Audiohobby.pl

DAC do Grado + BCL ~700zł

Muuhau

• 177 / 4570
  • Aktywny użytkownik
04-10-2012, 23:23
Ja pierniczę!
Ale chyba można podać chociaż jeden model DACa, który gra dobrze z Grado i kosztuje koło 700 złotych?!
Przecież tu ludzie siedzą po dziesięć lat w tym systemie, to powinni już mieć rozeznanie.
A może po tylu latach, to już w ogóle nie chodzi o udzielanie rad, tylko o jakąś hierarchię czy władzę, czy nie wiadomo co?

Radical

• 721 / 5408
  • Ekspert
04-10-2012, 23:30
Przecież padła odpowiedź że NOS Dac. Problem z nimi jest taki ze kosztują od 300zł do kilku tys i w różne konstrukcje różnie grają. 700zł za DACa to niewdzięczna kwota bo "firmowych" nie ma a DIY to loteria. Moim zdaniem możesz kupić cokolwiek i krzyżować palce że się spodoba. Innej drogi nie widze. Nie mówiąc już o tym że BCL dla mnie do grado co najwyżej ujdzie :) Grado dobrze grają tylko na lampach i można tak gadać bez końca.

Muuhau

• 177 / 4570
  • Aktywny użytkownik
04-10-2012, 23:34
Ok. Dziękuję. To już jest konkret.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
04-10-2012, 23:39
DACe Beresforda dają radę z Grado, ze względu na sposób grania. W tej kwocie to nie wiem co teraz jest, TC-7510 zmodowane lub nie, TC-7520?

Muuhau

• 177 / 4570
  • Aktywny użytkownik
04-10-2012, 23:56
Ten z GF modem jest dobry? Jak u niego ze wzmakiem? W porządku czy lepiej zatrzymać BCLa?
http://allegro.pl/dac-beresford-caiman-seg-z-gfmod-v6-posluchaj-i2668640936.html

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
05-10-2012, 08:27
Sprzedajacy (czyli Grado__Fan) jest miłośnikiem słuchawek Grado i opracował recepturę ich "wygrzewania". Wszystko co robi, robi to pod kątem tych słuchawek (w tym modyfikacje Beresfordów).

Skontaktuj się z nim. On umożliwia wypożyczenie. Posłuchasz i sam zdecydujesz.

Każdy inaczej odbiera dany system/element toru - więc muszą zdecydować Twoje uszy i upodobania.

Nie oczekuj odpowiedzi typu \'zostaw BCL\' lub \'nie potrzeba\'.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
05-10-2012, 08:33
W razie potrzeby mam na sprzedaż tego beresforda, do tego płytka rozszerzeniowa gator, ale chyba bez upgradu daca, nie wiem, bo nie sprawdzałem.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
05-10-2012, 09:23
>> Muuhau, próbujesz znaleźć idealne rozwiązanie w kwocie 700zł do słuchawek, które w salonie kosztują 2600zł więc nie dziw się, że trudno jest doradzić coś sensownego w tych pieniądzach ;) DAC\'e to wyjątkowo ciężki temat, są albo bardzo drogie, albo trzeba po prostu wiedzieć co kupić żeby się wpasowało, ew. samemu sobie wystrugać. Ja na Twoim miejscu pewnie poszedłbym w Beresa, byłby na pewno najbezpieczniejszym wyborem. Jednak RS2i to nie są takie proste słuchawki, mogą przymulić lub pokaleczyć w zależności od systemu, a wyciśnięcie z nich maksimum możliwości to nie jest takie hop-siup. Najlepiej dla nich i Twojej opinii o ich brzmieniu byłoby posłuchać je z GCHA, zawsze możesz podjechać do Warszawy i ustawić się z Baele na odsłuch. Sprawa DAC\'a i wzmacniacza byłaby na pewno załatwiona na lata jeśli chodzi o Grado. A tak można jeszcze po drodze stracić znacznie więcej gotówki zmieniając wzmacniacze, źródła czy słuchawki. Z własnego doświadczenia Ci podpowiem, że gdybyś kiedyś doszedł do wniosku, że Grado dobrze brzmią z lampą, to będzie oznaczało, że wiele jeszcze przed Tobą ;)

Muuhau

• 177 / 4570
  • Aktywny użytkownik
05-10-2012, 12:13
Akurat udało mi się kupić "tylko" sr325is, więc może problem będzie trochę mniejszy. ;) Chociaż pewnie odwrotnie, bo są podobno ostrzejsze od Rs2i.
Znalazłem SMSLa SD793 po przeróbkach Majkela i z dedykowanym zasialaczem, więc pewnie go wezmę do tego zestawu.
Najzabawniejsze, że wszystkie te zabawki jeszcze do mnie nie dotarły, więc prawdziwa bonanza zacznie się, jak wreszcie tego posłucham. :)
W kwestii teoretycznych rozważań nad dźwiękiem obawiam się trochę BCLa w tym komplecie. W sumie nie wiem dlaczego się na niego w końcu zdecydowałem, jak w większości przypadków kupowania sprzętu bez odsłuchu, chyba mnie sprzedawca skutecznie przekonał.
Mam nadzieję, że będzie dobrze, a jak nie, to chyba można w nim trochę pogrzebać i zmienić brzmienie?

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
05-10-2012, 13:39
Dobrze wygrzane i napędzone SR325is idą w kierunku jasności PS1000 ale nie potrafią zachować takiej gęstości i dokładności przez co niektóre dźwięki można czasami odebrać zbyt "dźwięcznie", pamiętam gdy miałem je równocześnie z RS1 to szybka przesiadka sprawiała wrażenie nieokiełznania górnych rejestrów w 325\'tkach. Jednak uważam, że tak czy inaczej do ostrości to jeszcze daleka droga. Mając tylko SR325is byłem również bardzo zadowolony i górne rejestry nie budziły żadnych zastrzeżeń. Jedynie mała ilość basu może powodować wrażenie przejaskrawienia czy odchudzenia dźwięku, gdy szybko przesiądziemy się z jakichś ciemnych słuchawek lub któregoś wysokiego modelu Grado.

Muuhau

• 177 / 4570
  • Aktywny użytkownik
05-10-2012, 14:13
Właśnie chciałbym osiągnąć to dociążenie i zagęszczenie dźwięku w Grado.
Stąd to całe poszukiwanie toru.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
05-10-2012, 14:35
Zmień słuchawki.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
05-10-2012, 14:37
Dociążanie niektórych modeli Grado - nie wymienię z grzeczności - to jak przerabianie traktora na samochód wyścigowy, zapewne można, tylko w jakim celu?

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
05-10-2012, 14:50
Zależy przez co rozumiemy "dociążenie".

Muuhau

• 177 / 4570
  • Aktywny użytkownik
05-10-2012, 15:20
Chodzi mi o wypełnienie dźwięków. Tak żeby miały swoją masę i brzmienie. Szczególnie w górnych rejestrach. Żeby nie wybrzmiewały piszcząc, sycząc, lub sybilantami. W średnicy i niskich tonach wydaje mi się, że Grado są w czołówce dociążania, ale nie zaciemniania/maskowania, brzmienia. Tylko ta góra jest u nich ciężka do okiełznania.
W ogóle nie lubię i nie słucham muzyki na tzw "ciemnych" słuchawkach, więc raczej nie będę miał problemów z brzmieniem 325tek.
Najciemniejsze słuchawki jakie mam i lubię to k550. Nawet dt880 pro wydały mi się zbyt ciemne.