Audiohobby.pl

Magnetofon

chorazy3

• 1690 / 1807
  • Ekspert
28-12-2022, 11:28
Forum znowu jest!
Paweł

AUDIOTONE

• 9889 / 6043
  • Moderator Globalny
28-12-2022, 11:33
Oooo super. Powrót do żywych :-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 1803 / 1305
  • Ekspert
28-12-2022, 11:45
Już jest znowu. Myślałem że mam niesprawny internet lub komputer:(((

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
28-12-2022, 11:49
Jak dobrze, że forum odżyło !!!

A przy okazji, czy interesowaliście się może takimi głowicami w kontekście nagrywania własnych taśm kalibracyjnych?
Chociażby do ustawiania azymutu powinny się sprawdzić, no nie?
https://pl.aliexpress.com/item/1005003828408915.html?gatewayAdapt=glo2pol
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

chorazy3

• 1690 / 1807
  • Ekspert
28-12-2022, 11:57
Nie mają płytki z otworami montażowymi.
Myślałem o nagrywaniu takich kaset ale na razie były tylko próby na normalnych głowicach.
Paweł

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
28-12-2022, 12:13
Myślałem o nagrywaniu takich kaset ale na razie były tylko próby na normalnych głowicach.
Racja, że z mocowaniem byłoby trudniej w tym wypadku.
Z drugiej strony nagrywanie czegokolwiek innego niż taśma z sygnałem do ustawienia prędkości na normalnym magnetofonie to raczej zabawa niż produkcja czegokolwiek wiarygodnego :(
Myślałem jeszcze o starych polskich głowicach mono - to nie jest full track tylko half track, ale to już pewniejsze do azymutu niż głowica stereo.

silny11

• 92 / 959
  • Użytkownik
28-12-2022, 12:34
Chciałem życzyć wszystkim Wesołych Świąt, ale forum było kaput. Więc Szczęśliwego Nowego Roku!!!

AUDIOTONE

• 9889 / 6043
  • Moderator Globalny
28-12-2022, 14:25
Z drugiej strony nagrywanie czegokolwiek innego niż taśma z sygnałem do ustawienia prędkości na normalnym magnetofonie to raczej zabawa niż produkcja czegokolwiek wiarygodnego :(
Myślałem jeszcze o starych polskich głowicach mono - to nie jest full track tylko half track, ale to już pewniejsze do azymutu niż głowica stereo.
Krzysztofie samo nagrywanie serwisowej kasety i związane z tym problemy były dobrze wytłumaczone w tym temacie.. http://audiohobby.pl/index.php?topic=13372.0

Fakt doszlo to skutku, ale to bylo dawno temu. Polecam lekturę:-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
28-12-2022, 15:22
Krzysztofie samo nagrywanie serwisowej kasety i związane z tym problemy były dobrze wytłumaczone w tym temacie.. http://audiohobby.pl/index.php?topic=13372.0
Fakt doszlo to skutku, ale to bylo dawno temu. Polecam lekturę:-)
Jestem ładnych kilka lat za Wami ... :)

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
29-12-2022, 14:16
Ja ładnych parę lat to muszę wypracować :)   Nie znam się na nagrywaniu taśm kalibracyjnych.   Nie znam się właściwie na nagrywaniu jakichkolwiek taśm :)   i dlatego może głupie się wydać to o co zapytam.
   Trochę trzeba rozwinąć żeby wprowadzić w problem.  Nooo, może nie problem tylko pewna obserwacja.
  Jak ja nadrywam:
  No więc biorę piwo :)   a potem to wiadomo hehehe
Parę magnetofonów w domu jest- szum taśmy mi nie zawadza i moje poprzednie eksperymenty wyrobiły we mnie taką reakcję że do Dolby B czy tam C  podchodzić zacząłem jak pies do jeża.  No i było tak do czasu aż kupiłem sobie Kenwooda 9010.   Posiedziałem trochę nad nim- wymieniłem ze dwa drobiazgi które już na zdechnięciu były-  wyregulowałem go porządnie jak mniemam, na drugi dzień sprawdziłem wszystko.  Pograł parę dni i zrobiłem jeszcze jeden odbiór techniczny - malutkie poprawki w regulacji nastąpiły.
   No i znowu wziąłem piwo itd.. :) 
Taśma taka-owaka-żelaziaka-metalka itd....
   No i podkusiło mnie zapodać Dolby przy nagrywaniu w tym 9010.  Na pierwszy ogień poszedł B, potem C  i co ja słyszę.
Choroba nooo, ten dolby C to wcale taki zły nie jest :)   Powiedziałbym nawet że jest całkiem spoko.  Jest pewno ale i nie wiem z czego wynika.
   Jest tak że najlepiej to mu idzie temu dolbemu C  na żelaziakach.    Znakomicie wypadła żelazowa Maxima Basf-a   zajebiście wprost  TDK   i to 120-ka   
Normalnie kopara mi opadła.
   Na pozostałych taśmach d.....   nie urywa-  wolę bez systemów odszumiania.
   Czy to normalne że tak ma być? 
Bo w moim odczuciu to dolby wytargało jakość zapisu w tych taśmach na orbitę normalnie.  Może to jeszcze zasługa samego Kena?

