>> Sabor, 2008-10-11 02:20:19
> inaczej dziala bias - w kenwoodzie więcej górki w stronę minusa, w onkyo więcej górki w stronę plusa... :)
Tak, to ciekawostka. Większość firm robiła "klasycznie" - obrót w prawo - większy prąd podkładu, obrót w lewo - mniejszy prąd podkładu.
Ale, jak się okazuje, niektóre firmy robiły to odwrotnie, potraktowały to jakby "regulator ilości wysokich tonów" - obrót w prawo - więcej wysokich tonów, obrót w lewo - mniej wysokich tonów. Ponieważ zależność między prądem podkładu a ilością wysokich tonów jest odwrotna, wymagało to odwrotnego podłączenia potencjometru, i obrót w prawo zmniejsza prąd podkładu. Ale to rzadkie, spotkałem się z tym chyba tylko w Naku, a jedyne Onkyo jakie mam ma tylko Auto Accubias (nie ma regulacji ręcznej), więc nie miałem okazji przekonać się.
Zauważcie, że przy tradycyjnie rozwiązanym regulatorze, jeśli korzystamy ze "wspomagania" wewnętrznego generatora i ustawiamy prąd podkładu wg wskazań wskaźnika, działa to "odwrotnie" - obracamy pokrętło w lewo a wskaźnik pokazujący poziom wysokich tonów przesuwa się w prawo, obracamy pokrętło w prawo, a wskaźnik poziomu przesuwa się w lewo. To trochę przeciwne intuicji, dlatego takie odwrotne zamocowanie potencjometru moim zdaniem ma sens.