Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 5622 / 2948
  • Ekspert
27-12-2019, 22:05
Wczoraj w przypływie nudy wytargłem takie cudo i po prostu naprawiłem.
Leżał biedaczek z rok czy dwa i czekał....
Pasek standard, ale po jakiejś chwili grania obroty poszły pływać i silnik do zmiany.
Teraz gra koncertowo, choć z audiofilstwem niewiele ma wspólnego oprócz napisu.
Co ciekawe mechanizm jest taki sam jak w Nadzie 6325, 6340 tylko Że ten ma głowice podwójną.

royal

• 369 / 2368
  • Zaawansowany użytkownik
29-12-2019, 01:39

Czy ktoś już z was serwisował ten magnetofon, podpowie na co zwrócić uwagę, czy może co mogłem zrobić źle? Czy paski za ciasne, a może brak smarowania w którymś miejscu? Mechanizm odtwarzania działa poprawnie.

Będę wdzięczny za pomoc, zwłaszcza jeśli ktoś ma dokładne zdjęcia mechanizmu. Serwisówka wydaje się opisywać inną iterację modelu - ma inaczej rozwiązane napięcie isostatu nagrywania i trafo w innymi miejscu.
[/quote

Pomóc nie pomogę ale chociaż pocieszę. W święta przystapiłem do zmontowania z powrotem układu mechanicznego w Panasonicu RQ-J36 w którym odkryłem że pasek po blisko 40 latach trzymał się już tylko na renomie firmy. Żeby go wyjąć potrzebowałem rozłożyć wszystko. Dwie godziny mniej więcej poswięciłem na bezskuteczne próby dopasowania wszystkiego żeby się zazębiło. No i się udało - hura . Nie działa tylko pauza bo po wciśnieciu pędził z prędkoścją jakieś  15 cm /sek i nie przewijał w jedną stroną. A reszta supcio. Rozważyłem rozmontowanie ponowne i szybko uznałem że co tam jakieś przwijanie jeśli w druga  chodzi a pauza też niekonieczna w takiej sytuacji. Przy dalszym składaniu obudowy okazało się że jeden trzpień w który wchodzi śrubka jest "złapany" i się kiwa a nie dokręcony. Dokręciłem i stało się tak normalnie że az dziwne. Może sprawdź czy nie masz jakiejś luźnej śrubki. Co do nagrywania to zwyczajowo mechanizmy klawisza powinny  dyrygowac przełącznikami  nagrywania na plytce. Do tego często jest konieczne zgranie pozycji lewarka z popychaczem. Bez tego może dać  się złożyć  ale pozycja przelącznika nie będzie się zmieniała przy wciskaniu rec. .   

royal

• 369 / 2368
29-12-2019, 01:40
Nie no - powtórzę

Pomóc nie pomogę ale chociaż pocieszę. W święta przystapiłem do zmontowania z powrotem układu mechanicznego w Panasonicu RQ-J36 w którym odkryłem że pasek po blisko 40 latach trzymał się już tylko na renomie firmy. Żeby go wyjąć potrzebowałem rozłożyć wszystko. Dwie godziny mniej więcej poswięciłem na bezskuteczne próby dopasowania wszystkiego żeby się zazębiło. No i się udało - hura . Nie działa tylko pauza bo po wciśnieciu pędził z prędkoścją jakieś  15 cm /sek i nie przewijał w jedną stroną. A reszta supcio. Rozważyłem rozmontowanie ponowne i szybko uznałem że co tam jakieś przwijanie jeśli w druga  chodzi a pauza też niekonieczna w takiej sytuacji. Przy dalszym składaniu obudowy okazało się że jeden trzpień w który wchodzi śrubka jest "złapany" i się kiwa a nie dokręcony. Dokręciłem i stało się tak normalnie że az dziwne. Może sprawdź czy nie masz jakiejś luźnej śrubki. Co do nagrywania to zwyczajowo mechanizmy klawisza powinny  dyrygowac przełącznikami  nagrywania na plytce. Do tego często jest konieczne zgranie pozycji lewarka z popychaczem. Bez tego może dać  się złożyć  ale pozycja przelącznika nie będzie się zmieniała przy wciskaniu rec. .   

