Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
01-10-2010, 12:14
Odpowiadasz na wpis
>> w.luczynski, 2010-10-01 09:09:53
ogorek - który dla Ciebie to jest wyższy model Cary ???

@majkel już odpisal ;) ten droższy cennikowo i nowszy ...

Jeden telefon do hifiReference i zapewne wyslą do posłuchania. Ale moze jednak spróbujesz tego SLI80 ?
Pan Darek z HiFiRefrence twierdzil, ze można pozmieniać lampy ale na standardowym zestawie jest to popularny  wzmacniacz. Oczywiscie, gdzie mi tam do osłuchania Lancaster/Majkela/Pana Piotra czy Fallowa (swego czasu miał duużo sprzętu). Na razie (hobbystycznie) składam źródło oparte na PC -> hiFace Evo -> Toslink -> Audionemesis VLE. W firmie, w której kupowałem trafo separacyjne 1 kVa, zamówiłem zasilacz do któego podłączę EVO (trafotech -> specjalizują się w trafach "medycznych").

To wszystko bardziej z ciekawosci niż chęci doświadczenia nirwany ...

Carry Audio ma jescze ciekawy PRE w komplecie ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

domzz

• 1113 / 6026
  • Ekspert
01-10-2010, 14:08
>> Piotr Ryka, 2010-10-01 13:57:45
>>Testując nowy wyrób Majkela (recenzja już napisana)

Czy są szanse na zamieszczenie tej długo wyczekiwanej recenzji jeszcze przed weekendem? :)

lancaster

• Gość
01-10-2010, 14:18
majkel, akurat w technice lampowej nei ma sie co gimnastykowac. Podstawa dobre transformatory wyjsciowe i sesowny ukłąd. A ten z kolei wg moich dotychczasowych doswiadczeń też najlepiej sprawdza sie nieprzegimnastykowany...przynajmniej nie slyszałem

Piotr, wzmacniacze potrafią w rozmaitych konfiguracjach zagrać tak podobnie do siebie, ze niektórzy twierdzą ze różnic miedzy nimi nie ma.
Mi tam sie jednak wydaję ze kazde urzadzenie ma swoja "dusze" która mozna w taki czy inny sposób zamaskowac, ale żadne nie jest 100% przexroczyste/nie majace swojego brzmienia. Moge sie mylić odnośnie podawanych przez Ciebie 2 wzmaków - nie słyszałem zadnego. Może faktycznie nie ma między nimi różnic "na starcie".

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
01-10-2010, 14:51
Zgadzam się na publikację tekstu wcześniej na Audiohobby, najlepiej w dziale Recenzje, bo jak znam życie, co najmniej kilka dni zejdzie od wysłania recenzji do jej publikacji na S-U, bo Admin będzie chciał zdjęcia, potem edycję będzie robił, itp. Niech już stanie się jasne z czym mamy do czynienia, bo niektórzy pozamawiali w ciemno nawet nazwy nie znając. ;) Tak na marginesie, mam chwilowo w domu Bursona HA-160 i DACa PS Audio DL 3. Ten ostatni podobno grzebany, ale że mój DAC to jeden wielki "pogrzeb", toteż nie dał się ugryźć z żadnej strony. Będę zasięgał informacji wzrokowej i telefonicznej od właściciela DACa, co tam zostało porobione, i czy mam do czynienia z dźwiękiem lepszym czy gorszym od fabrycznego, bo nie wiem. Dostałem zielone światło na wiwisekcję Bursona, ale to co o nim przeczytałem, i co usłyszałem, nasuwa mi wnioski, że można jedynie sporo kasy wpakować, żeby się nieznacznie poprawiło. Raczej bym tego DACa PS Audio lutownicą atakował.

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
01-10-2010, 14:54
Piszę to jako laik (za jakiego się uważam), wydaje mi się, że Pan Darek sugerował SLI80 jako uniwersalną a jednocześnie wybitną integrę. Ze zdolna napędzić sporo kolumn.

