Audiohobby.pl

Magnetofon

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
10-10-2008, 23:10
Ten ma lepsze parametry od podanych wcześniej ale niestety nie takie jak magnetofony produkowane kilkanaście lat temu. No .... i trochę cięższy.

http://www.allegro.pl/item456720478_onkyo_k_r_619_wyprzedaz_magazynow_fv_gratisy.html

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
11-10-2008, 00:41
Jestem już po słuchaniu Akai 95tki, tak jak GX 75 jest niesamowicie wyrównany, wspaniała średnica, żadne pasmo nie wywyższa się ponad inne, 950es do którego porównywałem Akai trochę już czaruje, gra mocniejszym dołem i nieco wyostrza cykady, gx 95 jest wierniejszy, i nawet godzinne słuchanie z niego na słuchawkach nie spowodowało zmęczenia. Gx 95 gra idealnie neutralnie bez żadnego efekciarstwa. To naprawdę kapitalny magnetofon. Przyjrzałem się też głowicom z nabytego egzemplarza, prawdopodobnie nie były kręcone bo na śrubkach są niepokruszone plomby. Tyle że ten akajec wizualnie WOGÓLE mi nie pasuje do tych soniaków jest gabarytowo za potężny.. :(

A możecie mi powiedzieć do czego są te guziki : memory a-b, ipps, rec cancel?

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
11-10-2008, 00:51
memory a-b,- powtarzanie wybranego fragmentu od A-B.
Ipps- automatyczne wyszukiwanie przerw miedzy utworami. A rec cancel kasuje chyba wybrany fragment A-B jak pamiętam.,

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
11-10-2008, 00:53
A odnośnie brzmienia. To się podpisuję pod tym co napisałeś widac nie tylko moja taka opinia. Równo to on gra niesamowicie. Mnie trochę irytują szumy z tego decka.  Ma mniej Basu w stosunku do Esów wg. mnie.
Ale to świetna maszyna i niezniszczalna.

rafal996

• 1090 / 6104
  • Ekspert
11-10-2008, 01:14
W sumie fajnie, że moja opinię potwierdza niezależnie kolejna osoba, przynajmniej wiem, że nie tylko mi się to wszystko wydaje.

Faktycznie Akai jest niezwykle liniowy, podczas gdy 770 ES (tylko do tego ESa mogłem porównywać) gra ładnie, ale aż za ładnie, jak po zastosowaniu jakiegoś korektora. Jedyny problem Akai to bas - schodzi nisko, tak że bardziej się go czuje niż slyszy, ale mimo wszystko jak dla mnie jest go trochę za mało. Pod tym względem Akai został znokautowany przez Sony TC-K75, który gra równie liniowo, górą i średnicą bardzo zbliżony, ale bas po prostu zachwyca.

Niemniej jednak to właśnei Akai jest ozdobą kolekcji, nie zamienię go na nic innego. Wspaniały pomnik myśli technicznej.

Sabor

• 278 / 5909
  • Zaawansowany użytkownik
11-10-2008, 02:20
A ja próbuje porównywać TA-2070 i KX-1100... Gram jednym i drugim, nagrywam, słucham, przełączam monitor... I nic nie wiem  Oba są genialne. Być może kenwood ciut... nowocześniej... Ciekawe, bo onkyo sprawia wrażenie, że nagrywa i odtwarza idealnie to samo, bez upiększeń, a kenwood, jakoś jakby... czyściej może? Hmmm nie wiem... Na pewno będę musiał się jeszcze pobawić, może na coś wpadne
Acha, inaczej dziala bias - w kenwoodzie więcej górki w stronę minusa, w onkyo więcej górki w stronę plusa...

