"Jeśli tak to daj znać na priv. to mogę uczynić taki wpis dla Ciebie , poprosze jeszcze Kabaka on ma ostatnio wenę na pisanie to też może coś takiego dla ciebie sklecić :-))))))"
Takiego wpisu nie popełnię bo to by się kłóciło ze zdrowym rozsądkiem i z moim pojmowaniem audio. ;) Ale do rzeczy. Jarmil - piszesz o ipodzie i tak dalej ale co z końcówką toru? Wzmacniacz wzmacniaczem, źródło źródłem, poza transportowaniem i wzmacnianiem sygnału, czynieniem go ogólnie lepszym i piękniejszym, te elementy toru nadają swojej barwy, ale tego zrównoważenia i reszty co pisałeś nie poczujesz bez odpowiednio dobranej do toru i swoich wymagań końcówki toru. Przynajmniej to jest moje subiektywne zdanie. Ja siedzę ostatnio na BP i wszystkei testy słuchawek u mnie goszczących na nim wykonuję i sygnatura jest skrajnie różna w zależności od słuchawek (to żadna nowość, Hameryki nie odkryłem). Dużo rzeczy ma na to wpływ poniekąd. nie chcę tu żeby ktoś uznał że ja tu robię jakąś reklamę ostatnio pewnej firmie, ale słyszałem słuchawki które odpowiadają temu opisowi który podałeś, i w dużej mierze to właśnei od słuchawek to zależało, bo na innych tego nie było nawet często w połowie. Wiadomo że wszystko zależy też jak to się zgra itd, ale nie wyciągniemy z takich CAL! szczegółowości i piękna brzmienia Orfeusza tylko dlatego że podniepniemy je do wzmacniacza za 10 000, np i w drugą stronę podobnie - słuchawki klasy hi end stracą z gównianym wzomcnieniem czy transportem.
"Dźwięk ma być perfekcyjny, zrównoważony, szczegółowy, przestrzenny, z dobrą separacją, żeby każdy dźwięk był ucztą dla uszu." - to co piszesz jest znamionem dźwięku hi endowego - szczególnie perfekcja i zjawiskowa separacja, oddawanie realizmu dźwięków, umiejscowienie pewnych dźwięków na scenie, ich jakby naturalny porządek na tej scenie i jeszcze kilka innych rzeczy. Ciężko te efekty uzyskać z takich śmiesznych urządzeń, a pod takei smieszne urządonka za parę złotyh zazwyczaj ciężko podpiąć zacną końcówkę toru, obojętnie czym ona miałaby być, bo zacna końcówka stawia sobie zazwyczaj wysokie wymagania. Żaden grajek nie bedzie przezroczysty całkowicie itd, tak jak mój BP nie jest kresem marzeń audiofizlizmu absolutnego. Taki BP podbija bas dla słuchawek z górkami na impedancji ale cechy HD800 np zostały zachowane całkowicie i testy u mnie zgadzają sie z opiniami innych, także z tymi barwami to jest róznie. Piszę to bo widzę że szukasz takiego dźwięku jak ja, i taki dźwięk wydobywają się z siebie np HD800 właśnie choć taniej też się da, ale nie tak dobrze. Podpięte do mniej lub bardziej odpowiedniego wzmacniacza, spełniające jakieś tam warunki dla nich przewidziane. Co chcę powiedzieć, nie patrz do końca na te wykresy itd, spróbuj potestować, różnie naprawdę to bywa z tym dźwiękiem, ale wiem że dźwięk z opisu takiego jak mówisz, to z tych śmiesznych urządzonek tak niskiej klasy zwyczajnie często się nie wydobywa. Nie mówię że pewna przejrzystość i hi endowość jest nie do uzyskania na tańszym pułapie no ale jak tak formułujesz - perfekcyjny, uczta dla uszu...
Dobra nie spamuję bo to zakładka stereo a ja o słuchawkach znowu :) Zaraz mnie zmoderują...