JaKub92

• 2211 / 6134
  • Ekspert
29-12-2019, 20:15
a ja sobie wyciągnąłem  dawno nie puszczaną Yamahe...

Naprawiałem taką Yamahę parę lat temu. Fajnie zagrała...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

pan_winyl

• 12 / 2241
  • Nowy użytkownik
30-12-2019, 08:59
KX-880SR czyli BASIC X1 to podstawowa wersja, ostatnia była 880HX

No i nadal nie wiem jaki mam :D na obudowie pisze tylko 880. Wrzucę wam zdjęcia - ocenicie sami. Na peewno nie jest to SR ani HX. HX był chyba tylko czarny, jeśli dobrze widzę.

Co do 500. Ten schemat - mam, ale deck w środku wygląda inaczej- np. Na schemacie  isostat nagrywania jest za mechanizmem kasety - prostopadle do niego - u nie równolegle i z tego co widze jest to fabryczne. Szukam schematu do niego bo tak widzę więcej różnic.

Obawiam się że - albo jest to kwestia pasków (za ciasne), albo smarowania. Dodatkowo mam problem z jednym elektromagnesem. Mam wrażenie że nie działa, z drugiej strony nie mam pojecia za co odpowiada. Porobię zdjęcia na szybko, może coś zobaczycie. Muszę tez jednak kupić paski do niego. Szukam rozmiarów odpowiednich - niestety te z e-bay przekraczają cenę decka samego, więc trochę zabawa się nie kalkuluje. 

Radmar

• 1190 / 6551
  • Ekspert
30-12-2019, 12:15
No i nadal nie wiem jaki mam :D na obudowie pisze tylko 880.

No i sam sobie chyba odpowiedziałeś na to pytanie. :) Posiadasz pierwszą "wariację" Kenwooda KX-880, bowiem tych "wariacji" było dość sporo, zaczynając od właśnie KX-880 i KX-880B (1982-83), przez KX-880SR (1983-84), KX-880SRII (1984-85), KX-880D i KX-880G (1986), KX-880GR (1987), a na KX-880HX (1987-1988) kończąc.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

AUDIOTONE

• 11320 / 6487
  • Moderator Globalny
31-12-2019, 19:00
Co do 500. Ten schemat - mam, ale deck w środku wygląda inaczej- np. Na schemacie  isostat nagrywania jest za mechanizmem kasety - prostopadle do niego - u nie równolegle i z tego co widze jest to fabryczne. Szukam schematu do niego bo tak widzę więcej różnic.

Jak pisałem wcześniej przydały by się zdjęcia środka... może w czymś nam pomogą (na pewno nie zaszkodzą) :)
Dodatkowo martwią mnie te "niby różnice"... czyli potrzebujemy zdjęć : tabliczka znamionowa z tyłu, lub nadruki z opisem serii lub "V.x" (wersji) na laminacie także mogą pomóc w rozszyfrowaniu wersji tego modelu. To na początek, bo jak na razie to kręcimy się tylko w koło. A efektów brak. :)

Marek (Radmar) powyżej opisał dokładnie rocznikowo każdą wersję serii KX-880 teraz masz już jasny obraz.

U mnie zaś dalej choróbsko sobie postępuje, przeleżałem w łóżku już tydzień. Po 40 stopni gorączki codziennie prawie. Aż krew człowieka zalewa, ale tylko mnie pociesza że już niedługo koniec tej męczarni.
Wojtek.

siwy

• 668 / 3260
  • Ekspert
01-01-2020, 07:15
To z tym chorubskiem ładnie Ciebie wzięło Wojtku. Wracaj do zdrowia.

Najlepszego w nowym roku dla Ciebie i Kolegów z forum
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław

royal

• 369 / 2368
01-01-2020, 11:47
KX-880SR czyli BASIC X1 to podstawowa wersja, ostatnia była 880HX

No i nadal nie wiem jaki mam :D na obudowie pisze tylko 880. Wrzucę wam zdjęcia - ocenicie sami. Na peewno nie jest to SR ani HX. HX był chyba tylko czarny, jeśli dobrze widzę.

