Audiohobby.pl

Magnetofon

chorazy3

• 2338 / 2282
  • Ekspert
29-12-2022, 14:31
Ja już miałem kilka podejść do Dolby (B, C i S) i do dbx.
Potrafi to fajnie działać, zwłaszcza jeśli jest dobrze zaimplementowane w danym decku (np. Nakamichi jak dla mnie najmniej "tnie") i najlepiej jeśli nagrywane i odtwarzane w tym samym decku. Wtedy jest dobrze i wow. Natomiast odtwarzanie w innym decku, innej firmy, bywa różnie i pomimo poprawnej kalibracji słyszę, że jest niby ok ale coś nie do końca mi pasuje. Zwłaszcza Dolby C jest problematyczne.
Wpływ ma też odpowiednie ustawienie czułości taśmy, a nie każdy deck ma taką regulację na wierzchu.
Ostatecznie przestałem używać Dolby, szumu raczej nie słyszę i mi nie przeszkadza. Za to mam pewność, że nic nie wycięło.
Paweł

Wojciech7

• 2366 / 1780
  • Ekspert
29-12-2022, 14:55
Wpis w temacie dollbiego-:)))
Czy poziom zapisu wysterowujesz do symbolu dolbiego na poziomie zapisu-?
Czy podczas odtwarzania są sygnał w  włączonym dolbiem podbija na plusy-?
Czy kaseciak Kenwood KX 9010 to ten model co go kiedyś określano- Absolute Spitzenklasse-?

Tutaj ciekawe informacje na temat tego filtra:
https://www.hifi.pl/slownik/dolbyc.php

chorazy3

• 2338 / 2282
  • Ekspert
29-12-2022, 15:11
Tak, do znaczka Dolby, po to on jest.
Ale regulacja czułości taśmy to ustawienie tak żeby sygnał nagrany miał ten sam poziom co wejściowy. Tylko niektóre decki mają to na panelu przednim, np. Aiwa F880.  Natomiast decki z automatyczną kalibracją, jak KX-9010, mają to już wbudowane w automat.

Sygnał, w pewnym zakresie częstotliwości, jest podbity przy nagrywaniu z Dolby i tak zapisany na taśmie. Przy odtwarzaniu jak załączysz Dolby to sygnał jest obniżany o tyle ile był podbity, wraz z szumem.
Paweł

Hammer

• 5733 / 2979
  • Ekspert
29-12-2022, 21:39
Panie PIEŃ......
to normalne jest.

1. Kasety tracą część swoich właściwości z czasem i zwłaszcza słychać to jak wdepniemy dolby i czasem pomaga wzmocnienie biasu albo i nie.
Bez dB tej różnicy nie słychać.

2. Druga sprawa może być taka że elementy elektroniczne się zestarzały i wymagają wymianym przynajmniej te około scalaka dB.
3. Trzecia możliwość, trza skalibrować decka dokładnie poprawnie i wtedy dopiero wyrazić czy system będzie działać, potem patrz pkt 2 i 1 .

Mamy kaseciaki 30-40 letnie i kasety też, a jak uważacie że to nie ma wpływu na to to ja też chcę żyć wiecznie bez zużycia.

pień

• 3256 / 1716
  • Ekspert
29-12-2022, 23:23
Hmmmm
Panie Hammer :)    w którą stronę myśleć?   Wspomniane taśmy trochę >zdechłe ? I dolby je ratuje czy też na odwrót?   Taśmy trzymają się dobrze i dlatego Dolby rozwinął skrzydła?
   Nagrania na tych taśmach bez systemów redukcji też są OK.   Tzn.   szum taśmy w przerwach jest standardowo-   ale jednak dynamika z dolby jest > dynamiczniejsza hehehehe
  Jakoś to musiałem opisać
:)
Wpis w temacie dollbiego-:)))
Czy poziom zapisu wysterowujesz do symbolu dolbiego na poziomie zapisu-?
Czy podczas odtwarzania są sygnał w  włączonym dolbiem podbija na plusy-?
Czy kaseciak Kenwood KX 9010 to ten model co go kiedyś określano- Absolute Spitzenklasse-?
KX 9010  to automat jak by nie patrzył ale ogólnie jeżeli coś kręcę to raczej celuję w znacznik  dB- no chyba że taśma nie daje rady, kilka takich trafiłem.  Oczywiście bez tego automatu (ATCS)  można nagrywać  ale jednak on to robi lepiej w tych ustawieniach.

