Ja tam nie wiem czy Takstary są słynne :) Nie mam też jakiegoś szczególnego doświadczenia z planarami, w sensie że miałem jakieś całe stado do porównania a jedynie z Yamahami HP 50. Takstary po mojemu grają o wiele lepiej chociaż na początku też trochę mi podpadały.
(mógłbym się jeszcze szarpnąć na kaskaderskie porównanie bo z kolumnami, grają dźwiękiem jakby z tej samej parafii co Grundig Box 1000 , te z kopułkowymi średniakami )
Ale to już była kwestia wzmacniacza jak się okazało. Wtykałem je we wszystkie dziurki jakie moje sprzęty mają i w pewnej chwili, po wpięciu w wyjście słuchawkowe magnetofonu JVC nagle zaskoczyły :) że aż mnie zaskoczyło. Wprawdzie od wielkiej biedy one nawet pójdą od wyjścia słuchawkowego komórki to grają na tym jak---hmmmm- jak mizeria ze świeżych ogórków tyle że polana śmietaną dietetyczną 1% tłuszczu. (poważnie, widziałem taką w sklepie)
Na chwilę obecną to jeżeli czegoś słucham na słuchawkach to są nimi Takstary właśnie a i nie poszukuję jakichś innych odkąd je mam.
Za parę dni gdy dojadą te dla hardkorowych audiofilów hehehehe postaram się je między sobą porównać na tyle ile to możliwe.
Trzeba też pamiętać że Takstary głośne są. Otwarte znaczy i tak samo do pacjenta walą jak i na zewnątrz. Może ew. domowników wpieniać.