Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
08-10-2009, 17:35
>> MaciejLK, 2009-10-07 23:58:08
>> Dudeck, 2009-10-07 23:52:46
> Mnie rozbroił facet sprzedający , a jakże , idealnego decka .

Niedawno był (może jeszcze jest) na Allegro magnetofon w stanie idealnym, ale uszkodzony i nie działa... ;-)

To Yamaha była jakaś zdaje się. Stosunkowo niski model jeśli mnie pamięć nie myli.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
08-10-2009, 21:15
Powiem tak: TECHNICS RS-M88 wygrał batalie i jest najlepszym magnetofonem jaki do tej pory słuchałem. Nie było tego dużo, ale z racji tego, że mam K730ES nie brzmi to dla firmy Sony zbyt różowo. Jutro napiszę coś więcej, bo narazie jestem zbytnio w szoku, żeby coś napisać. Gra bardzo czysto i równo! Dynamizm na królewskim poziomie!!!

K730ES jest na drugiej pozycji, o 990ES nic nie mówię, bo mam z nim problemy, napiszę jeszcze dzisiaj o co chodzi!
Pozdrawiam WAS serdecznie!!!

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
08-10-2009, 21:24
No to gratulacje.
Sprawdź zapisane taśmy na RS-M88 na innych magnetofonach czy tak dobrze odtwarzają jak on?
Jeżeli tak to masz szczęście.
Jeżeli nie spróbuj inne dostroić do niego.

rico1973

• 221 / 6058
  • Aktywny użytkownik
08-10-2009, 21:35
Nie zawsze te najdroższe i teoretycznie najlepsze decki okazują się być takimi. Ja ciągle jestem pod wrażeniem Kenwooda KX 880D. To również dwugłowicowy model a brzmi doskonale, mogę go słuchać godzinami i nie męczy mnie jego brzmienie. Teraz jestem na etapie poznawania Akai GX - 6 i również, pomimo, że nie jest to topowy model, coraz bardziej sie do niego przekonuje... a co z tym 990 ES? on chyba jakiś przeklęty jest...

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
08-10-2009, 21:41
Jak tylko się obrobię to napiszę!

Co do odtwarzania kaset na innych magnetofonach, to najlepiej z nagranymi na M88 radzi sobie.... KENWOOD KX-4520!!!

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
08-10-2009, 23:19
Z 990ES jest tak:

Kaseta nagrana na K970ES: troszeczkę ciszej gra kanał prawy, nieczysta góra, ale bardzo ładny środek i dół.
Kaseta nagrana na KX-4520: to samo co wyżej.
Kaseta nagrana na RS-M88: balans zachowany, ale nieczysta góra (trzeszczy gdy jest sporo instrumentów), środek i dół wyśmienity

Kupiłem także jakiś czas temu kasetę testową z sygnałem testowym 1kHz = 0dB. Na deckach: K970ES, KX-4520 i CT-905 mam równo 0dB. Na K990ES i na RS-M88 mam równo +3dB.

Kalibracja w 990ES też jest nie halo, bo głowica kasująca kasuje tylko część lewego kanału, musiałem skasować taśmę na innym decku, ale to i tak do końca nie rozwiązało problemu, bo teraz po regulacji układ kalibrujący jest straszliwie czuły (przynajmniej tak mi się zdaje, że to to szfankuję), że nie można idealnie skalibrować taśmy nie zależnie od jej typu!

Wiem, że pewnie Pan Leszek zna się na robocie, poprzednio wyregulował tor w 990ES i prawda jest taka, że taśma szła jak po szynach!

Razem z K990ES oddałem także K700ES. W 700`tce poprosiłem o ogólny przegląd i naznaczyłem usterki, które występują, a które Pan Leszek powinien najpierw zlikwidować. Do roboty był układ licznika, tor przesuwu (ustawienie) i ogólny przegląd głowic. Po odebraniu, już w domu, włączyłem decka, załadowałem kasetę i ku mojemu zdziwieniu mostek z głowicami i resztą w ogóle się nie podnosi....

Z całym szacunkiem dla Pana Leszka, ale albo ja mam pecha, albo może Pan Leszek zapomniał - sporo sprzętu miał u siebie....

Załamka.....!

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
09-10-2009, 00:41
Aktualnie słucham od godziny na 990ES kasety nagranej na M88 i odtwarza IDEALNIE!!!! Mm dość...., chce do mamy....

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
09-10-2009, 01:08
Jest przestrzeń, potężny świetnie kontrolowany bas, środek nie grzeszył ideałem (nagranie z CD, obecna kompresja, ale za to czysto i pełno informacji), góra, tutaj jednak jej za dużo, ale to dlatego, bo kasetka nie kalibrowana i nie nagrywana na k990es. Jutro dokonam nagrania, jestem w szoku a jednocześnie jestem załamany, deck załatwił mi niezłą huśtawkę nastrojów.....

