Audiohobby.pl

Słuchawki do muzyki elektronicznej

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
25-02-2013, 10:01
korzena
Oddaję głos na PS-1000. Tylko nie wiem jak z budżetem. Mało używanych na rynku. Natomiast na początek pocieszająca informacja, zagrają z czegokolwiek. Będzie czas na zaoszczędzenie na lepszy wzmak.

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
25-02-2013, 10:31
Ja mam co prawda małe doświadczenie, ale słuchałem T5p dłuższą chwilę i o ile bez wątpienia przestrzeni jest bardzo dużo,  szybkość jest znakomita, to ilość basu jest na normalnym poziomie. I przy agresywnej elektronice zaryzykowałbym że może go brakować. Charakterystyka T5p jest według mnie bardziej dedykowana do muzyki akustycznej itp.. Choć są szybkie i mają bardzo dobry drive to to nie będzie jakiś wulkan. Sam czasem słucham elektroniki i wiem że to co tam powstaje podczas realizacji nagrań potrafi być ścieżką wytrzymałości dla sprzętu.

korzena

• 343 / 4989
  • Zaawansowany użytkownik
25-02-2013, 10:34
>> w.luczynski, 2013-02-25 10:01:46
>Oddaję głos na PS-1000. Tylko nie wiem jak z budżetem. Mało używanych na rynku. Natomiast na początek pocieszająca informacja, zagrają z czegokolwiek. Będzie czas na zaoszczędzenie na lepszy wzmak.

Na pewno ich granie może się podobać. Cena, jak i wygoda używania trochę odstraszają. Nie mam też przekonania, że stosunek ich ceny do jakości jest jakiś rewelacyjny. No zobaczymy. Na razie HE-400 zaczynają mi się coraz bardziej  podobać. Zauważyłem, że po 3 dniach przerwy od nich zacząłem do nich tęsknić - to dobry znak. Dam im chwilę czasu (dopiero parę dni temu je kupiłem), bo może okazać się, że nie potrzebuję jednak innych słuchawek:)

korzena

• 343 / 4989
25-02-2013, 10:34
>> w.luczynski, 2013-02-25 10:01:46
>Oddaję głos na PS-1000. Tylko nie wiem jak z budżetem. Mało używanych na rynku. Natomiast na początek pocieszająca informacja, zagrają z czegokolwiek. Będzie czas na zaoszczędzenie na lepszy wzmak.

Na pewno ich granie może się podobać. Cena, jak i wygoda używania trochę odstraszają. Nie mam też przekonania, że stosunek ich ceny do jakości jest jakiś rewelacyjny. No zobaczymy. Na razie HE-400 zaczynają mi się coraz bardziej  podobać. Zauważyłem, że po 3 dniach przerwy od nich zacząłem do nich tęsknić - to dobry znak. Dam im chwilę czasu (dopiero parę dni temu je kupiłem), bo może okazać się, że nie potrzebuję jednak innych słuchawek:)

patrykvel

• 282 / 4905
26-02-2013, 00:23
Jutro powinny dojsc Grado PS1000, wiec bedzie wiadomo jak wypadaja przy moich HE-6. Chcecie bym sprawdzil jakies specjalne plyty z muzyka elektroniczna?
Jak kogos interesuje co bedzie napedzac sluchawki-
Kabel USB- audiofilski wynalazek z certyfikatem za 20zl.
Transport- WaveIO na xmosie zasilany zewnetrznie.
Kabel Coax- Digix 3 od Majkela
DAC- chinska plytka z CS4398 z ktorej pozostaly jedynie oryginalne scalaki. W zanadrzu jest jeszcze SMSL SD793 modyfikowany przez Majkela. Oba dace zasilane akumulatorem.
IC- Velocity od Majkela
Wzmak- Black Pearl Deluxe wiadomo od kogo. :p

korzena

• 343 / 4989
26-02-2013, 09:02
>> patrykvel, 2013-02-26 00:23:46
>Jutro powinny dojsc Grado PS1000, wiec bedzie wiadomo jak wypadaja przy moich HE-6. Chcecie bym sprawdzil jakies specjalne plyty z muzyka elektroniczna?

