TEAC A-800 wielki finał czyli jak zrobić z siebie osła na forum czyli usterka, której nie było.
Po sprawdzeniu wszystkich elementów mogących mieć związek z opisanym wcześniej efektem akustycznym w lewym kanale, powróciłem do analizy instrukcji serwisowej.
A w niej napisano co następuje:
- ustawić rdzeniem cewki pułapki na prąd podkładu "bias trap", minimalne napięcie w punkcie pomiarowym,
- nastawić wartość prądu podkładu dla danego rodzaju taśmy według stosownego przepisu.
Nigdzie natomiast nie napisano, że po nastawieniu prądu podkładu, należy ponownie ustawić minimalną wartość napięcia w punkcie pomiarowym "bias trap"!
Skoro nie napisano, to po kiego grzyba to robiłem?! A ponieważ to robiłem, skutecznie "rozjeżdżał" się prąd podkładu wcześniej nastawiony. Rozjeżdżał się dlatego, że w tym konkretnym układzie, regulacja prądu podkładu odbywa się za pomocą zmiany pojemności sprzęgającej generator prądu podkładu z głowicą i dalej z wyjściem wzmacniacza odczytu.
Wstępne regulacje przeprowadzone zgodnie z instrukcją serwisową wskazują, że efekt "śrutowania" nie występuje dla żadnej, właściwej lub zbliżonej do właściwej, wartości prądu podkładu dla danego typu taśmy.
GM