Audiohobby.pl

Magnetofon

AUDIOTONE

• 9890 / 6043
  • Moderator Globalny
10-01-2023, 22:38
Skąd od razu twierdzenie że się nie zastanowiłem-?
Ponieważ kolega zadał kompletnie inne pytanie, czytaj ze zrozumieniem!

Takie pytanie zadał kolega @zepter :
Czy nagrywanie przez  wzmacniacz Technics SU VX700 coś pogarsza.
Tak sobie pomyślałem że bezpośrednio najlepiej ale czy na pewno to ma znaczenie.

Wobec tego moja odpowiedz że :

In krótsza ścieżka sygnału tym lepiej, bez zbędnych dodatkowych selektorów wejść i nagrywania we wzmacniaczu i dodatkowych kabli.

I ona ma sens bo tyczy się połączeń magnetofonu z innymi źródłami dźwięku.

A Ty Wojtku napisałeś :

Nie do końca jednak. Czy kol.Audiotone jest w stanie na przykład skrócić ścieżki w magnetofonie w  celu skrócenia drogi sygnału-?

Magnetofon traktujemy jako konkretne (nie modyfikowalne) urządzenie i zajmujemy się tylko połączeniami na zewnątrz sprzętu a nie wewnętrzną drogą sygnału.

To tak na szybko byś nie wymyślał na nowo koła.... i na przyszłość zastanów się co piszesz. Ponieważ to nie jest pierwszy raz a to że ja jestem moderatorem to nie znaczy że każdego muszę poprawiać. Jeśli się na czymś nie znasz to nie pisz dziwnych opowieści. Poczytaj o tym, lub zapytaj. A na pewno ktoś z osób bardziej obeznanych z tematem Ci doradzi. To nic nie szkodzi a można się czegoś więcej nauczyć. Ja sam wszystkich rozumów także nie pozjadałem. Jeszcze jedno Wojtku to nie jest żaden atak do Twojej osoby ;-) tylko i wyłącznie wola wyjaśnienia sytuacji.

P.S. Jeśli kolega poszukuje prostszego sposobu połączeń tj. omijając wzmacniacz i to co jest wewnątrz niego to zapraszam tutaj to tematu o selektorach : http://audiohobby.pl/index.php?topic=13399.0
Tam coś znajdziesz prostego i funkcjonalnego to połączeń.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
10-01-2023, 22:51
W przypadku niektórych kaseciaków 3 gł są takie co mają dodatkowe wejście CD DIREKT i dodatkowo omijają niektóre układy wewnętrzne kaseciaka, a producent wręcz zachęca do ich podłączenia bezpośrednio ze źródłem wysokiej jakości.

W druga stronę to np nie zaleca się nagrywania z CD z wyjścia Variable tylko Fixed.
To drugie powinno napędzać albo słuchawki albo np bezpośrednio końcówkę mocy, albo od bidy zwykły wzmacniacz..

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
10-01-2023, 23:48
Osobiście to podłączam CD do magnetofonu >najkrótszą<  drogą.  Mam nawet taki swój ulubiony kabelek do tego, ma ze 30 cm.
   Oczywiście podłączyłem kiedyś wszystko jak należy- pętle magnetofonowe itd...    Wszystko pięknie i ładnie w sensie wygody użytkowania ale dźwięk nagrany- kaszana-   naprawdę.   Nie trzeba być nawiedzonym  złotouchym żeby usłyszeć różnicę.    Powiedziałbym nawet że jest tragedia.    Najpierw myślałem że lipne kable-  zrobiłem swoje za radą Artura z użyciem dobrego kabla mikrofonowego i efekt:
 Kaszana- chociaż nieco mniejsza przy tym pajęczym podłączeniu wszystkiego do kupy.
    Tak więc- gdy już nagrywam to sygnał wprost i koniec dyskusji.
  Może mój wzmak ma jakieś swoje predyspozycje żeby na pętlach wszystko sp........    Może inne są lepsze-  ale nie próbowałem :)

Aaaa, jescze nagrywanie z winyla -   też kaszana przy wykorzystaniu jakiegoś extra Out dla magnetofonu.  Na szczęście wzmacniacz ma wyjście bezpośrednie z przedwzmacniacza.  Sygnał z tego miejsca jest spoko :)
« Ostatnia zmiana: 10-01-2023, 23:52 wysłana przez pień »

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
11-01-2023, 08:09
Jak masz przełączniki mechaniczne we wzmacniaczu to po tych 40 latach trzeba by styki wypolerować na lustro i podgrzać punkty lutownicze.
A jak elektroniczne np tak jak ja w Dualu do kompa no to ponoć wprowadzają jakieś zniekształcenia.....i tak źle i taki niedobrze....
Zabawa w audio to hobby że jak się chce, to robotę w nim się znajdzie na okrągło....a to kabelki, a to gniazdka złote, a to rolka do czyszczenia itd ....