Świetnie!:) Bardzo jestem ciekaw jak wypadnie porównanie.
Jeśli mógłbyś posłuchać coś Shpongle lub Infected Mushroom oraz soundtrack Tron lub Dark Knight to byłoby super.

patrykvel

• 282 / 4905
26-02-2013, 14:00
Grado PS1000 juz w domu. Odrazu mowie, ze nie graja tragicznie. :)

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
26-02-2013, 17:30
Ja mam chyba z 9 albumow IM w tym wegetarian. Obecnie system poszedl w czesciach do ludzi, ale bardzo mi sie podoba przekaz muzyczny tego typu na HE5LE. Jest impakt basu bez wszechobecnosci, separacja, czarne tlo, nasycenie. Dla mnie to swietny typ, a przy tym jednak 2-3 razy tanszy niz HE6 czy PS1000. HE6 nie znam, PS1000 slucham u Majkela ktorko, zbyt krotko, zeby sie autorytatywnie wypowiadac na ich temat jednak HE5LE maja w sobie cos z polaczenia dobrych cech Grado i moze to dziwnie zabrzmi, ale Beyerow. Bezposredniosc, bdb zywa, naturalna srednica, agresywnosc  w dobrym tego slowa znaczeniu - to wszystko na podobna choc nieco mniejsza skale niz w Grado, a przy tym balans tonalny jak w Beyerach z lepsza barwa, nasyceniem i impaktem basu.
Nie mozna tego wszystkiego rozpatrywac w oderwaniu od sprzetu. po pierwsze HE5LE jednak potrzebuja konkrentego wzmocnienia jak na wzmaki sluchawkowe (BP zalatwia sprawe), ale bez dobrego zrodla nie ma kolaczy:D Obecnie slucham na integrze i spadek jakosci byl w klasach audiofilskich jak spadek do otchlani Hadesu. Na pewno z czystym sumieniem moge polecic konwerter WaveIO oparty na kosci XMOS jezeli chodzi o dobry transport do peceta.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

maccoo

• 162 / 4394
  • Aktywny użytkownik
26-02-2013, 18:59
Zibra, trochę nie w temacie - porównywałeś może WaveIO do innych konwerterów? Akurat jestem w temacie;)

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
26-02-2013, 19:16
Nie bezposrednio, ale mialem stycznosc z innym konwerterm DIY JarkaC z AS na TAS1020B. Moimn skromnym zdaniem WaveIO jest znacznie ciekawszy - oba pokazuja ladnie detale, ale WaveIO robi to jakby bez wysilku, a dodatkowo znacznie lepiej buduje scene. Patrykvel ma obecnie mojego WaveIO, a takze wersje JarkaC na fullwypasie plus porobione wlasne mody wiec moze napisac znacznie wiecej.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

patrykvel

• 282 / 4905
26-02-2013, 20:20
Tak slucham i slucham i juz chyba wiem dlaczego tak glosno mowi sie o Grado. :)

4m- Posluchalem te utwory o ktorych mowiles i przynajmniej dla mnie Grado wypadaja lepiej. Dalsze plany na Grado sa swietnie rozlokowane przez wielowarstwosc sceny, kiedy na Hifimanach dalsze plany przechodza juz bardziej w samo tlo. Grado ogolnie wydaja sie jeszcze bardziej rozdzielcze w calym zakresie, przez co jest jeszcze wieksza roznorodnosc wszelkich dzwiekow, na Hifimanach mam wrazenie pewnego uproszczenia faktury oraz wysokich tonow.
Na chwile obecna ciekawsze wydaja sie Grado, nieslychany funfactor w metalu oraz elektronice, a muzyka akustyczna i inne podobne gatunki brzmia jeszcze naturalniej niz na HiFimanach.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
26-02-2013, 21:09
Z Grado mnie się kiedyś dobrze słuchało elektroniki na RS2. Być może PS500 też by podeszły? Słuchałem ich krótko i nie w swoim torze, ale były bardzo OK.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
27-02-2013, 09:09
I właśnie z powyższych powodów RS2, nie będące same z siebie przestrzennymi, potrafią z elektroniką dostać hektarów bardzo ciekawych muzycznych krajobrazów.

korzena

• 343 / 4989
27-02-2013, 09:56
>> majkel, 2013-02-26 21:09:37
>Z Grado mnie się kiedyś dobrze słuchało elektroniki na RS2. Być może PS500 też by podeszły? Słuchałem ich krótko i nie w swoim torze, ale były bardzo OK.

Ale rozumiem, że PSy są (do muzyki elektronicznej) i tak najlepsze?

korzena

• 343 / 4989
27-02-2013, 10:05
Jak oceniacie Sennheiser HD-800 do elektroniki typu Infected Mushroom, jak i takich soundtracków jak Tron, Inception, Dark Knight?
Są przecież przestrzenne, holograficzne, szybkie...a nikt ich tutaj nie rekomendował.