Podczas odtwarzania właśnie chodzi o to że dolby niczego nie podbija (nie mylić z działaniem samego systemu)   Np.  podczas nagrywania sygnał podawany na wyjście Tape/Source   jest nie do odróżnienia.  Albo trzeba by przynajmniej bardzo długo wsłuchiwać się w niuanse.
  Bo w końcu jakaś różnica być musi.
(ed:  sam system ATCS  pokazał środkowy palec jak do tej pory tylko w przypadku jednej taśmy.  W sumie go rozumiem bo to jakaś socjalistyczna produkcja jeszcze była :)  Pozostałe - jakie by tam dziwadło nie było to jakoś to ogarniał i nagrania były OK--- to w przypadku KX 9010.   KX 4520 odmówił nagrywania na automacie na kilku taśmach-  Jedna z nich to jakaś sony nawet była- pewno podróba)

Tak-  KX 9010 określano mianem Absolute Spitzenklasse.
« Ostatnia zmiana: 29-12-2022, 23:37 wysłana przez pień »

Hammer

• 5733 / 2979
  • Ekspert
30-12-2022, 10:10
przykro mi ale nie zrozumiałeś nic.

pień

• 3256 / 1716
  • Ekspert
30-12-2022, 11:21
Nooo, nie zrozumiałem Twoich punktów, dlatego zadałem takie pytania jak powyżej i poprosiłem o odpowiedź-   mogła być bardzo uproszczona :)
  Jeszcze raz>  magnetofon wyregulowany na tip-top   zgodnie ze sztuką opisaną na tutejszym forum
  Bez dolby nagrywa OK
  Z dolby nagrywa OK 
     Użycie systemu dolby i przy odsłuchiwaniu takiego nagrania również z włączonym system nie słychać czegoś co by można nazwać >
podbiciem <   w stosunku do sygnału źródła _ jest po prostu łeb w łeb to samo-
   Różnicą słyszalną jest mniejszy poziom szumów oraz większy zakres dynamiki  w stosunku do tego samego sygnału zapisanego bez użycia systemów.
  Na chłopski rozum-  dźwięk zapisany ze źródła jakim jest CD  na magnetofon jest nie do odróżnienia od tego jaki wydobywa się z samego CD.

Tak więc ja w tępocie swojego rozumowania zakładam że i taśma jest OK  jak i sam magnetofon jest OK-  no ale mogę się mylić w końcu.
To co mnie najbardziej zaskoczyło w przypadku użycia systemu dolby jest bardzo proste:
    Teoretycznie >słabsze<  taśmy są przez niego wyciągane na wyższy poziom w jakości nagrania.   Co oczywiście nie oznacza że taśmy typu II  czy IV   stają się z nim gorsze.
 I tak są dobre więc czy tam się użyje dolby czy nie to jest mniej zauważalne.
   (pomijam taśmy które są do d....   bo kilka takich trafiło się i tam wszystko było jasne od chwili naciśnięcia jakiegokolwiek klawisza w magnetofonie)

(i nie drążmy przypadkiem zasady działania samego systemu dolby-  wiadomo wszystkim jak działa.  Chodzi wyłącznie o efekt finalny>  sygnał który idzie na wzmaka)
« Ostatnia zmiana: 30-12-2022, 11:26 wysłana przez pień »

AUDIOTONE

• 11396 / 6518
  • Moderator Globalny
31-12-2022, 18:28
Najlepszego w Nowym Roku 2023 tasiemkowi koledzy ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 2338 / 2282
  • Ekspert
31-12-2022, 18:32
Najlepszych magnetofonów w nowym, 2023 roku!
Paweł

Wojciech7

• 2366 / 1780
  • Ekspert
31-12-2022, 19:02
Wszystkim kolegom z forum życzę magnetofonów kasetowych , szpulowych  jako te Absolute Spitzenklasse   i nie musieli ich ciepać pod wyrko lub do szaflika,  zanosić na hałda kiej jest gruba. Majo fertig być sprawne cały czas .
Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2023 !!!

Destroyer

• 411 / 1998
  • Zaawansowany użytkownik
31-12-2022, 19:29
Dołączam się z życzeniami:
NAJLEPSZEGO ZDROWIA!!
Stach

Hammer

• 5733 / 2979
  • Ekspert
31-12-2022, 19:51
Oby wam się darzyło w Nowym Roku i nie zabrakło "pracy" i zadowolenia z kaseciaków....

ArturP

• 1481 / 3476
  • Ekspert
31-12-2022, 20:08
To i ja pozdrawiam wszystkich i życzę lepszego NOWEGO 2023.  :np:  :alc:

Krzysztof_M

• 1920 / 5971
  • Ekspert
31-12-2022, 20:10
Wzajemnie wszystkiego najlepszego i samych analogowych cudeniek :)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Wojciech7

• 2366 / 1780
  • Ekspert
31-12-2022, 21:42
:))))