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
11-01-2023, 08:13
Panowie, nie róbcie z igły wideł.
Bez kabli nie ma jakiejkolwiek możliwości by obsłużyć sprzęt, zarówno domowy jak i studyjny.
Pomyślcie, co czują biedni "audiobile" jak widzą serwery, z których ściągają swoje ukochane flaki i inne cyfry?
Znajoma psycholożka mówi, że takie widoki są "wypierane z pamięci". Ale nie da się odzobaczyć tego co raz się zobaczyło.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
11-01-2023, 08:36
ale ponoć po światełku to idzie, a po za tym w domu masz mieć porządek, a reszta wcześniej się nie liczy hehehehehehehheheh przetwarzanie z cyfry na cyfre i pogania to cyfra..... a jak sie zorientowałem wczoraj to na YT muzyka dla audiodebili to tylko jazz i jakieś inne niepokojące dźwięki, a to też się nie liczy...
Próbowałem zapuścić takie jedno nagranie, to po dłuższej chwili kaseta mi się zmarszczyła w kaseciaku...
Może się okazać że nagrał coś Clapton a odsłuchujemy Doors....... i takie buty.....cyfrowe....

chorazy3

• 1690 / 1807
  • Ekspert
11-01-2023, 08:40
Co do tych serwerów to ma się to nijak do audio analogowego. W tamtych kablach nie idzie dźwięk tylko dane w postaci cyfrowej i nie ma strat ani zniekształceń.
Paweł

bsw

• 563 / 5142
  • Ekspert
11-01-2023, 10:21
Co do tych serwerów to ma się to nijak do audio analogowego. W tamtych kablach nie idzie dźwięk tylko dane w postaci cyfrowej i nie ma strat ani zniekształceń.
Ale zdecydowanie lepiej trzymać pliki audio w takiej serwerowni:
;-)

chorazy3

• 1690 / 1807
  • Ekspert
11-01-2023, 11:15
Uczta dla oczu perfekcjonisty!
Paweł

zepter

• 268 / 1063
  • Zaawansowany użytkownik
11-01-2023, 15:13
Jak masz przełączniki mechaniczne we wzmacniaczu to po tych 40 latach trzeba by styki wypolerować na lustro i podgrzać punkty lutownicze.
A jak elektroniczne np tak jak ja w Dualu do kompa no to ponoć wprowadzają jakieś zniekształcenia.....i tak źle i taki niedobrze....
Zabawa w audio to hobby że jak się chce, to robotę w nim się znajdzie na okrągło....a to kabelki, a to gniazdka złote, a to rolka do czyszczenia itd ....

Wzmacniacz był rozebrany na części pierwsze . Selektory wyjść i wejść rozebrane i wyczyszczone.
Testowałem na ucho czy jest różnica w jakości nagrania bezpośredniego i pośredniego. I ucho nie bardzo słyszy różnicę. Ale wolał bym zaufać przyrządom lub programom do testowania audio.
Czy jak włączę przemiatanie i nagram sygnał raz w jednej konfiguracji połączenia a raz w drugiej. I odtworzę podpinając oscyloskop to uzyskam odpowiedź czy dynamika i jakość jest różna . Czy na oscyloskopie jestem w stanie to porównać. Może Spectra Plus lub RMAA da lepszy obraz porównania.
A na początku lat 80 nagrywałem z listy przebojów PR 3 muzykę za pomocą mikrofonu wbudowanego w magnetofon i było super.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
11-01-2023, 15:53
a masz te nagrania !!!!!?

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
11-01-2023, 16:13
Czy jak włączę przemiatanie i nagram sygnał raz w jednej konfiguracji połączenia a raz w drugiej. I odtworzę podpinając oscyloskop to uzyskam odpowiedź czy dynamika i jakość jest różna . Czy na oscyloskopie jestem w stanie to porównać. Może Spectra Plus lub RMAA da lepszy obraz porównania.
Oscyloskop nie jest do określania jakości nagrania, może dynamikę od biedy dasz radę porównać. Do określenia dynamiki, jakości i natężenia konkretnych pasm jest RTA (real time analyser). Nadaje się do tego świetnie RMAA, pod warunkiem, że karta dźwiękowa jest dobra i dobrze skalibrowana.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
11-01-2023, 16:28
Przyszły mi rolki przed chwilą do techniksów, ale już made in Indonesia, no zobaczymy co małe rączki wyprodukowały

zepter

• 268 / 1063
  • Zaawansowany użytkownik
11-01-2023, 17:10
Oscyloskop nie jest do określania jakości nagrania, może dynamikę od biedy dasz radę porównać. Do określenia dynamiki, jakości i natężenia konkretnych pasm jest RTA (real time analyser). Nadaje się do tego świetnie RMAA, pod warunkiem, że karta dźwiękowa jest dobra i dobrze skalibrowana.

Karta mam Creative Sound Blaster X-Fi HD . Jak dla mnie jest wystarczająca może dlatego że nie miałem styczności z lepszą.
Czy pisząc o RTA (real time analyser) masz namyśli urządzenie czy program.

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
11-01-2023, 17:54
Lepiej by było byś używał programu RTA np. Visual Analyser. Program pozwala na dokładne obejrzenie i ewentualne dalsze obrabianie danych. Na prostym urządzeniu RTA można tylko oglądać wykresy.
Ale jednak najlepszym będzie RMAA, mimo że nie jest to RTA, to daje mnóstwo potrzebnych danych. A Creative Sound Blaster X-Fi HD będzie świetnie z nim współpracować.