Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

mikolaj612

• 347 / 3806
  • Zaawansowany użytkownik
31-05-2018, 17:17
To zależy jak na to spojrzeć.

Ja nie jestem do końca pewien czy za tym stoi postęp technologiczny, czy raczej ustawianie się pod wiatr.
Nie mniej ciężko jest zrobić sprzęt, który jest w stanie z elektronicznego punktu widzenia pogodzić maksimum kwestii przy rozsądnym koszcie wykonania/sprzedaży.

mikolaj612

• 347 / 3806
06-06-2018, 06:15
Tak przy okazji Panowie.

Zajrzałem sobie do środka Burson Play, stosunkowo popularnego ostatnio urządzenia (wiem, ze niedrogie).
Po prostu złapałem się za głowę.

To w wielu miejscach wygląda jak robota ślepego z głuchym, widziałem tanie, chińskie urządzenia lepiej przemyślane i dopracowane od tego.

Zastanawiam się w jakim kierunku to wszystko idzie, skoro coś takiego można sprzedawać w cenie 1300zł, kiedy wygląda na przeciętnego chińczyka wartego w porywach 400zł + free shipping.

Na laminacie samym jest tyle głupot i rozwiązań skrajnie budżetowych, że to jakiś absurd, a to chamskie wciskanie opampów dyskretnych do takiego pierdolnika to już szczyt.

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
06-06-2018, 07:55
Tak przy okazji Panowie.

Zajrzałem sobie do środka Burson Play, stosunkowo popularnego ostatnio urządzenia (wiem, ze niedrogie).
Po prostu złapałem się za głowę.

To w wielu miejscach wygląda jak robota ślepego z głuchym, widziałem tanie, chińskie urządzenia lepiej przemyślane i dopracowane od tego.

Zastanawiam się w jakim kierunku to wszystko idzie, skoro coś takiego można sprzedawać w cenie 1300zł, kiedy wygląda na przeciętnego chińczyka wartego w porywach 400zł + free shipping.

Na laminacie samym jest tyle głupot i rozwiązań skrajnie budżetowych, że to jakiś absurd, a to chamskie wciskanie opampów dyskretnych do takiego pierdolnika to już szczyt.

Widzisz, większość audiofili nie ma pojęcia o elektronice, tk samo jak kobiety kupujące kosmetyki nie znają się na chemii. Kupujemy iluzje. A im droższa tym nam lepiej robi na psyche :)

nsk

• 549 / 5074
  • Ekspert
06-06-2018, 08:51
Na szczęście mamy ciebie mikolaj i sprzedajesz high-end w ludzkich cenach!!

Alucard

• 2609 / 3812
  • Ekspert
06-06-2018, 13:09
 Wiesz, dla przeciętnego nabywcy ważne jest jak gra. Większość ludzi nie zajrzy nawet do środka, jedynie porówna z czymś innym, a czasem nawet i nie, w tej cenie. Zasugeruje się prędzej opiniami z jakiegoś forum.  To jest 1300zł jak mówisz a więc jakieś 270 euro, dla przeciętnego Niemca np, zarabiającego w powiedzmy Bawarii 2500 - 3000 euro to będzie "level entry", u nas dla niektórych cenowo to już hi end. Np dla takiego młodego audiofila robiącego u Janusza na umowę zlecenie za 8zl na godzinę. On się będzie cieszył że ma na biurku Bursona, no bo przecież to już burson a nie jakiś creative ;)
Największy słuchawkowy GURU w Polsce.

mikolaj612

• 347 / 3806
06-06-2018, 14:16
Panowie, rano już byłem śpiący stąd taka zdawkowa wiadomość, mająca na celu małą prowokację.

Nie chodzi o to co ja robię i sprzedaję, bo niemalże cały czas się uczę w wielu kierunkach.
Chodzi o to, że w projekcie Play widać albo umyślność (aby to było zaprojektowane po łebkach) albo brak podstawowej wiedzy z zakresu projektowania PCB/CAD.

Ten sprzęt w tej cenie mógł bez problemu być zaprojektowany lepiej z użyciem tych samych elementów.
Wtedy to by nawet zarobili tyle samo albo i więcej.

