Się nie odzywałem ale nie siedziałem bezczynnie i prowadziłem aktywne poszukiwania.
W tym celu wybrałem się najpierw do MediaMarktu....
W media na tapecie były Sony ale... Po pierwsze były podłączone do jakiegoś wzmocnieniowego huba. Zniekształcał, szumiał.. Po drugie z czterech (sic!) wystawionych do posłuchania słuchawek udało się posłuchać 2 1/2. Jedne w ogóle nie działały a w drugich nie grał jeden przetwornik. Te dwie dobre słuchawki co działały grały bardzo przeciętnie. Nie wiadomi czy to z powodu przeciętności samej w sobie czy też "hi-endowej" instalacji. No tak panowie menadżerowie MM niczego nie sprzedacie. Przynajmniej mnie.
... a potem zahaczyłęm o do Hi-Fi Studio i dzięki uprzejmości właściciela posłuchałem:
AKG K450 - małe, ładne, lekkie, wygodne. Dźwięk imponuje choć wyraźnie słychać górkę w środku pasma ale na tyle małą, że dałoby się z tym żyć.
AKG K518 LE - ładne, mój łeb ściskały jak imadłem, regulacji wielkości ledwo starczyło (pałąki zapiąłem na "ostatni ząbek"), basu sporo na granicy mojej tolerancji.
AKG 520 - nawet ładne, WYGODNE! (welurowe pady), zaj..iste brzmienie - REWELACJA!, soczysty nisko, naprawdę nisko schodzący bas/kopnięcie i czyste delikatne akg-owskie wysokie. To taka bardziej "funowsko-CAL!owska" odmiana K550. Wspaniałe relaksujące brzmienie. Słuchawki niestety występują wyłącznie białe. :(
Bayerdynamic DTX 501p - śliczne, malutkie (ciut większe niż K450), składane, wygodne, ze sztywnym futerałem. Dźwięk o sygnaturze większych otwartych BD ale z pięknie wypełnionym dołem. Bas nie schodzi tak nisko jak w K520 ale był naprawdę dobry i nieźle kontrolowany. Wysokie, cóż.. ktoś kto zna DT880 600ohm "vintage" (ziba?) będzie wiedział o co chodzi - zwiewność, zwiewność, zwiewność na poziomie szelestu liści suchą jesienią. Piękne i relaksujące.
Jakbym miał oceniać brzmienia (czy też chęć posiadania spośród tych 4) to brałbym w kolejności:
AKG K520
Bayerdynamic DTX501p
AKG K450
AKG K518LE
żadne Sony się nie załapało na tą listę.... :-P
P.S. Nie ma ktoś na sprzedaż K520? :)