hm, Panowie widzieliście toto ?
https://www.olx.pl/oferta/nakamichi-1000-magnetofon-CID99-IDAJrgU.html#baabb64b7f
Nak 1000 w drugiej wersji to bardzo dobry magnetofon, ale ten wymaga podejrzewam sporego nakładu pracy. I kilku brakujących elementów. Ale cena jest moim zdaniem jak za ten model europejska, po tyle chodzą na Ebay-u.
Kupiłem sobie Kenwooda KX 500. Może to nie jest wysoki model, ale podoba mi się i robi robotę z resztą zestawu (do poważnych rzeczy obok stoi KX 880 (ale w jakiej wersji - na pewno nie w SR, a do reszty nie pasuje więc jakiejś dziwnej).
KX-880SR czyli BASIC X1 to podstawowa wersja, ostatnia była 880HX
Wracając do KX-500, przejrzałem serwisówkę i faktycznie ustawienie tej linki która porusza przełącznikiem od zapisu to jakiś dramat i spora ilość zmiennych. Zaznaczyłem śrubę która umożliwia napięcie linki gdy sprężyna jest już rozciągnięta. To warto sprawdzić, ale problem także leży w tym dlaczego ramię (dźwignia) jak piszesz nie porusza tą linką? Przełącznik zapis-odczyt pracuje bez oporów, linka także? Odepnij linkę i spróbuj odpalić zapis bez linki czy ramie które trzyma linkę będzie swobodnie się podnosić?
Jak pisałem na początku, jest zbyt dużo zmiennych. Do tego dochodzi to że nie widzę tego mechanizmu przed sobą... zero zdjęć, a instrukcja serwisowa jak wiesz i może ją posiadasz nie za bardzo pokazuje ten mechanizm.
Skan jest marnej jakości.
Czyli trochę takie wróżenie z fusów. :)
Wklej jakieś zdjęcia jak możesz to będziemy myśleć dalej, ale to już po świętach.