Później ludzie są niezadowoleni albo zdziwieni, że dali sporo kasy a to gra przeciętnie albo słabo.
Właśnie tego typu sprzęt potrafi powodować frustrację bo jest nieprzemyślany a kosztuje już tyle, jakby jednak był przemyślany i dobry :)
Przez takie podejście często za przeciętny sprzęt, z aspiracjami się płaci dużo kasy, bo komuś się chciało posiedzieć tydzień, czy miesiąc dłużej przy laminacie.
A to w żadnym razie nie jest zaawansowany czy wielce skomplikowany projekt.
Połowę miejsca zajmuje dyskretna końcówka mocy (w tej klasie sprzętu to i tak nikt by nie odróżnił dobrze ogarniętego opampa) oraz pasywne filtry na zasilaniu.

Do tego sprzętu to opampy po 20zł / szt to już jest lekkie przeginanie.

Gustaw

• 3920 / 3525
  • Administrator
06-06-2018, 14:31
Ne ma chyba ludzi, którzy sprzętu za 1200 zł nie posłuchają przed zakupem. Jeżeli ten sprzęt gra na odpowiednim dla klienta poziomie i marża dla producenta też jest odpowiednia to w czym problem?

Z mojego punktu widzenia to w takim wzmacniaczu może być nawet nawóz naturalny. :)
Ma nie cuchnąć ;-), dobrze grać, nie psuć się i w miarę rozsądnie wyglądać. Tylko tyle. Jeżeli w środku wygląda OK i jest zaprojektowany wg prawideł sztuki elektronicznej to nie mam niczego przeciwko ale to nie są elementy priorytetowe.

Kupując wzmacniacz nie kupuję dobrego, pod względem elektronicznym, projektu i op-ampów audiofilskich tylko satysfakcjonujący mnie dźwięk.
« Ostatnia zmiana: 06-06-2018, 14:40 wysłana przez Gustaw »

mikolaj612

• 347 / 3806
06-06-2018, 15:09
Jednakże sam projekt jest tutaj krytycznym elementem - wpływa na każdy podany przez Ciebie czynnik, nawet pośrednio na wygląd.

Alucard

• 2609 / 3812
  • Ekspert
06-06-2018, 15:47
A więc mówisz po prostu że za tą cenę da się lepiej dźwiękowo przez odrobinę lepszy projekt i burson robi skok na kasę? Bo tak zrozumiałem.

Ale powiem Ci że dobrze zaprojektowane kombo DAC, headphones AMP, preamp za 1300 to nie jest codzienność przynajmniej z tego co widzę. To są trzy rzeczy w jednej którą większość potencjalnych nabywców podłączy kablem USB do kompa i będzie grać z Foobara. Ten klocek celuje w określoną warstwę rynkową posiadaczy,  i nikt tu nie bedzie projektował nie wiadomo czego i starał się żeby to wyglądało od strony technicznej. Ten kto kupuje taki kombajn w tej cenie myśli tak: dobrze gra, po ewentualnym otworzeniu wygląda jak trzeba, logo firmy Burson jest, funkcje swoje spełnia jak trzeba.

A jeszcze jak trafisz na kogoś kto nie słyszy różnic tylko patrzy na firmę to wysmieje np Twój wzmak bez słuchania go nawet :) Ot takie prawa rynku które Burson jak widać rozumie, co wynika z tego co sam powiedziałeś, że urządzenie jest dość popularne ostatnio.
Największy słuchawkowy GURU w Polsce.

mikolaj612

• 347 / 3806
06-06-2018, 16:06
Alucard.
Ja nie piję do elementów, wiadomo, że w tej cenie nie da się wsadzić do środka cudów.
Ale w wielu miejscach decyzje projektowe (elementy) czy projekt płytki (szczególnie) sprawia wrażenie jakby był zrobiony przez nowicjusza, albo kogoś na szybko aby tylko wprowadzić do oferty jakiś produkt.

Ja po prostu twierdzę, że przy odrobinie uwagi i chęci z tej samej puli elementów (ew. w innych obudowach SMD vs. THT) można było zrobić lepszy obwód, przez co sprzęt działałby lepiej i zapewne też lepiej brzmiał.
Laminat dla wielu to tylko kawałem miedzi i tyle, a od niego zależy masa rzeczy.

To generalnie nie jest takie proste urządzenie, dlatego trzeba się przyłożyć, a tego tutaj nie widać.

Żeby nie było, ja nie piję tutaj do schematu per se, bo ten może być świetny i w ogóle, a jedynie do fizycznej jego formy.
Jest to dla mnie o tyle dziwne, że Burson trochę tego robi i wiele ich innych urządzeń wygląda całkiem ok w środku.
« Ostatnia zmiana: 06-06-2018, 16:09 wysłana przez mikolaj612 »

Gustaw

• 3920 / 3525
  • Administrator
06-06-2018, 16:09

To generalnie nie jest takie proste urządzenie, dlatego trzeba się przyłożyć, a tego tutaj nie widać.

