Audiohobby.pl

Lampiak do słuchawek- nie OTL

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
11-07-2008, 19:01
    Przez kilka lat zbudowałem kilkanaście lampówek do moich Sennheiserów HD-600.
Wszystkie były oparte o ideę nieużywania trafa końcowego.
Konstrukcje oparte na końcówce w układzie wtórnika katodowego- teoretycznie o małej  impedancji wyjściowej (w zależności od użytej lampy- 50-100 omów  ) grały mocno, dynamicznie ale kompletnie ginęły wszystkie subtelności muzyki ).
Lepiej - jesli chodzi o barwy, wybrzmienia i przyjemność słuchania muzyki grały konstrukcje oparte o końcówke w układzie wspólnej katody.
Nawet ze 2 lata temu porwałem się na budowę gorącego smoka :):
http://www.eddiecurrent.com/Zanadeux.html
Grało to bardzo ciekawie- ale bas do bani...
Najlepiej zagrały wariacje na temat tych układów:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Siemens-C3g/c3g.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Rolf-Husemeyer-EL86-KH-Amp/EL86.htm
Niestety współczynnik tłumienia nędzny...
Niestety w żadnym przypadku nie udało mi się uzyskać basu o jakim marzę (a tu jestem wymagający- nieraz kontrabas dzierżyłem w swej dłoni :)   )
Ma ktoś inne doświadczenia z OTL-ami?
Może głuchy już jestem...

Kto ma doświadczenia ze słuchawkowcami z trafami wyjściowymi?
Pewnie niedługo będę zamawiał u Ogonowskiego...

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
12-07-2008, 21:57
=>Piotr Ryka

Na head-fi.org nie znalazłem co prawda schematu do Twojego wzmacniacza, ale wyczytałem opis:
"ECC88 x 1 connect in SRPP and direct coupling to 2A3.
OTL Mode : transformers become a loading Choke . Signal coupling from plate to Headphone by a Capacitor.
Transformer mode : transformer is load at Plate of 2A3 and coupling to Headphone. "

SRPP na ECC88- dla ortodoksów lampowych ohyda....nie gniewaj się :)
W trybie OTL lampa 2a3 ładowana przez dławik ma bardzo wysoką rezystancję wyjściową- więc tu nie ma prawa być " wysmakowanego " basu.
Twinheada nie słuchałem- ten mój wpis to takie "teoryzowanie" :)

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
12-07-2008, 23:07
Wydaje mi sie ze powinienes szukac tam gdzie jeszcze nikt nie szukal...od tak
proboj rozwiazan ktore na wzajem sie wykluczaja, poprostu w nich tkwi synergia
masz wiedze wiec wiesz gdzie szukac, tylko albo nie chcesz albo boisz sie sam zrobic to cos po swojemu.
Po co szukasz schematow. Schematy pod swiadomie beda ci wchodzily w glowe . Znasz slabe punkty rozwiazan na rynku , wiec nie szukaj w nich nic co moglbys poprawic, prawdopodobnie sie nie da...
wez kartke spisz lampy ktore dla ciebei graja, poeksperymentuj z nimi, a kiedy bedziesz znal wady i zalety kazdej z nich schemat sam sie zrodzi w twojej glowie.
punkt pracy lampy tez moze byc inny od producenta inny od ciebie, bo okaze sie ze przy danym napieciu bedzie miala ona rewelacyjne parametry dla audio.

tak mowiac na chlopski rozum , zrob cos po swojemu
dobry kuchasz jest mistrzem w odtwarzaniu przepisow, ci najlepsi sami je tworza ;)

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 14:09
=> intuos
W sprawach lampowych to ja kuchcik jestem (z wykształcenia biolog ). Ale bardzo lubię mieszać w tym audiofilskim kotle :)
W sprawie ukladów lampowych powiedziano już wszystko.
W dzisiejszych czasach zostaje nam korzystać z dokonań poprzedników i ewentualnie " stroić " układy wg własnych upodobań dzwiękowych.
I tu zgadzam się z Toba-  za pomocą zmiany parametrów lampy dają się stroić prawie tak jak instrument muzyczny.

