>> Soundman, 2013-11-21 21:31:52
>Tak jest, Corvus5 dobrze pamiętasz. HD800 są bardziej naturalne dla mnie od D7100, wygodniejsze i uniwersalniejsze. Nie szukam basu od którego głowa odpada, z 800 można nawet parę godzin spędzić bez uczucia zmęczenia uszu.
Dla mnie w porównaniu (nawiązanie do tematu tego wątku) D7100 są najbardziej ostre, HD800 jasne, a D600 najspokojniejsze. Stąd też mi D600 pasują i rozważałem zakup nowych za 1.000zł w Japonii, ale to może byłby półśrodek. Fakt, HD800 są spokojniejsze na górze od D7100, które to znowu mają szarpniętą ch-kę częstotliwościową i to słychać. Tylko że na tym sprzęcie HD800 nie są czyste na wysokich tonach, jest zbyt szaro, a pogłos jest zbyt sztucznie rozjaśniony. Tutaj Denony potrafią wg mnie lepiej kreować scenę i popełniają o wiele mniej błędów. Jak dla mnie Denony brzmią równo w paśmie na basie. Nie sprawdzałem zejścia poniżej 40Hz. Wykresy to potwierdzają. Soundman, może lubisz bardzo głośno słuchać lub masz znaczny ubytek słuchu na wysokich? Próbowałeś tydzień nie słuchać w ogóle sprzętu audio? Jak dla mnie HD800 są jasne.
Podejrzewam, że HD800 mogą prezentować podobny stopień jasności co DT990, tylko że takie DT990/600 mają wysokie nieco nieco podobne do Staxów, DT990/250 lekko ziarniste, a HD800 wg mnie po prostu bardzo sztuczne. Może to męczyć, a chyba były takie opinie o nich.
Zostaje kwestia DACa - może słaby zegar rozlewa sygnał. Wtedy takie HD800 mogłyby brzmieć nawet przestrzennie. Niestety, zegar to rzecz, na którą jestem bardziej wrażliwy niż niejeden element toru, więc takie sztuczki nie dla mnie :) Jednak podejrzewam, że jak masz HD800, to i może DAC jest dobrze dograny. Czy może integra z laptopa?