Audiohobby.pl

HORN

Mati 94

• 253 / 4996
  • Zaawansowany użytkownik
24-06-2012, 22:41
chyba się znowu niepotrzebnie  zaangażowałem , ale boli mnie że to że  czytają to młodzi ambitni, chłonący wiedzy,a co im tu wciskacie  

magus

• 20990 / 6110
  • Ekspert
24-06-2012, 23:01
jak to co? SWOJĄ produkcję
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
25-06-2012, 07:28
Mati niepotrzebnie sie denerwujesz. Jestes praktykiem, Znajac pomieszczenie w którym dokonuje sie pomairu można temat opanować bez komory. Komora zapewni bardziej komfortowe/"czystsze" warunki ale też trzeba wiedziec ze kolumna ustawiona przy scianie w realnych warunkach bedzie miała więcej basu niż w komorze np.
Trzeba takie rzeczy uwzglednić.
Pomair MLS bedzie "klarowniejszy" nawet w warunkach "domowych", ale na finał sprawy i tak liźniesz wszystko uchem...wiesz jak jest...czasami tycie ruchy stanowią o dużych zmianach i zupełnie innym odbiorze. W tej chwili mam swoja metodologie, jest różna w zaleznosci od przetwornikow.... temat traktuję rozwojowo...fajnie by bylo miec taka metodologię ze z samego pomiaru i symulacji wyciskasz maxa z zestawu ;-)  

lancaster

• Gość
25-06-2012, 21:53
N oprosze w końcu nawet na pomiarze wyszlo ze wydmuszki dzwonią. Ojjjjjjjj.......

lancaster

• Gość
25-06-2012, 21:53
PS. To pomiar a nie symulacja ?

lancaster

• Gość
25-06-2012, 22:20
Pewnie jest tak jak piszesz bo w  tamtym czasie uważałeś ze przesadzam x "wydmuszkami" i nie wierzyłęś na słowo że jest jak jest.
Dobrze ze po latach się wyjaśniło.

lancaster

• Gość
25-06-2012, 22:32
Jacek, może piszę w mało towarzyskiej konwencji w  tej chwili, ale przyznasz ze swego czasu miałem m.in z Tobą na ten temat sporo neipotrzebnych rozmów. Podobnie w kilku innych kwestiach.
Zrobić coś nie OK to nie jest problem, problemem jak widzisz jest isć w zaparte. W tej chwili nie ma sporu.
Nie robiłem pomiarów/symulacji ale uważam ze to zbedne w sytuacji kiedy temat ewidentnie słychać.

lancaster

• Gość
25-06-2012, 22:33
hmmmm...jak tego nie słyszysz i potrzebujesz "danych" to cóż....:-) OK.

lancaster

• Gość
25-06-2012, 22:55
Jacek, koniecznie musisz zebrać te dane o których wspominasz :-)
Złote ucho nie jest raczej potrzebne do ocenyo jakiej piszę.
Wiele osób ma bez żadnycvh danych dokładnie takie same wrażenia ... ale z danymi to będzie COŚ, również dla osób które takich wrażeń nie mają a dane do nich przemawiają ;-)

lancaster

• Gość
25-06-2012, 23:34
Nie, z zagajnika :-)))

Beton sie nadaje, wszelkie maty, warstwy materiałów tlumiacych poprawiaja własciwości wydmuszek.  
Serio nie uwazasz że lepiej kiedy tuba po prostu nie drży ? Co jej szkodzi ?

lancaster

• Gość
26-06-2012, 00:05
Przy cieńszych sciankach efekt po prostu występuje niezaleznie od materiału.
Z niektórymi bardziej z innymi mniej. Ciezko o tube z laminatu która nie bedzie pogrubiona i nie będzie drżeć.

lancaster

• Gość
26-06-2012, 09:53
Jacku,pozostaje tak jak pisaliśmy zebyś zebrał (dodatkowe) dane.

"Skrajny przypadek" pierwszy to tak jak pisałeś "jeden z pierwszych egzemplarzy z przed kilku lat bez wytlumienia "
Drugi to polimerbeton. Własnie o tych 2 przypadkach (wydmuszka vs odlew) rozmawialiśmy w czasie kiedy miałeś dylemat czy wydmuszka jest równie dobra jak solidna tuba.

Wystarczy zajrzeć wczęsniej we wątek. Skończyło sie na tym, ze miałeś to pomierzyc bo nie byłes pewny czy słychać. Pomierzyłeś, sadziłem ze dyskusja dobiegła końca, a Ty jak sie okazuje nadal musisz zebrac dane.
Choć jak widać wszystko co potrzebne zebrałeś :-)
Nie wiem gdzie tu uogólnienia ? Raczej w Twoim wydaniu je widzę + niezrozumiała próba nie uznania za wiarygodne własnych pomiarów.

cadam

• 4401 / 6109
  • Ekspert
26-06-2012, 10:04
Mierzył ktoś charakterystyki kierunkowe waveguide monacora?

WaldeK

• 188 / 5610
  • Aktywny użytkownik
26-06-2012, 14:01
Ja kilka lat temu mierzyłem z Seasem 27 TBFCG Niestety dziś nie mam już ani tego WG ani Seasa ani wyników pomiarów...

WaldeK

lancaster

• Gość
27-06-2012, 06:41
jzagaja umowilisy sie ze o wyrobach firmy dla której pracujesz bedziesz pisał/reklamował wyłącznie w audiosalonie.
Tym razem zgodnie z umową usuwam tylko wpis.