Audiohobby.pl

Magnetofon

rico1973

• 221 / 6057
  • Aktywny użytkownik
05-06-2008, 15:13
gotyk1
Dokładnie o tym 333 z allegro mówię. Też bardzo mnie korciło, ale niedługo dziecko mi się urodzi, więc te sprawy schodzą na dalszy plan. Poza tym czuję jeszcze niesmak po nieudanym zakupie Akai. Gdyby gość mieszkał bliżej to może bym się umówił na sprawdzenie... w każdym razie wygląda naprawdę ładnie..

TBolt

• 190 / 6107
  • Aktywny użytkownik
05-06-2008, 16:32
(..) Zdziwiłem się że nikt się nim nie zainteresował przecież to totalny hiend do tego w takiej wersji i za tak małą cenę, być może przyczyną braku innych licytujących(..)

gdzie to cudo ja nic nie znalazłem

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
06-06-2008, 21:52
Gotyk
Pytałeś wcześniej o TEACa. Ten na Twoim zdjeciu to bardzo zacna maszyna. Ja mam złotego 6030S i powiem Ci, ze niejeden soniak może mu buty czyścić. Nie masz tam miejsca na żadną fuszerkę, od razu widać, że sprzet ma rodowód profesjonalny.

Z innych jego wyjątkowych cech to masz bardzo dokłądnie zestrojone dolby - yogi też to zauwazył, oraz regulację BIAS i LEVEL osobno dla każdego kanału. rzecz doprawdy nieoceniona.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
06-06-2008, 22:01
Mam pytanie do Kolegów magnetofonowców. Niebawem mój krewny z Niemiec podrzuci mi jakiś deck Nakamichi. Nie znam szczegółów, coś tam mówł przez tel. podając jakąś dziwną nazwę. Ponoć to dobre i drogie. Moje pytanie jednak dotyczy tego, skąd bierzecie kasety z nagraniami. Ja moją kolekcję kaset dawno wywiozłem na wysypisko, nie wiem zatem, co mógłbym puścić na takim decku. Bo chyba nie przegrywacie z CD?

Pozdrawiam
Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
06-06-2008, 22:03
Roland,

właśnie że chyba przegrywają

(pssssst, pani kochana, mówię pani - to zboczeńcy są :)) )

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
06-06-2008, 22:09
jasne że przegrywamy! co za pytanie :) nagrywanie to jeszcze lepsza zabawa niż samo słuchanie, szczególnie kiedy deck ma pełną kalibrację, a jaka satysfakcja kiedy kopia brzmi lepiej niż cyfrowy oryginał..

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
06-06-2008, 22:13
Nie za bardzo rozumiem. To znaczy, że co? Że na charakterystykę DACa i całego toru w CD nakładacie jeszcze to co dodaje taśma, mechanizm, i wszystkie bebechy w torze magnetofonu i to ma grać lepiej???

No to nie lepiej sobie kupić jakiś preamp lampowy do dobrego CD, albo wzmacniacz lampowy, albo już całkiem analog-like SACD?

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-06-2008, 22:19
To nawet nie o to chodzi dziś np. 3PR tak fatalnie nadaje że puściłem sobie nagraną z radia Agę Zarian i Wojtka Karolaka z koncertu Live ze studia Agnieszki Osieckkiej i nagle sie okazało że zamiast jakiegoś szumu usłyszałem muzykę tak ze tak to jest z ta kultura nadawania; nawet niby we wzorcowym 3PR puszczanie g jakosci z tzw epki; muzyce na pewno ani radiu nie służy .To tak jakbyśmy mieli technologię obrazu HD a dalej puszczalibyśmy filmy z rzutnika 8mm. Radio się mentalnie cofa to jest po prostu horror

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
06-06-2008, 22:20
cles>>>(...)oraz regulację BIAS i LEVEL osobno dla każdego kanału. rzecz doprawdy nieoceniona.

Tak właśnie zwróciłem na to uwagę, o ile nigdy mi nie przyszło do głowy regulować biasu osobno dla każdego kanału, o tyle takiej regulacji czułości taśmy mi naprawdę brakuje, dopiero wtedy można prawidłowo ustawić proporcje mdz kanałami w odniesieniu do źródła-wzoru, pozatym bardzo nie lubię taśm, które lekko ściągają na któryś z kanałów

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
06-06-2008, 22:22
No to żeśmy sobie pogawędzili. A ja dalej nie mam kaset.

Te magnetofony to chyba jakiś fetysz, zresztą jak całe to nasze hobby ;)

Rollo

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
06-06-2008, 22:26
Roland>>>To znaczy, że co? Że na charakterystykę DACa i całego toru w CD nakładacie jeszcze to co dodaje taśma, mechanizm, i wszystkie bebechy w torze magnetofonu i to ma grać lepiej???

Dokładnie tak jak napisałeś, nagranie na taśmie zyskuje to analogowe, przyjemne dla ucha brzmienie
Pozatym obługa magnetofonu (szczególnie klasy Hiend) daje dużo więcej radości niż beznamiętnego odtwarzacza CD, co jest dla nas ważnym elementem w całym słuchaniu muzyki

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
06-06-2008, 22:28
No widisz Roland ( i ja tez ) , a ludzie sie czepiaja ze mozna uzywac np. interkonektu jako filtra brzmieniowego :)

Jak ktos chce - why not :) Wszystko jest dla ludzi, mniej czy bardziej logiczne, cale to hobby to fetysz. Kazdy ma swoj, a dobry fetysz nie jest zly :)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
06-06-2008, 22:36
:))) A ja się wstydziłem tego, że jestem fetyszystą kobiecych stóp. A teraz to jestem z tego dumny.

Rollo

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
07-06-2008, 01:28
Jest to fetysz jak najbardziej :) Brzmienie taśmy to jedno - zupełnie zmienia odbiór materiału. Druga rzecz, to obsługa decka, kalibracja taśmy i tak dalej - masz wpływ na to, w jaki sposób materiał będzie prezentowany. A trzecia, to sam widok - wskaźniki wysterowania, obracające się szpulki... magia :)

A prawdziwą magię czuje się dopiero obsługując i obserwując przy pracy magnetofon szpulowy... Kręcące się duże szpule to jest coś niesamowiteg :) A brzmienie potrafi naprawdę szokować jakością.

Nak o dziwnej nazwie? No nie mów, że Dragon ;)

TBolt

• 190 / 6107
  • Aktywny użytkownik
07-06-2008, 05:44
(..)skąd bierzecie kasety z nagraniami.(..)

nagrywamy ale także z winyla a może przede wszystkim ;) są też tacy(np ja) którzy pieczołowicie zbierają różne kasety wydane oryginalnie wiele z nich to były rzeczy nigdy nie wydane na żadnej płycie np Dżem 14 Urodziny.
Dużo starych zapomnianych zespołów ze sceny alternatywnej próżno szukać na winylach czy CD,tu zwłaszcza
miłosnicy punka czy RAC w kasetach znajdą całą kopalnie przeróznej muzyki.

Magnetofon fetyszem nie jest dla mnie bo nie wywołuje podniecenia tylko zachwyt,jest to kolejny klocek do zestawu z tym że dziś można okazyjnie kupic wysoki model.Gdybym mógł okazyjnie kupic np.PD 93 to zbierałbym wysokie modele CD.Ale one są droższe bo znacznie więcej ludzi słucha z CD niż z kaset które wiekszość traktuje jak przeżytek.Magnetofon potrafi docenic dziś tylko koneser.