Audiohobby.pl

Magnetofon

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
22-11-2009, 22:28
Panowie, z góry przepraszam, że może śmiecę w tym zacnym wątku, ale mam prozaiczne (dla Was, ale nie dla mnie) pytanie. Wpadłem ostatnio na chytry pomysł posłuchania swojej starej kolekcji kaset (oryginalnych), kupowanych za czasów, kiedy nie było mnie stać na płyty CD, wybierałem więc kupno sporo tańszej kasety z tym samym materiałem. Pytanie jest kluczowe - jak wygląda sprawa z tymi oryginałami które były sprzedawane w Polsce? Czy na jakimś w miarę porządnym decku da się otrzymać z nich jakość porównywalną z takim samym nagraniem wydanym w formie CD? Zniosłem stary, podstawowy model deck\'a NAD kupionego kiedyś za parę groszy - odsłuchawszy na nim kilka kasetek niestety zawiodłem się. Pożyczyłem dziś od kumpla lepszego decka - AKAI GXC-760D, piękna maszynka w drewnie o słusznej wadze z pięknie podświetlanymi przyciskami :)) Deck jest wizualnie w stanie rewelacyjnym, niestety, kolega go nie używał od nie wiadomo ilu lat i... niestety odtwarzać nie chce, przewijanie jeszcze działa jako tako, ale odtwarzanie nie chce specjalnie zaskoczyć. W środku mnóstwo kurzu. Za pewne warto byłoby go doprowadzić do stanu używalności, ale to już sprawa na oddzielny temat. Moje pytanie dotyczy głównie owej jakości, jak pisałem chciałbym głównie słuchać kaset z oryginalnymi nagraniami, zgrać coś od czasu do czasu pewnie też bym chciał, ale to może byłoby 5% użytkowania tego sprzętu. Tym bardziej, że porządnymi kasetami nie dysponuję (kiedyś miałem trochę czystych, ale chyba nie było to nic wysokiego lotu, jakieś TDK, JVC czy SONY ale pamiętam, że Made in Japan:) Z tego co widzę teraz, kupno dobrej kasety to porządny wydatek :)

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
22-11-2009, 22:47
Jednoznacznej odpowiedzi nie dostaniesz bo wszystko zależy od tego jakie to są kasety. Jeśli oryginalne bądź wdane przez takt, to jest szansa na naprawdę dobry dźwięk. Na porządnym decku nie będziesz miał jakiegoś dyskomfortu a wręcz możesz zauważyć, że jest przyjemniej niż na CD.

Na audioasylum znajdziesz wątki, gdzie goście zaklinają się, że taśmy z MFSL biją na głowę wszystkie cyfrowe wynalazki łacznie z SACD. I coś pewnie w tym jest o widziałem na ebayu takie kasety po 150$. Ale to oczywiście extremum, nie chcę Cię zniechęcać.

Pozostanie kwestia jeszcze jakiego decka masz kupić. Każdy zaproponuje coś innego.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
22-11-2009, 22:55
>> szwagiero, 2009-11-22 22:28:24
Zapomnij takie kasety były nagrywane na dużych predkościach przesuwu tasmy i jakość po prostu jest znacznie gorsza (szczególnie wysokie tony) niż byś to sobie sam nagrał w domu z CD

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
22-11-2009, 23:02
>> cles, 2009-11-21 09:11:23
>magus BTW, porządny z Ciebie chłop, czego nie masz jeszcze decka?

:)

po pierwsze, to leń jestem - nie chce mi się już bawić w regulacje, podział płyty na dwie strony, przewijanie taśmy, etc.
po drugie, taśmy są drogie, o ile wiem
po trzecie, najważniejsze, nie mam jakoś przekonania, że przegranie z cyfry na analog polepszy dźwięk

mam cd grający jak dla mnie bez zastrzeżeń
ale jeśli usłyszę różnicę, to rozważę twoją propozycję, cles

ale hobbystów serdecznie pozdrawiam
(jak mawiają panie nauczycielki - lepsze to niż picie wina w bramie :) )
Odszedł 13.10.2016r.

Cassiel

• 180 / 5591
  • Aktywny użytkownik
22-11-2009, 23:05
"szwagiero"- takie kasety musisz odtwarzać na decku tzw. "tolerancyjnym" dla taśm, które nie zostały na nim samym nagrane. Ja na temat bardzo wysokich modeli nie będę się wypowiadał. Bo przecież nie kupisz takiego, tylko po to, by przesłuchać swoje stare kasety. Mogę jedynie zaproponować ci model, którego cechuje chyba największa owa "tolerancja" spośród dwudziestu innych które mam. Jest nim Dual C 830. Nic nie muli, nawet z włączonym Dolby NR. Wysokich tonów jest zawsze pod dostatkiem. Ja swojego kupiłem kiedyś za 26zł w idealnym stanie wizualnym. Pewnie i tobie trafiła by się okazja na Allegro.......
A kasety firmy Takt Music były rzeczywiście dobrze nagrane. Te późniejsze nagrywano lepszej nagrywarce. Mam takie, które dosłownie zachwycają jakością. Biorąc pod uwagę to, że nośnik jest pewnie nie najlepszej jakości....to efekt uzyskano bardzo dobry ! Znakomicie nagrywała również firma JAM lub ECHO.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
23-11-2009, 02:00
> G.Mark, 2009-11-22 13:22:03

dla spokoju możesz ten kondensator wymienić na inny. On kompensuje indukcujność głowicy dla w.cz.
Jest to chyba jakiś efekt wzbudzania się wzm. zapisu m. cz. tym prądem podkładu lub jakejś interferencji subharmoniczenej oscylatora.  
Skontrolowałbym czy cewka L303 nie była ruszana i kondensator C231 oraz L304/C320.
Takż spradziłbym czy wymiana jakiegoś elektrolita w zasilaniu tego kanału oraz generatora prądu podkładu (c324) nie pomoże, lub dodanie tam bypassa.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
23-11-2009, 09:53
magus
Magnetofon to ja raczej widzę do przegrywania z analogu, nie nagrywam z CD w ogóle.

