Nie wiem czy kogos to interesuje, ale moze kiedys ktos bedzie mial podobny problem i bedzie szukal. Wybor padl na DENON PMA-1315r. Słuchałem:
Sony f220 - posiadany dotychczas. (w porownaniu do Denona - mniej basu, rozlatana góra, sklejony dźwięk)
Rotel RA-971 (jak dla mnie był zbyt ostry) wole bardziej ciepłe brzmienie.
Yamaha AX-900 - był moim faworytem wiele opinii na + i napewno to dobry klocek lecz nie mialem możliwości odsluchu.
Marantz PM 7200 - bardzo dobry wzmak, ciepły wyrazisty dzwiek, scena, szczegóły pilot.
Jednak wygrał Denon PMA-1315r. Na duży plus pilot, więcej szczegółów niż w Rotelu i Marantz\'ie. Gabarytowo duży i ciężki ok 18kg. Dzwięk Denona jest leciutko ostrzejszy niż Marantza lecz bez natarczywości, dużo szczegółów, bas jest bardzo dobrze kontrolowany, wyrabia przy numerach z wolnym i dlugo ciągnącym się basem, lecz najlepiej czuje się w kawałkach gdzie jest dobrze zarysowana perkusja, szybki rytm. Bębny i stopa to poprostu to czego szukałem (koncertowego uderzenia bębna), gitary i vocale także brzmią znakomicie- nie ma tutaj mowy o sklejeniu dzwięku. Do Rocka jak znalazł (chociaż podobno Rotel to mistrz rocka, jednak on był dla mnie zbyt ostry ponieważ czasem aż ucho zabolało). Podsumowując Denon sprawdza sie i przy spokojnych ciepłych Chilloutach i przy Rockowym brzmieniu. Myślę, że zostanie u mnie na długo. Zmianę jaką przewiduję w przyszłości (2-3-4lata) wymiana kolumn lub budowa DIY.