Jeżeli klienci to kupują to widocznie nie trzeba się przyłożyć wg Twoich wymagań, tylko to jak przyłożył się Burson do tej konstrukcji jest zupełnie wystarczające. Być może przy dłuższym projektowaniu lub lepszych komponentach tej projekt nie byłby opłacalny dla firmy?
« Ostatnia zmiana: 06-06-2018, 16:13 wysłana przez Gustaw »

pastwa

• 3827 / 6104
  • Ekspert
06-06-2018, 16:19
Burson to jest komercyjny projekt, oni przy cenie sklepowej 1300PLN aby wyjsc na swoje nie moga dac wielkich rarytasow, bardzo dobre ratio (wklad cena koncowa) to obecnie 1:6-1:7, zatem 175-200PLN maks, wliczajac wszystko, serwis gwarancyjny, projekt, wklad, robocizne i wykonanie, opakowanie, instrukcje itp oraz dzwiek.

To sa ekstremalnie wyzylowane projekty. Jakbys chcial Mikolaj wejsc na rynek na takich samych zasadach nie robilbys nic innego tylko machal reka na takie uwagi.

Dobre i mega dopracowane projekty w tej cenie sa wylacznie dla bezrobotnych projektantow ;')

mikolaj612

• 347 / 3806
06-06-2018, 16:28
Burson to jest komercyjny projekt, oni przy cenie sklepowej 1300PLN aby wyjsc na swoje nie moga dac wielkich rarytasow, bardzo dobre ratio (wklad cena koncowa) to obecnie 1:6-1:7, zatem 175-200PLN maks, wliczajac wszystko, serwis gwarancyjny, projekt, wklad, robocizne i wykonanie, opakowanie, instrukcje itp oraz dzwiek.

To sa ekstremalnie wyzylowane projekty. Jakbys chcial Mikolaj wejsc na rynek na takich samych zasadach nie robilbys nic innego tylko machal reka na takie uwagi.

Dobre i mega dopracowane projekty w tej cenie sa wylacznie dla bezrobotnych projektantow ;')

Pastwa.
Ale nie wiem czy Ty sobie zdajesz sprawę, że cena laminatu zależy od wykończenia i wielkości (głównie).
To jak będą ułożone elementy nie ma znaczenia większego w kwestii takiego projektu (nie ma BGA ani nic), więc koszt dobrze zaprojektowanej płytki i byle jak przy jednakowym wykonaniu i wielkości jest dokładnie taki sam.
Jedyna różnica to czas potrzebny na projekt,a to nie jest skomplikowane urządzenie w sumie.
Więc nawet jakby zajęło to miesiąc dłużej to przecież nikomu w firmie nic by się nie stało.

Rozumiałbym poważną różnice w cenie przy laminacie czy byłby jakiś ultra skomplikowany, a tutaj żadna taka zmienna nie występuje.

Poza tym oni tego produkują w setkach sztuk o ile nie w tysiącach, koszt takiej płytki wtedy to kilka zł, bo to laminat 2 warstwowy, pewnie nawet nie złocony aby zaoszczędzić.
Stąd o tym wspominam, można było ten laminat zrobić lepiej, produkować w tej samej cenie - mieć lepszy sprzęt, albo po prostu sprzedać go drożej.
Dla firmy obie opcje są korzystne, dla klienta w sumie też, bo nawet jak zapłaci trochę więcej, a ma świadomość nabycia porządnego sprzętu to będzie zadowolony.

pastwa

• 3827 / 6104
  • Ekspert
06-06-2018, 16:40
Widzialem znacznie gorsze projekty komercyjne, wiec Burson w niczym tu nie odstaje, wyglada to mimo wszystko schludnie, nie psuje sie masowo i gra dobrze, to po co jakis praktykant ma u nich siedziec miesiac i cos zmieniac.

Konkurencja nic nadzwyczajnego nie osiagnela tutaj takze...

nsk

• 549 / 5074
  • Ekspert
06-06-2018, 16:41
Mikolaj, załóż firmę w Australii i zacznij produkować lepszy sprzęt za 1300 zł i będziemy się spuszczać nad tym jaki laminat użyłeś. A tak na poważnie to widzę, że chyba nieźle ci się nudzi, bo laminat to chyba najmniejsza pierdoła jaka powinna ich interesować. Karty PC nie mają dużej konkurencji więc nie ma co się głęboko starać, do tego jest to forma promocji dla ich opampów i droższych układów.