W głowie się nie mieści jak dobrze to potrafi zagrać. CD nie słucham praktycznie wcale.

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
23-11-2009, 09:57
>> Rafaell, 2009-11-22 22:55:11
Zapomnij takie kasety były nagrywane na dużych predkościach przesuwu tasmy i jakość po prostu jest znacznie gorsza (szczególnie wysokie tony) niż byś to sobie sam nagrał w domu z CD

rafaell. To taka trochę obiegowa opinia, jak powiedziałem wcześniej jest dużo bardzo dobrej jakości nagrań.

Dostałem kiedyś od kumpla kasetkę szwajcarskiego zespołu Sadness wydaną w Polsce. Na wersję CD polowałem 10 lat, jak w końcu kupiłem okazuje się, że z płyty nie da się słuchać, kaseta brzmi fantastycznie.

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
23-11-2009, 10:01
Kassiel, miałem dwa Duale oba niestety zaraz się popsuły. Ale jak grały to nie wspominam ich dźwięku jakoś szczególnie dobrze.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
23-11-2009, 10:03
Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi. W związku z powyższym muszę się zastanowić co z tym fantem zrobić i czy w ogóle "wchodzić" w tą działkę audiohobby :)

Apropo TACTu to faktycznie wczoraj słuchałem również jednej kasety firmowanej ich logo i muszę przyznać, że na tle pozostałych było dużo dużo lepiej, był to soundtrack z filmu Bodyguard z muzyką głównie Whitney Houston którą bardzo lubię. Myślę, że na wysokiej klasy decku zagrało by to naprawdę bardzo dobrze.

Pozdrawiam,

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
23-11-2009, 10:22
Jeśli masz sporo kaset i nie są zjechane, to myślę że możesz spróbować. Mamy dziwne czasy i całkiem dobrego decka można kupić naprawdę tanio na allegro. Celowałbym na Twoim miejscu w jakieś Pioneery, CT-737mk2 albo CT-757. Solidne decki, zazwyczaj nie są rozregulowane, raczej mało awaryjne, a dźwięk z nich to naprawdę dobra klasa. Mnie swego czasu taki Pioneer przekonał do dalszego inwestowania w temat, a byłem dość sceptycznie nastawiony do kaset ;)

A ten Sony z wklejonych powyżej zdjęć ma wyświetlacz taki sam, jak w moim 555ESII.

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
23-11-2009, 10:58
Dokładnie dobrego decka można kupić tanio. Warto zaryzykować.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
23-11-2009, 17:43
Witajcie wszyscy

Cles Gratuluje DRAGON-a Daj jakieś foty , heh siedzę sobie i tak rozmyślam otoczon kilkoma szpulakami a jednak człowiek jak juz ma szpulowce kaseciaki to tych mniejszyc się całkiem nie wypiera co na ten temat myślicie pozdrawiam

MAG

G.Mark

• 152 / 5704
  • Aktywny użytkownik
23-11-2009, 18:51
 >> Molibden, 2009-11-23 02:00:39
> G.Mark, 2009-11-22 13:22:03

> dla spokoju możesz ten kondensator wymienić na inny. On kompensuje indukcujność głowicy dla w.cz.
> Jest to chyba jakiś efekt wzbudzania się wzm. zapisu m. cz. tym prądem podkładu lub jakejś interferencji
> subharmoniczenej oscylatora.
> Skontrolowałbym czy cewka L303 nie była ruszana i kondensator C231 oraz L304/C320.
> Takż spradziłbym czy wymiana jakiegoś elektrolita w zasilaniu tego kanału oraz generatora prądu podkładu (c324) nie pomoże, lub dodanie tam bypassa.

Pięknie dziękuję za wskazówki. Znalazłem w szpargałach nowe kondensatory o wymaganej pojemności 120pF, ale żeby dokonać wymiany muszę chyba rozebrać pół magnetofonu. :-( Akurat w w tym istotnym miejscu dostęp do druku jest utrudniony bardzo. L304 jest indukcyjnością stałą i nie podejrzewam, że trafiło właśnie ją. Zasilanie toru nagrywania prawego kanału sprawdzę po wymianie  podejrzanego kondensatora, jeśli wymiana nie przyniesie efektu.

Pozdrawiam.
GM

leonek

• 11 / 5481
  • Nowy użytkownik
24-11-2009, 13:09
Witam serdecznie wszystkich :)
Używam obecnie Akai GX-95 i postanowiłem zainwestować jeszcze w coś "nowego".
Tak obserwuję aukcję na naka DR-10 :
http://www.allegro.pl/item817737594_nakamichi_dr_10_najwyzszy_model.html

Proszę o opinię czy warto Waszym zdaniem? Ktoś miał przyjemność posłuchać tego decka?
Podejrzewam, że skoro produkowany w latach 1999-2002 to już może nie to samo co lata świetności decków. Może lepiej kupić starszego?
A Dragona gratuluję... i zazdroszczę ;)