Audiohobby.pl

Magnetofon

AUDIOTONE

• 9890 / 6043
  • Moderator Globalny
14-01-2023, 14:55
Czy można w jakiś sposób skopiować ustawienia z tamtego do tego drugiego ?
Magnetofon wymaga kalibracji toru audio. Nie mając kaset i urządzeń do kalibracji nic nie wskórasz. Nic nie rób Wojciechu, po prostu dodaj te 2dB podczas zapisu jeśli to tylko taka "wada". Chyba że do kogoś podrzucisz kto Ci to ogarnie. Bo takie grzebanie więcej napsuje niż polepszy... To są dokładne pomiary a nie na oko ;-) Ja na Twoim miejscu bym odpuścił.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
14-01-2023, 16:27
nie bo to inny magnetofon a co pokazuje to tylko wskaźnik.
Kaseciaka ustawia się zgodnie z jego serwisówką a nie do innego kaseciaka.
Zamów sobie kasety testowe, miernik i sam zrobisz serwis.....
Przykład.... kenwood pokazuje mi plus 2 db a oftwarzane jego nagranie na CR 1 ledwo dobija do 0 , oba kaseciaki ustawione serwisowo dobrze.

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
14-01-2023, 16:44
nie bo to inny magnetofon a co pokazuje to tylko wskaźnik.
Kaseciaka ustawia się zgodnie z jego serwisówką a nie do innego kaseciaka.
Zamów sobie kasety testowe, miernik i sam zrobisz serwis.....
Przykład.... kenwood pokazuje mi plus 2 db a oftwarzane jego nagranie na CR 1 ledwo dobija do 0 , oba kaseciaki ustawione serwisowo dobrze.
Już wiem,temat zamykam.Miernik mam taki zdjęcie.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
14-01-2023, 16:50
miernik musi mierzyć wartości zmienne w pasmie audio

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
14-01-2023, 17:12
miernik musi mierzyć wartości zmienne w pasmie audio
No to klapa  chyba z takim miernikiem-:((((

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
14-01-2023, 17:23
mienik możesz kupić od ok 200 żł , możesz tez korzystać z oscyloskopu programowego w kompie

Mam dla Ciebie propozycje.
Poczytaj forum i dział serwis jest sporo rzeczy opisanych i nie gryzie, a potem zadaj strikte pytania bo chcesz coś zrobić i się motasz jak w rondlu z bigosem, a nie masz w ogóle czym.
A ustawienie decka to nie tylko wymiana paska i rolki.
Zdradzę Ci tajemnice..... wszystkie kaseciaki wymagają na nowo kalibracji po tylu latach, a czasem niektóre są zdrowo zgrzebane, a wydaje się ze chodzą.
Dopiero po kalibracji pokazuje się że chodzą tak jak ma być.
W 3 lata ostatnio przeglądnąłem kilkadziesiąt decków i każdy wymagał korekcji a niektóre prosiły się praktycznie o wymianę całej elektroniki oprócz scalaków, bo inaczej to tylko grajki z nich się dało zrobić.
Część sprzętu wymaga niestety kompromisu, bo koszty przerastają sam sens roboty, czas z gumy nie jest.
« Ostatnia zmiana: 14-01-2023, 17:41 wysłana przez Hammer »

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
14-01-2023, 18:07
Czytam na  forum dział serwis, dobrze że jednak nie gryzie.Może zaproponujesz w takim razie miernik do 200zł który by się nadawał-nie wiem jaki. Dziękuję za  zdradzenie tajemnicy.
"bo chcesz coś zrobić i się motasz jak w rondlu z bigosem , a nie masz w ogóle czym"-Zapisze tą sentencje do pamiętnika-jest super-:))))
Jednak  łatwiej jest ugotować bigos-to akurat umiem- hehehe....

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
14-01-2023, 18:17
Jak czytasz forum to pare dni temu ktoś pokazał swój miernik.......pokazano także tanie oscyloskopy, a także dziesiątki razy mówiono o kasetach serwisowych.....szukaj, szukaj, szukaj......
Bigosu sie objadłem i nie chce mi sie szukać po internecie, to Twój interes....

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
14-01-2023, 21:48
2 dB  w minusie na obu takich samych magnetofonach?    Daj na luz :)   Bo jeszcze nagram ci taśmę na paru różnych Kenwoodach to dobiero plus-minus zobaczysz i nie będzie to 2 dB    heheheehhe
  A w zasadzie to przed chwilą zeżarłem kaszankę-  taką z patelni przypieczoną  mmmmmm

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
14-01-2023, 23:02
Na jednym 0dB na  drugim -2dB- te same modele magnetofonów.
Bo jeszcze nagram ci taśmę na paru różnych Kenwoodach to dobiero plus-minus zobaczysz i nie będzie to 2 dB    heheheehhe- chętnie bym posłuchał i popatrzył w międzyczasie na wskażniki-:))))
Jeden kolega robił bigos i się chwilowo przejadł, teraz czytam o kaszance-jutro robię w takim razie garnek rosołu specjalna wersja audiofilska....

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
15-01-2023, 01:01
daj duzo taśmy makaronowej, najlepiej cr-mo

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
15-01-2023, 03:55
Nie wiedziałem że wiesz jak ugotować rosół audiofilski-Brawo!!!

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
15-01-2023, 10:21
Dużo taśmy to oczywista sprawa  ale reszta też ważna do rosołu.
  Na audiofilski to ten chyba byłby OK  hehehe

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
17-01-2023, 09:40
Jakieś takie czarne myśli mnie dzisiaj z rana naszły.  Wydawało mi się że ześwirowałem  hehehehe
 A może faktycznie ześwirowałem?  Budzę się i tak po sypialni się patrzę a na jednej szafce stoi 5 magnetofonów jeden na drugim.   Oczywiście nie podłączone-  tak sobie stoją.   Potem ta wieżyczka obok-  tylko dwa :)   jeden na drugim-  przy czym w użytku tylko jeden.
Po drodze na dół wnęka-składzik-   tam też parę sztuk będzie-  straciłem trochę rachubę.   No i potem w salonie tych podłączonych co to niby grają :)  codziennie będzie ze 6 sztuk.
Wróc- 8 sztuk bo o szpulakach zapomniałem.
Kurna- źle.   Prawie nie ma czasu słuchać bo jak już w miarę ogarnę jeden to jakiegoś następnego złoma skądeś wyrwę.   Nawet jedzie teraz do mnie jeszcze jeden zza wody ale on to po serwisie jest.
  Cholera-  chyba trzeba będzie zrobić jaki spis posiadanych sprzętów -  zrobić listę kilku must have   a resztę opylić.
Bo jeszcze trochę i pełny chaos nastanie.
    Jakieś młode ostatnio na forum pojawiły się- prawda?    Może byliby chętni bo w jakieś ebaye pakować to nie za bardzo mi pasuje
« Ostatnia zmiana: 17-01-2023, 09:47 wysłana przez pień »

ArturP

• 1382 / 3002
  • Ekspert
17-01-2023, 10:35
HyHy.
To zapytaj Audiotone (pod łóżkiem) albo Nano (w bagażniku) gdzie Im się rodzą kaseciaki? W nawiasach źródła, bo mogą konfabulować ;););) .
U mnie listonosz przynosi (a wiesz, to kolega z forum do naprawy przysłał) HiHiHi.