-> Masskotka,
Jestem także posiadaczem PianoCrafta E810 i może opiszę po prostu jak ją sobie zapgrejdowałem tanim dość kosztem. Oczywiście, każdy może mieć tu własne zdanie, ale ja tu wyrażam tylko swoje i możesz z moich porad skorzystać lub nie.
IC wymieniłem na Klotza z Allegro od pana Rogoża, podobnie kable głośnikowe wymieniłem na IMG – także od tego pana. Przy czym poprosiłem go, aby końcówki bananowe zamontował tylko na jednym ich końcu, ponieważ tylko głośniki PC zaopatrzone są w takie terminale, które je przyjmują. Druga końcówka kabli głośnikowych powinna pozostać wolna i ją należy włożyć do terminali zaciskowych (dokręcanych) Yamahy. Koszt takiej operacji jest niewielki, a na pewno daje satysfakcję.
Co do standów, to o ile masz miejsce w pokoju, to IMHO warto w nie zainwestować i postawić na nich głośniki.. Daje to naprawdę poprawę dźwięku. Moje głośniki PC stoją co prawda na komodzie w sypialni, ale mam inne monitory, które właśnie w taki sposób potraktowałem. Kupiłem tanie VAP-y (koszt to ok. 300-400zł) i o ile zainteresują Cię one to są dostępne w sklepach Albatros Audio w Gdańsku albo w Gdyni. A jeżeli nie masz miejsca na standy to warto kupić (także w np. w Albatrosie) specjalne gumowe podkładki pod głośniki.
I jeszcze parę słów co do słuchawek. Popieram stanowczo zdanie kolegów m.in. Rolandsingera, Lancastera i Aasata, że warto zainwestować w CAL! Mam je i PC znakomicie się w nich prezentuje. Nie wiem, czy czytałaś obszerną recenzję Rolanda na forum MP3Store. Polecam, bo tam są zawarte wszelkie informacje na temat tych świetnych słuchawek.
Pozdrawiam i powodzenia!
V.