Obawiam się że - albo jest to kwestia pasków (za ciasne), albo smarowania. Dodatkowo mam problem z jednym elektromagnesem. Mam wrażenie że nie działa, z drugiej strony nie mam pojecia za co odpowiada. Porobię zdjęcia na szybko, może coś zobaczycie. Muszę tez jednak kupić paski do niego. Szukam rozmiarów odpowiednich - niestety te z e-bay przekraczają cenę decka samego, więc trochę zabawa się nie kalkuluje.

Mam trochę dziwne pytanie - czy nie lutowałeś transformatorową lutownica gdzieś blisko tego niedziałającego teraz elektromagnesu? Albo inne silne pole magnetyczne się tam pojawiło? Bo ten objaw że musisz rozbierac magnetofon żeby wyjść z zablokowania daje mi trochę do myslenia. To może być tak że taki "subtelny" elektromagnes   się "skleja" i nie odbija przy zaniku napięcia na cewce. Wtedy wszystko jest odłączone a elektromagnes i mechanizm trzyma. Miałem w praktyce taki przypadek z siłowniczkiem w "Uwerturze" i to była właśnie moja wina - do tego trzeba używać zwykłą grzejnikoweą lutownice. .. 

pan_winyl

• 12 / 2241
  • Nowy użytkownik
02-01-2020, 11:55
Mam trochę dziwne pytanie - czy nie lutowałeś transformatorową lutownica gdzieś blisko tego niedziałającego teraz elektromagnesu? Albo inne silne pole magnetyczne się tam pojawiło? Bo ten objaw że musisz rozbierac magnetofon żeby wyjść z zablokowania daje mi trochę do myslenia. To może być tak że taki "subtelny" elektromagnes   się "skleja" i nie odbija przy zaniku napięcia na cewce. Wtedy wszystko jest odłączone a elektromagnes i mechanizm trzyma. Miałem w praktyce taki przypadek z siłowniczkiem w "Uwerturze" i to była właśnie moja wina - do tego trzeba używać zwykłą grzejnikoweą lutownice. ..

Spięcie się liczy? Miałem małe zwarcie w jego okolicy, ale sama cewka jest sprawna - ba rozebrałem to - wyciągnąłem trzpień i upewniłem się że sam w sobie nie jest sklejony.

Mam poważne podejrzenia, że mechanizm wymaga poważnego smarowania. Zdjęcia postaram się zrobić i rzucić, choć to sporo wyciągania aktualnie :D

Jan61

• 210 / 4408
  • Aktywny użytkownik
02-01-2020, 15:28
U mnie zaś dalej choróbsko sobie postępuje
Przechodziłem przez to, to wiem. Jak najszybszego powrotu do zdrowia życzę i pomyślności w nowym roku.
Wszystkiego najlepszego Kolegom z forum!
Janusz

AUDIOTONE

• 11320 / 6487
  • Moderator Globalny
02-01-2020, 15:32
U mnie zaś dalej choróbsko sobie postępuje
Przechodziłem przez to, to wiem. Jak najszybszego powrotu do zdrowia życzę i pomyślności w nowym roku.
Wszystkiego najlepszego Kolegom z forum!

Dziękuje Ci bardzo. Dziś już jest lepiej dużo lepiej. Wysoka temperatura już spadła do wartości zdatnych do poruszania się poza łóżkiem. Ale i tak na rychły powrót do pracy muszę jeszcze poczekać. Ale za to już tutaj trochę zaczynam pisać. :)
Wojtek.

Marek-41

• 393 / 6549
02-01-2020, 17:30
Też dołączam się do życzeń szybkiego powrotu do pełni zdrowia .
Marek-41

nano

• 9079 / 5640
  • Ekspert
02-01-2020, 21:23
ja to krece  swieta i po swietach sylwester po sylwestrze.... grudzien i po grudniu
jestesma w 2020

witam wszystkich

i od razu

co tu sie porobilo 
super ale na poczatek

nie wiem  gdzie mam co czytac  ale sie naucze to potrwa
« Ostatnia zmiana: 02-01-2020, 21:28 wysłana przez nano »

nano

• 9079 / 5640
  • Ekspert
02-01-2020, 21:30
na poczatek