:)

TBolt

• 190 / 6108
  • Aktywny użytkownik
11-10-2008, 08:39
(..)gx 95 gra idealnie neutralnie bez żadnego efekciarstwa.(..)

to prawie to samo co gx 75 a tego mialem.Bas jest zdecydowanie przerysowany w tych magnetofonach średnica troszke stłumiona wysokie za to bardzo dobre,takie odniosłem wrazenie.Bardziej neutralny jest dla mnie Sony K970ES chociaż scena w Sony jest troszke poszerzona i rozdmuchana.

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
11-10-2008, 11:49
>> Sabor, 2008-10-11 02:20:19
> inaczej dziala bias - w kenwoodzie więcej górki w stronę minusa, w onkyo więcej górki w stronę plusa... :)

Tak, to ciekawostka. Większość firm robiła "klasycznie" - obrót w prawo - większy prąd podkładu, obrót w lewo - mniejszy prąd podkładu.
Ale, jak się okazuje, niektóre firmy robiły to odwrotnie, potraktowały to jakby "regulator ilości wysokich tonów" - obrót w prawo - więcej wysokich tonów, obrót w lewo - mniej wysokich tonów. Ponieważ zależność między prądem podkładu a ilością wysokich tonów jest odwrotna, wymagało to odwrotnego podłączenia potencjometru, i obrót w prawo zmniejsza prąd podkładu. Ale to rzadkie, spotkałem się z tym chyba tylko w Naku, a jedyne Onkyo jakie mam ma tylko Auto Accubias (nie ma regulacji ręcznej), więc nie miałem okazji przekonać się.

Zauważcie, że przy tradycyjnie rozwiązanym regulatorze, jeśli korzystamy ze "wspomagania" wewnętrznego generatora i ustawiamy prąd podkładu wg wskazań wskaźnika, działa to "odwrotnie" - obracamy pokrętło w lewo a wskaźnik pokazujący poziom wysokich tonów przesuwa się w prawo, obracamy pokrętło w prawo, a wskaźnik poziomu przesuwa się w lewo. To trochę przeciwne intuicji, dlatego takie odwrotne zamocowanie potencjometru moim zdaniem ma sens.

Sabor

• 278 / 5909
  • Zaawansowany użytkownik
11-10-2008, 14:53
A co tam... Moje trzy taśmociągi
:)

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2008, 19:38

>> gotyk1,

Widzę ,że wysprzedajesz się.
Ustaw cenę minimalną jeżeli chcesz za niego otrzymać konkretną kasę.

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
11-10-2008, 21:09
Gardenus póki co czekam na jakieś konkretne oferty - bardziej konkretne niż 11zł za topowego decka od yvette21 :) Ustalając cenę minimalną musiałbym dużo zapłacić za taką aukcję.
Jeżeli takiej oferty na moje magnetofony nie otrzymam to zakończę te aukcje za parę dni bo nie zamierzam oddawać takiego sprzętu za pół darmo :) kurde tego akajca nawet bardziej mi szkoda niż tej sonki :)

szeryfo

• 34 / 6085
  • Użytkownik
11-10-2008, 21:31
-> Gotyk
Ale troche sobie zyczysz za te magnety! Nawet pomyslalem o 95-tce, ale jak doczytalem opis aukcji... :)

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
11-10-2008, 22:04
Szeryfo pewien czas temu sam wołałeś za Ka-6ES 1000zł :) pozatym przecież napisałem że te ceny są do negocjacji :D

szeryfo

• 34 / 6085
  • Użytkownik
11-10-2008, 22:37
No tak, ale jakiej??
Zgadza sie, wolalem za 6ES 1000zl, ale one wtedy po tyle chodzily, a nawet wiecej. Jakis Czech kupil wtedy taki sam model za 1500zl!! Ale oczywiscie sie nie czepiam, kazdy chce zarobic, a na dobry sprzet nie brakuje amatorow.

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
11-10-2008, 22:57
Za jaką cenę itd mnie mało interesuje:).
Powiedz czemu sprzedajesz?: za dużo ich masz? o kasę chodzi czy może chęć zmian na coś jeszcze innego?