TC-K909ES (93r) vs TC-K870ES (91r)
Magnetofony przetestowałem jeśli chodzi o jakość odtwarzanego dźwięku, łatwość obsługi, wyposażenie
itd. - na kilku rodzajach słuchawek: Philips, Technics, Sennheiser. Nośnikiem muzyki było SONY METAL - XR 60 (muzyka elektroniczna Spacesynth)
DŹWIĘK - zwycięzca TC-K909ES : Dynamika, sprężystość odtwarzanego materiału, głębia - starszy brat minimalnie ustąpił na tym polu (muzyka z 870 jest trochę płytsza), aczkolwiek różnice wyczuwane są raczej na tych lepszych słuchawkach. Także jeśli chodzi o szczegóły i przejrzystość 909 jest zwycięzcą ale są to subtelne różnice. TC-K909 brzmiał tak bardziej technicznie, 870 miękko - romantycznie, co można uznać za zaletę (np. słuchając długo na słuchawkach co odczułem)
ŁATWOŚĆ OBSŁUGI - zwycięzca TC-K870ES. W zasadzie tutaj każda uaktywniona funkcja czy to jakieś Dolby czy filtr MPX - wszystko jest sygnalizowane na dużym i klarownym wyświetlaczu, który można ponadto wygasić z front panelu. W TC-K909ES nie ma możliwości zgaszenia wyświetlacza na panelu (jedynie z pilota), ponadto jest on mniejszy niż w 870tce, nie ma też sygnalizacji uaktywnienia poszczególnych funkcji, co jest bardzo kłopotliwe, bo po guziku trudno się rozeznać czy akurat mamy zapodane HX PRO czy też nie. Zakresy wysterowania te same - od (-40 dB do +10 dB).
TECHNICZNIE/ WYPOSAŻENIE - zwycięzca REMIS. TC-K909ES Posiada Dolby S (którego nie używam), za to TC-K870ES ma dodatkowe wejścia z tyłu na DIRECT CD (też to mi nie jest potrzebne). 909tka ma trochę inne głowice - z niebieskimi kwadracikami na powierzchni - 2x LA + 1x S&F(kasująca), 870 nie ma tych kwardacików, głowice 3x LA. Oba magnetofony są bardzo podobne mają taki sam mechanizm, a silniczki ich klap tak samo głupio jęczą przy otwieraniu/zamykaniu.
WYGLĄD - Każdy lubi co innego ale mnie bardziej podchodzi 909tka dlatego że jestem fanatykiem modeli z centralnym umiejscowieniem kieszeni. Oba mają te same gały Balance/Rec Level oraz pokrętła do kalibracji i Dolby, takie samo gustowne przetłoczenie na front panelu, dokładnie takie same obudowy (można by je pozamieniać). Stan tych konretnych egzemplarzy - 870 ma trochę rys, 909 prawie wcale.
Uogólniając 909 i 870 to super decki nie różnią się aż tak ogromnie od siebie, 909 bardziej mi pasuje dźwiękowo i wyglądowo, 870 jest prostrze i wygodniejsze w użytkowaniu.