Audiohobby.pl

Magnetofon

Krzysztof_M

• 1918 / 5937
  • Ekspert
23-12-2022, 23:34
Sorki za off topik....
A ja dostałem w prezencie od forumowego kolegi...  Czyli wspomnień nadszedł czas Amator 2. Skubany jest piękny ;-) To było moje pierwsze radio stereo pod koniec 80-tych.
Ja też mam sentyment do tej maszyny, to również pierwszy sprzęt stereo w domu rodziców. Tego się nie zapomina.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

chorazy3

• 2308 / 2248
  • Ekspert
23-12-2022, 23:46
Mój wujek miał takiego!
Paweł

ArturP

• 1463 / 3442
  • Ekspert
23-12-2022, 23:50
Gdzieś już o tym filmie pisaliśmy... a jeśli coś pokręciłem to sorki.
Gościa nie trawię (AudioAzyl), ale z Unitrą to się okaże jak będzie w rzeczywistości.
Przy okazji AVS.
Gościa nie trawisz, tak jak ja, po prostu jesteśmy skrzywieni Panami Z. Kamiński i A. Kurek, ze słynnej "Sondy". :)
To jest wzorzec naszych prowadzących naukowych (technicznych) programów telewizyjnych.
 Być może za młodu nasiąkliśmy tymi, różnymi wzorcami i teraz je pamiętamy jako wykładnię dobrych odczuć.

Ho ho, niezła analiza psychologiczna mi wyszła ;););).

Hammer

• 5612 / 2944
  • Ekspert
28-12-2022, 11:21
o kurde forum działa !
Fajny prezent na święta był.....

chorazy3

• 2308 / 2248
  • Ekspert
28-12-2022, 11:28
Forum znowu jest!
Paweł

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
28-12-2022, 11:33
Oooo super. Powrót do żywych :-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2343 / 1746
  • Ekspert
28-12-2022, 11:45
Już jest znowu. Myślałem że mam niesprawny internet lub komputer:(((

Krzysztof_M

• 1918 / 5937
  • Ekspert
28-12-2022, 11:49
Jak dobrze, że forum odżyło !!!

A przy okazji, czy interesowaliście się może takimi głowicami w kontekście nagrywania własnych taśm kalibracyjnych?
Chociażby do ustawiania azymutu powinny się sprawdzić, no nie?
https://pl.aliexpress.com/item/1005003828408915.html?gatewayAdapt=glo2pol

chorazy3

• 2308 / 2248
  • Ekspert
28-12-2022, 11:57
Nie mają płytki z otworami montażowymi.
Myślałem o nagrywaniu takich kaset ale na razie były tylko próby na normalnych głowicach.
Paweł

Krzysztof_M

• 1918 / 5937
  • Ekspert
28-12-2022, 12:13
Myślałem o nagrywaniu takich kaset ale na razie były tylko próby na normalnych głowicach.
Racja, że z mocowaniem byłoby trudniej w tym wypadku.
Z drugiej strony nagrywanie czegokolwiek innego niż taśma z sygnałem do ustawienia prędkości na normalnym magnetofonie to raczej zabawa niż produkcja czegokolwiek wiarygodnego :(
Myślałem jeszcze o starych polskich głowicach mono - to nie jest full track tylko half track, ale to już pewniejsze do azymutu niż głowica stereo.

silny11

• 92 / 1399
  • Użytkownik
28-12-2022, 12:34
Chciałem życzyć wszystkim Wesołych Świąt, ale forum było kaput. Więc Szczęśliwego Nowego Roku!!!

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
28-12-2022, 14:25
Z drugiej strony nagrywanie czegokolwiek innego niż taśma z sygnałem do ustawienia prędkości na normalnym magnetofonie to raczej zabawa niż produkcja czegokolwiek wiarygodnego :(
Myślałem jeszcze o starych polskich głowicach mono - to nie jest full track tylko half track, ale to już pewniejsze do azymutu niż głowica stereo.
Krzysztofie samo nagrywanie serwisowej kasety i związane z tym problemy były dobrze wytłumaczone w tym temacie.. http://audiohobby.pl/index.php?topic=13372.0

Fakt doszlo to skutku, ale to bylo dawno temu. Polecam lekturę:-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Krzysztof_M

• 1918 / 5937
  • Ekspert
28-12-2022, 15:22
Krzysztofie samo nagrywanie serwisowej kasety i związane z tym problemy były dobrze wytłumaczone w tym temacie.. http://audiohobby.pl/index.php?topic=13372.0
Fakt doszlo to skutku, ale to bylo dawno temu. Polecam lekturę:-)
Jestem ładnych kilka lat za Wami ... :)

pień

• 3176 / 1682
  • Ekspert
29-12-2022, 14:16
Ja ładnych parę lat to muszę wypracować :)   Nie znam się na nagrywaniu taśm kalibracyjnych.   Nie znam się właściwie na nagrywaniu jakichkolwiek taśm :)   i dlatego może głupie się wydać to o co zapytam.
   Trochę trzeba rozwinąć żeby wprowadzić w problem.  Nooo, może nie problem tylko pewna obserwacja.
  Jak ja nadrywam:
  No więc biorę piwo :)   a potem to wiadomo hehehe
Parę magnetofonów w domu jest- szum taśmy mi nie zawadza i moje poprzednie eksperymenty wyrobiły we mnie taką reakcję że do Dolby B czy tam C  podchodzić zacząłem jak pies do jeża.  No i było tak do czasu aż kupiłem sobie Kenwooda 9010.   Posiedziałem trochę nad nim- wymieniłem ze dwa drobiazgi które już na zdechnięciu były-  wyregulowałem go porządnie jak mniemam, na drugi dzień sprawdziłem wszystko.  Pograł parę dni i zrobiłem jeszcze jeden odbiór techniczny - malutkie poprawki w regulacji nastąpiły.
   No i znowu wziąłem piwo itd.. :) 
Taśma taka-owaka-żelaziaka-metalka itd....
   No i podkusiło mnie zapodać Dolby przy nagrywaniu w tym 9010.  Na pierwszy ogień poszedł B, potem C  i co ja słyszę.
Choroba nooo, ten dolby C to wcale taki zły nie jest :)   Powiedziałbym nawet że jest całkiem spoko.  Jest pewno ale i nie wiem z czego wynika.
   Jest tak że najlepiej to mu idzie temu dolbemu C  na żelaziakach.    Znakomicie wypadła żelazowa Maxima Basf-a   zajebiście wprost  TDK   i to 120-ka   
Normalnie kopara mi opadła.
   Na pozostałych taśmach d.....   nie urywa-  wolę bez systemów odszumiania.
   Czy to normalne że tak ma być? 
Bo w moim odczuciu to dolby wytargało jakość zapisu w tych taśmach na orbitę normalnie.  Może to jeszcze zasługa samego Kena?