>> Jarmil, 2014-06-23 03:03:45
>wiem tylko interesowało mnie na jakiej to jest kości... w ogóle to raspi rozbudowana, nowoczesna(ARM) platforma w zasadzie takie mini pc :P w tym GPU,CPU,RAM, Ethernet, HDMI :P za niesłychanie niską cenę :P oni na tym zarabiają ? :D
To fundacja, założyli sobie za cel zrobienie komputerka za 25USD (wersja A) i później lepszą wersję za 35USD (wersja B) więc zarobek nie był głównym celem.
>W jaki sposób się to programuje? (sercem jest procesor oparty o rdzeń ARM11 :P) Wszystko jest na płytce czy trzeba jakiś zewnętrzny układ/ programator?
Wszystko co niezbędne na płycie. Linux na tym chodzi (Arch Linux, Raspbian - odmiana debiana na raspi, Fedora i inne dedykowane).
Wrzucasz obraz na kartę SD, przypinasz monitor, klawiaturę, mysz... i zasilanie i możesz zacząć pracę jak na normalnym komputerze.
>Od strony softu wystarczy eclips i instalacja środowiska w nim ? Ten moduł karty dźwiękowej sprowadzałaś zza granicy ? Długo się czeka na zamówienie tego raspi i karty ? :P
Środowiska jak w linuxach choć nie wiem jak z javą ale pewnie jest. Eclipse najwyraźniej jest dostępne (
http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=34&t=20503).
Kartę kupowałem na allegro, pokazały się ostatnio. Nie jest niezbędna do "normalnych" zastosowań bo jest standardowe złącze audio out na płycie a dźwięk też po hdmi potrafi wypuścić. Mi trzeba było standardowego cyfrowego wyjścia.