że bas nagrany na kasetę jest niższy w stosunku do sygnału wejściowego-źródłowego. Średnica i wysokie są w porządku (są nawet mocniejsze, soprany dokładniejsze), lecz bas trochę niższy.

Do tego służy BIAS i REC LEVEL. Cały urok magnetofonów i kaset to właśnie to, że dźwięk nie jest w pełni taki sam jak ze źródła.
Na różnych kasetach uzyskasz różne brzmienia to zupełnie normalne.

A sygnał który podajesz na wejście jest na pewno równy? Trzeba na początek przeczyścić potencjometry.
Zawsze te kanały możesz wyrównać BALANCEm. O ile pamiętam to nie ma wewnątrz żadnych potencjometrów do wyregulowania zbieżności kanałów.

dominiqe

• 3 / 4938
  • Nowy użytkownik
15-12-2011, 11:09
Hmm. Może powinienem spróbować z tym nagrywaniem na zupełnie innej i nowej kasecie.

Co do nierówności kanałów, to rzeczywiście można to skorygować za pomocą REC BALANCE, ale przecież nie o to chodzi. Sygnał jaki podaję ma na 100% równy balans. Dziękuję Savage za poradę - zgodnie z zaleceniem wyczyszczę wszystkie potencjometry. Z tego co wiem to tam w środku siedzą potencjometry Alpsa. Czy łatwo jest je rozebrać w celu wyczyszczenia wewnątrz?

dominiqe

• 3 / 4938
  • Nowy użytkownik
15-12-2011, 11:15
Jeszcze zapomniałem czegoś dodać.
Z tym niższym basem to chodzi mi o to, że jego poziom jest niższy, a nie że bas ma niższą częstotliwość po nagraniu na kasetę. Może tak obrazowo - z SOURCE bas jest niski: bum, bum, bum, a po przełączeniu monitorem na kasetę basu jest już mniej. Słychać to wyraźnie w słuchawkach i kręcenie BIASEM czy LEVELEM go nie podbije. Tak jakby jakiś wewnętrzny korektor (equalizer) magnetofonu go ubijał.

Savage

• 889 / 6241
  • Ekspert
15-12-2011, 11:57
Na początek do potencjometrów taki środek jak KONTAKT PR opisywany mnóstwo razy.
Jak nigdy nie rozbierałeś takich potencjometrów to nie ma co ryzykować.
W 939 jest jeszcze taki mały przekaźnik i on przełącza chyba tape/source, muszę znaleźć serwisówkę to zerknę jak to wygląda.
Jego przydałoby się wymienić po tylu latach, wyczyścić się nie da bo jest nierozbieralny.

Czyli mówiąc krótko masz mniej basu niż ze źródła. To zależy od magnetofonu i taśmy. Są takie decki, że wręcz podbijają bas, a inne mają spore deficyty w tej kwestii.
Spróbuj jeszcze na innych taśmach. W kasetach opisywali niektórzy jak dana taśma brzmi.

aulait

• 1472 / 5899
  • Ekspert
15-12-2011, 20:49
Czasami coś sprzedaję i wtedy biorę za kuriera DHL od kupującego 25 zł, choć elektronikę typ klocek do wieży, pakuję w 5 centymetrowy styropian kupiony w Castoramie, folie też obowiązkowo. Szczerze mówiąc inaczej wstydziłbym się wysłać komuś paczkę, bo to nie tylko zabezpiecza przed uszkodzeniem, ale świadczy o szacunku do kupującego i samego siebie. Nie rozumiem jak można wepchać sprzęt do brudnego nie wytartego z kurzu kartonu obłożonego gazetami? :[

Inna sprawa to jak ludzie kręcą na Allegro, że "wysłali dobry, a potencjometry to już na pewno nie trzeszczały, to wina kuriera i Matki Boskiej Częstochowskiej". Tak czy inaczej lepiej nie wdawać się w zbędna polemikę z takimi delikwentami tylko grzecznie prosić o zwrot, pozwalając komuś "zachować twarz". Ten cudzysłów postawiłem nie przypadkiem ;)  

Podkreślam, że mówię to, jako osoba, czasami coś sprzedająca, dlatego szczególnie mnie razi taka kaszana!

aulait

• 1472 / 5899
  • Ekspert
15-12-2011, 20:52
Mam, mam, mam...  pilota od Kenwooda KX-7030 czyli RC-X7030. Pilocik obsługuje również wszystkie funkcję w KX-9050 czyli również KX-9050S i być może KX-9010, ale tego ostatniego nie mam więc to tylko przypuszczenie. Można sobie nawet gasić wyświetlacz w tych modelach :)
Oczywiście nie można wyłączyć w stan czuwania 9050, bo 7030 tego nie ma.

MAG

• 2398 / 6226
  • Ekspert
15-12-2011, 21:01

aulait

Pochwal się zdjęcia ,zdjęcia zdjęcia;)

Wklej zdjęcia tych wspaniałości Kenwoodowych:)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

MAG

• 2398 / 6226
  • Ekspert
15-12-2011, 21:09

Kenwood KX 70-30 był moim pierwszym poważnym 3 głowic owym zakupem :)

Jego autokalibracja działa bezbłędnie , jeśli tor jest czysty wszystko jest w nienaruszonym stanie to efekt był zdumiewający .
Jako poprzednik ze starszej linii KX-4520 też był niczego sobie jednak KX-7030 to było coś konkretnego

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Chaos

• 863 / 5331
  • Ekspert
16-12-2011, 00:24
dziaj wyslalem gosciowi od RS-DC8 moje propozycje jak mozemy rozwiazac temat. facet zawsze dosyc szybko odpowiadal na moje mejle a teraz... cisza. cos mi sie wydaje ze nie bede mial innego wyjscia jak zglosic sprawe allegro.
musze jednak przyznac ze deck byl dobrze zapakowany do wysylki. zreszta w ogole do momentu wykrycia przeze mnie usterek, komunikacja miedzy nami ukladala sie bardzo dobrze. szkoda ze tak to sie konczy...

MaciejLK

• 508 / 6179
  • Ekspert
16-12-2011, 00:33
Współczuję! Zwłaszcza, że chodzi o niebagatelną kwotę.
Ja chyba też pójdę zaraz na noże z jednym sprzedającym, co prawda nie dotyczy to audio, i kwota dużo, dużo mniejsza, ale przedmiot zdecydowanie odbiega od opisanego "ideału", a sprzedający, choć nie próbuje zaprzeczać, wymiguje się od jakichkolwiek działań które kosztowałyby go choćby złotówkę. Nie chce przyjąć zwrotu i oddać kasy, nie chce też obniżyć ceny i zwrócić części pieniędzy; jako rekompensatę zaproponował parę (uszkodzonych!) rzeczy w stanie śmieciowym, za które jeszcze miałbym trochę dopłacić, a gdy na to nie przystałem, zaproponował coś tańszego, na czym mi też raczej nie zależy, ale miałbym mu dopłacić za przesyłkę! A w rozmowie telefonicznej powiedział, że w ogóle mu się nie opłaca tego sprzedawać! No to po co w ogóle sprzedaje, skoro mu się to nie opłaca? Ręce opadają!