One mogą być tanie. A to czy powinny być tanie, to o tym decydują producenci i sprzedawcy. Bo nawet nie klienci. Klienci mogą tylko kupić albo nie kupić.
wex mi wytlumacz co to dla Ciebie znaczy "tanie" ?
Przykladowo klipsch cornwall zbudowany o zglosniki pewnie atlasa (nie altusa :-)), 3 way z ktorych kazda droga kosztuje srednio 150 dolarow, dla producenta niechby 100. Mamy 600 dolcow za 6 glosnikow + obudowy jakies 1500zł policzmy + zwrotnica, karton terminale (niedrogie) i mamy niechby tam 5-6Kzł kosztow.
Domyslam sie ze Ty jestes filantrop i bys skladal te kolumny i zadowolil sie marza 100zl wtedy cena hurtowa 5100, ale normalna firma ma koszty i chce zarobic wiec z 7500 sobie policzy. Sklap wexmie 30, distro niechby 20 z gory liczac od 15Kzł i pi razy drzwi nam sie zgadza cena. Design sprzed lat, niech bedzie ze klasyka, scianka frontowa malowana na czarno prawie wałkiem.
No to teraz mi powiedz jak chcesz zrobic taki 3 way zestaw w polysku gdzie nikt powazny bez 1000 Euro nie ruszy tematu ? A jak juz wydasz 4Kzł na obudowy to nie bedziesz tam wkladal glosnikow za 300zł itd. Cena sie robi 3-4 razy wyzsza i nie ma wybacz. Mozesz sobie wybrac czy chcesz niezbyt piękne skrzynie łądnie grajace, czy odpierdzielone w konkretnej stolarce z duzo drozszymi glosnikami (brzmieniowo byc moze tylko troche lepiej).
Ale jak chcesz obie te konstrukcje wycenic podobnie to ja pomyslu nie mam. Dajesz.