Patrząc na moc (40W lub 80W) versus 15 W wydawało mi się, że to ma na myśli.

Panie Piotrze a ile kosztuje TH + modyfikcaje ? Byłem pewien, że majątek ale ostatnio widzialem aukcję Pana Bociana, na którejoferował TH w jakiejś niskiej cenie (pomiedzy 2 a 3 tys PLN).

Domyślam się, że komplet dobrych lamp potrafi kosztować podobną kwotę.

Najgorsze jest to, ze ja mam podświadomy dyskomfort, ze sprzęt z TDH rzędu 7% oszukuje nas w porownaniu do sprzętu z TDH 0,00000000000000000001 (żartuje). To jakiś atawistyczny lęk przed próbą zaprzyjaźnienia się ze sprzętem lampowym ...

I jescze jedno pytanie laika, można tak sobie żonglować lampami ? One nie mają wymagań napięciowo prądowych, innych optymalnych punktów pracy ? Nie powinno sie tego ustawiać jakimiś miernikami ?
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
01-10-2010, 15:04
Duże THD może być fajne i wynikać z mniejszej ilości sprzężeń zwrotnych, które mogą szkodzić dźwiękowi.

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
01-10-2010, 15:26
To może poczekać z tą recenzją ? Co nagle to po diable. A samopoczucie i kondycja psychofizyczna mocno wpływa na odbiór sprzętu muzycznego.

Przy takich cenach (TH) SLI80 przestaje być szczególnie wygórowaną propozycją

domzz

• 1113 / 6026
  • Ekspert

Rafaell

• 5033 / 6106
  • Ekspert
01-10-2010, 15:50
 >> ogorek, 2010-10-01 15:26:53
To może poczekać z tą recenzją ?

Jakbyś uważnie czytał to recenzja już  jest, tylko trzeba porobić zdjęcia                

domzz

• 1113 / 6026
  • Ekspert
01-10-2010, 15:54
>> Rafaell, 2010-10-01 15:50:50
>>Jakbyś uważnie czytał to recenzja już jest, tylko trzeba porobić zdjęcia

Piotr Ryka opisuje wszystko w taki sposób, że zdjęcia są zbędne, moim zdaniem.
Wizualnie to chyba prawie Moonlight SL1.

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
01-10-2010, 16:00
Wystarczy pełna lodówka ;)

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
01-10-2010, 16:23
No to niech autor recenzji zadecyduje o losie swojego utworu. :) Zdrowie jest najważniejsze, a na dalsze przygody z tym wzmacniaczem na pewno będzie okazja. Wiem, że zamiary Piotra pokrzyżował zbieg nieszczęśliwych okoliczności jak niemożność wypożyczenia drugiego źródła w dogodnym terminie, a później problemy ze zdrowiem. Niech wraca jak najszybciej, a ja tym czasem skupię się nad wyborem optymalnej architektury zasilacza, no i alternatywne potencjometry mam już u siebie, podobno do profesjonalnego audio. Niech jeszcze PS1000 wrócą jako kolejny poligon doświadczalny i recenzencki. Wersja "Black Gate free" w każdym razie już wiem jak gra.

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
01-10-2010, 16:55
@Rafael -> jakbyś miał szklaną kulę to byś wiedzial, ze sugerowałem dojście do zdrowia i zweryfikowanie recnzji :P

Ged

• 1723 / 6111
  • Ekspert
01-10-2010, 18:40
ogorek
SLI był u mnie przez prawie dwa tygodnie właśnie dzięki Panu Darkowi. Wygrał z TH jako wzmak słuchawkowy, ale przegrał z Red Wine Audio jako wzmak dla AKG K-1000. Wtedy szukałem czegoś dla AKG.

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
02-10-2010, 14:51
Recenzja mojego nowego wzmacniacza autorstwa Piotra Ryki ukaże się po usunięciu awarii łącza internetowego w jego domu, czyli najprawdopodobniej w poniedziałek.