Mam zapytania prywatnie, które tu chcę odpowiedzieć: Obecnie są cztery wersje LST: S, TS, HB, HBZ. Wszystkie wykorzystują produkty Lundahla.
Wersja S, najbardziej ekonomiczna, na małych Lundahlach i posiada impedancję 14 ohm, co dobrze pasuje z 8 ohm wzmacniacza. Uzyskane przełożenie nie jest wysokie i pasuje ze wzmacniaczami średniej mocy ok. 40 - 100W na kanał. Ta wartość mocy jest relatywna, zależy czy lampa czy tranzystor, na lampie wysokiego lotu może być i 15W, poza tym zależy od przeciętnej głośności odsłuchu. Dla tych co słuchają super głośno, może być problem z 15W przy gwałtownych impulsach źródła. Ale dla ogółu już jest b. dobrze.
Jeszcze o wiele lepiej z basem, transparencją itd. jest w wersji HB, która pracuje na spasowanych z potrzebami elektrostatów Lundahlach, ale w wersji bazowej. Przełożenie może być podobne do wersji S lub podwójne (do małych mocy); poza tym 5 ohm lub 10 ohm zależnie od konfiguracji. Przy podwójnym przełożeniu można już słuchać na 300B z mocą ok. 8W na kanał.
Na dużych Lundahlach zbudowany jest TS, którego przełożenie jest trochę mniejsze jak w S, za to impedancja to tylko 3,2 ohma. Tak więc 4 ohm wyjścia prawie wszystkich wzmacniaczy pasuje tu dobrze. TS nadaje się dobrze ze wzmacniaczami większych mocy, do tego stabilnymi w sprawach impedancji. Polecam tranzystory lub mocne stabilne lampowce.
I wreszcie na specjalnych Lundahlach zbudowana jest wersja HBZ - flagowiec. Podobnie jak HB, może być zamawiana z jedną z dwóch konfiguracji - z przełożeniem podobnym jak w S, lub podwójnym. Przy czym zawsze na życzenie może być ustawiana u mnie jedna z konfiguracji, w zależności jaki wzmacniacz jest wykorzystywany, z dużą czy małą mocą, gdzie 5 czy 10 ohm pasuje lepiej. ("Przełącznika" nie ma i w rozwiązaniu highendowym nie może być, ale teoretycznie - możliwe).