Nadal chcę do mamy......, dobranoc....

rafal996

• 1090 / 6104
  • Ekspert
09-10-2009, 09:20
Sprzedaj mi tego 990 ;)

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
09-10-2009, 10:44
Neomamut już pół roku temu mówiłem że to pechowy egzemplarz. Spróbuj sprzedać w ebay.de złote 990 kiwają się tam w okolicach 400 euro - niemcy mają na ich punkcie bzika. Losy tego 990 to dla mnie niejako potwierdzenie mojej tezy - im więcej deck kręcony, tym gorzej dla niego.
A tak wogóle to skąd masz 970es? nie chwaliłeś się jego zakupem

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
09-10-2009, 11:24
>>gotyk: Pozbyć się decka jest bardzo łatwo! Ale doprowadzić go do stanu fabrycznego to nie lada sztuka!

Owszem załamka z nim, ale nie wierze, że nie można doprowadzić maszynki do używalności! Zresztą za dużo za niego dałem, żeby go tak poprostu sprzedać! Jestem kolekcjonerem i lubię stare sprzęty, a nie handlarzem! Kocham dociekać co jest nie tak, lubię gdy coś zostaje zrobione! Pamiętam jak się uciszyłem gdy wyrównałem poziomy odczytu w Tascam`ie 32. Cieszyłem się jak dziecko! Na samym początku nie nagrywał mi na jeden kanał, owszem wystarczyło przeczyścić nośnik i tor z głowicami, ale liczy się to, że coś zostało zrobione i działa! Jeśli zaczelibyśmy się pozbywać sprzętu bo nie działa to nie różnimy się niczym od handlarzy na allegro!

Problem trzeba rozwiązać, a nie w łatwy sposób się go pozbywać!

A co do K970ES to nie mam, miało być K730ES :) Przepraszam za pomyłkę!

Słuchajcie wczoraj 990ES oszalał, zagrał naprawdę super! Najlepiej jak do tej pory!
Dzisiaj raz udało mi się skalibrować kasetę, nagrałem materiał i nie jest dobrze...... Deck na początku odtwarzał z zachwianym balansem na prawo i z nieczystą górą. Zdjąłem więc pokrywę kieszeni i podczas odtwarzania odsunołem od taśmy rolkę podającą. Tony wysokie zniknęły, ale poprawił się balans. Dodam też, że podczas odtwarzania wskaźniki raczej nie wariują - według nich gra równo. Po tej operacji balans się poprawił, ale góra nadal przesycona, może za dużo wysokich i dlatego czasami gra nieczysto...

W M88 mam też jeden problem, nagrywa równo, ale jak słucham na słuchawkach to też mam problemy z balansem, kontaktem chyba muszę spryskać.... :) Na K730ES i na KX-4520 kaseta odtwarzana jest równo!

Proszę Was o jedno: nie proponujcie mi sprzedaży, jest to wykluczone i koniec kropka!

Pozdrawiam WAS bardzo serdecznie i powiem Wam jeszcze, że chyba sam wezmę się za kalibrację, bo co się samemu zrobi to samemu :)

rafal996

• 1090 / 6104
  • Ekspert
09-10-2009, 14:06
Napisałem o sprzedaży, bo z tego co opisujesz, to deck jest po prostu kompletnie rozregulowany. Nie będę oceniał tu kompetencji pana Leszka, którego zresztą sobie cenię, ale jeśli wyszedł z jego warsztatu w takim stanie, to jest to skandal.

Jest jeszcze drugi aspekt sprawy - w życiu nie słyszałem o takich problemach np. z deckami Pioneera, za to Sony dość często. Sam miałem podobne przygody z 770ES. To tylko potwierdza moją opinię, że te mechanizmy do najlepszych nie należą.

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
09-10-2009, 15:27
Postawiłem sobie za cel doprowadzenie go stanu gabinetowego. Wygląd jest super, ale reszta do regulacji i tak, dokładnie tak, w takim stanie wyszedł od Pana Leszka!

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
09-10-2009, 15:47
>>w życiu nie słyszałem o takich problemach np. z deckami Pioneera, za to Sony dość często. Sam miałem podobne przygody z 770ES. To tylko potwierdza moją opinię, że te mechanizmy do najlepszych nie należą.

Generalnie nie ma się czego doczepić no poza tym fatalnym zgniataniem taśmy od czasu do czasu. U mnie  kalibracja / nagrywanie / odtwarzanie działa bez zastrzeżeń, kasety nagrywane na jednym można odtwarzać na wszystkich innych.

Raz jeden tylko miałem problem z kalibracją i wymiennością kaset ale tamta sztuka była kręcona przy głowicy co chyba wszystko wyjaśnia. Niekręcone chodzą dobrze, kręcone źle i nie ma co się temu dziwić.

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
09-10-2009, 16:11
Gotyk z tego co pamietam to miales kiedys, a moze nadal masz CD Pioneer PD-204. Czy on czytał CD-RW?
Szukam jakiegoś CD-ka taniego ale czytającego CD-RW nagrane jako audio, zeby służyłjako źródło do nagrywania na kasety.