chorazy3

• 1690 / 1807
  • Ekspert
29-12-2022, 14:31
Ja już miałem kilka podejść do Dolby (B, C i S) i do dbx.
Potrafi to fajnie działać, zwłaszcza jeśli jest dobrze zaimplementowane w danym decku (np. Nakamichi jak dla mnie najmniej "tnie") i najlepiej jeśli nagrywane i odtwarzane w tym samym decku. Wtedy jest dobrze i wow. Natomiast odtwarzanie w innym decku, innej firmy, bywa różnie i pomimo poprawnej kalibracji słyszę, że jest niby ok ale coś nie do końca mi pasuje. Zwłaszcza Dolby C jest problematyczne.
Wpływ ma też odpowiednie ustawienie czułości taśmy, a nie każdy deck ma taką regulację na wierzchu.
Ostatecznie przestałem używać Dolby, szumu raczej nie słyszę i mi nie przeszkadza. Za to mam pewność, że nic nie wycięło.
Paweł

Wojciech7

• 1803 / 1305
  • Ekspert
29-12-2022, 14:55
Wpis w temacie dollbiego-:)))
Czy poziom zapisu wysterowujesz do symbolu dolbiego na poziomie zapisu-?
Czy podczas odtwarzania są sygnał w  włączonym dolbiem podbija na plusy-?
Czy kaseciak Kenwood KX 9010 to ten model co go kiedyś określano- Absolute Spitzenklasse-?

Tutaj ciekawe informacje na temat tego filtra:
https://www.hifi.pl/slownik/dolbyc.php

chorazy3

• 1690 / 1807
  • Ekspert
29-12-2022, 15:11
Tak, do znaczka Dolby, po to on jest.
Ale regulacja czułości taśmy to ustawienie tak żeby sygnał nagrany miał ten sam poziom co wejściowy. Tylko niektóre decki mają to na panelu przednim, np. Aiwa F880.  Natomiast decki z automatyczną kalibracją, jak KX-9010, mają to już wbudowane w automat.

Sygnał, w pewnym zakresie częstotliwości, jest podbity przy nagrywaniu z Dolby i tak zapisany na taśmie. Przy odtwarzaniu jak załączysz Dolby to sygnał jest obniżany o tyle ile był podbity, wraz z szumem.
Paweł

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
29-12-2022, 21:39
Panie PIEŃ......
to normalne jest.

1. Kasety tracą część swoich właściwości z czasem i zwłaszcza słychać to jak wdepniemy dolby i czasem pomaga wzmocnienie biasu albo i nie.
Bez dB tej różnicy nie słychać.

2. Druga sprawa może być taka że elementy elektroniczne się zestarzały i wymagają wymianym przynajmniej te około scalaka dB.
3. Trzecia możliwość, trza skalibrować decka dokładnie poprawnie i wtedy dopiero wyrazić czy system będzie działać, potem patrz pkt 2 i 1 .

Mamy kaseciaki 30-40 letnie i kasety też, a jak uważacie że to nie ma wpływu na to to ja też chcę żyć wiecznie bez zużycia.