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 14:35
>> Piotr Ryka
Ucieszyłeś  mnie i zmartwiłeś  jedocześnie.
Okazało się że metodą prób i błędów słucham na układzie dość podobnym do zastosowanego w TwinHeadzie ( w układzie OTL).
Ten układ jest o tyle interesujący, że przy zastosowaniu lamp nieoptymalnych (elektrycznnie )daje to  wg Ciebie dobry dzwięk. A o to przecież chodzi.
Dlaczego zmartwiłeś- myślałem że zastosowanie traf będzie rozwiązaniem mojego " basowego "problemu. A tu klapa .....
I teraz mam problem - podejrzewam, że za jakość basu odpowiada po trosze każdy z elementów toru.

PS. Zycie boli z natury. Muzyka i majsterkowanie dla mnie to odskocznia. Zostaję przy HD600 i wyciskam z nich 110 proc możliwości :)

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 14:41
>> Piotr Ryka
Zapomniałem - wyczytałem, że mocno modyfikowałeś swojego DwuGłowego.
Pasowałoby jeszcze wymienić kondensator wyjściowy.
Wydaje mi się że jest tam nienadzwyczajnej jakości elektrolit ok.100 mikroF.
To powinno zmienić trochę dziwięk- ale czy na lepszy- musisz ocenić sam.

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 15:46
Kabel z fabryki?- nigdy w życiu - wszystkow duchu DIY :)

Co do TwinHeada- zgłupiałem. Ten ma jeszcze przedwzmacniacz na ECC83 i 6l6 ?
W torze sygnałowym ?
A może ta 6l6 to regulator...? Olaboga...

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 16:55
Ciemność widze....
Wygląda na to, że sygnale hula ECC83 jako pre - to lubię.
A jak bas w Lebenie ?

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
13-07-2008, 17:56

>> jjurek
W sprawach lampowych to ja kuchcik jestem (z wykształcenia biolog ). ...

Jurek bardzo sie mylisz....oj bardzo
Moj dobry kolega stworzyl wzmaciacz sluchawkowy na lampach, wzmacniacz ktory ma w sobie rozwiazanie niegdzie jeszcze nie zastosowane, porpostu nowatorskie. Dzieki temu rozwiazaniu , ten wzmacniacz jest klasa sama w sobie. Narazie jest w fazie prob wiec nie jest do odsluchu ogolnego, ja mielem taka mozliwosc.
Z wyklsztalcenia nie jest elektronikiem, i moral z tego taki ze próbuj!

Osobiscie jako architekt preferuje w swoich projektach rozwiazania nowe, nowatorskie, z tego powodu mam czasami problemy z ludzmi na uczelni....ale to tak jest, ze wszystko co nowe jest ganione, albo z niewiedzy innych albo z ich zazdrosci,czasami jest i w tym troche mojej winy, ale suma sumarum zawsze jestem na plusie.
Jurek siadaj i proboj zrobic jakis schemat

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 18:07
Musisz mieć świadomość że słuchasz muzyki przez Twinheada z dodatkiem kilku procent zniekształceń (ale tych parzystych, fizjologicznych i bardzo przyjemnych- ja też tak lubię :) ) Skoro twierdzisz że twoim faworytem jest Twin to muszę sprawdzić jak moje wynalazki  bedą grały obciążone dławikiem a nie rezystorem.
A to cudo...

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 18:11
>> Piotr Ryka
Musisz mieć świadomość że słuchasz muzyki przez Twinheada z dodatkiem kilku procent zniekształceń (ale tych parzystych, fizjologicznych i bardzo przyjemnych- ja też tak lubię :) ) Skoro twierdzisz że twoim faworytem jest Twin to muszę sprawdzić jak moje wynalazki  bedą grały obciążone dławikiem a nie rezystorem.
A to cudo...

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 18:19
moje:

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 18:26
Ten biały kabel to nie zasilający- to od lutownicy :)

bomarek

• 19 / 6084
  • Nowy użytkownik
13-07-2008, 21:54
Jjurek
Próbowłeś układ "Kamyka" jest o nim wątek na audiostereo. Prosty do zmontowania na "Pająka".
Przedstawione przez Ciebie schematy to wtórniki katodowe a one nie grają najlepiej.

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
13-07-2008, 22:03
Nie bardzo rozumiem...
Wszystkie zamieszczone przeze mnie schematy nie są  wtórnikami katodowymi a ten przedstawiony przez Ciebie układ  w samej końcówce zawiera wtórnik...
Ale zgadzam się z Tobą- wtórnik jako końcówka gra do bani.