>>Jeśli jakościowo bas w A-1000 Ci odpowiada a mało go masz ilościowo to zrób jak proponuje walkman. Użyj dowolnego korektora np. istniejącego we wzmacniaczu, źródle (np. zwykły MP3kowiec/komórka go zazwyczaj posiada) i sprawdź czy zwiększenie ilości basu poprawi Twoją ocenę tych słuchawek. Jeśli tak, to należałoby zaprojektować układ korekcyjny (zwrotnice aktywną/pasywną) dla A-1000 i po sprawie.>>
No tak to ja już próbowałem :) tylko w momencie kiedy używam korekcji wzmacniacza ilościowo owszem poprawia to rezultat ale jakościowo już jest gorzej - dźwięk traci na rozdzielczości, trochę się rozmywa i zaczyna męczyć po jakimś czasie ... w trybie source direct jest lepiej jeśli chodzi o rozdzielczość i przestrzeń, ale z kolei za sucho. Wydaje mi się, że uruchamiając korekcję we wzmacniaczu przepuszczam po prostu sygnał przez dodatkowe układy elektroniczne, które po prostu negatywnie wpływają na jakość dźwięku.
Z tą zmianą słuchawek to chyba faktycznie masz rację, popróbuję innych modeli to będę miał więcej punktów odniesienia :) może faktycznie pioneery tylko na pozór wydają mi się słuchawkami z potencjałem :)
>>Z wyjść RCA to raczej 120W nie będzie. Trochę się zamieszał ten wątek>>
Chodziło mi o odpowiedź Cypisa na moje pytanie odnośnie podłaczenia słuchawek bezpośrednio pod wyjście na głośniki.....Fakt zrobił się w wątku lekki bałagan bo z pytania o niekonwencjonalne podłączenie słuchawek do wzmacniacza zrodził się dział porad dla początkującego słuchawkowca :) może moderator się nie zeźli :)
Ale odpowiedzcie mi Panowie na jeszcze jedno pytanie. Czytając wszelkie fora, czy portale audio spotykam się z wszechobecną opinią, że wyjścia słuchawkowe w większości wzmacniaczy stereo są traktowane po macoszemu, po prostu są robione po to by były, a chcąc uzyskać ze słuchawek dźwięk faktycznie dobrej jakości i wykrzesać z nich to co faktycznie potrafią konieczne jest użycie wzmacniacza słuchawkowego. I teraz idąc tym tokiem rozumowania, Cypis radzi mi abym popróbował innych słuchawek, ale jeżeli dziurka w moim wzmacniaczu jest słaba to i tak nie usłyszę pełni możliwości danego ustrojstwa :) W końcowym etapie i tak będę musiał zaopatrzyć się w odpowiedni, dobrany do danych słuchawek wzmacniacz :) Chodzi wam o to żebym znalazł sobie najpierw słuchawy dzwiękowo mi odpowiadające na słabym zasilaniu a potem do nich szukał wzmacniacza, który pokarze resztę ich umiejętności i wtedy mam wisienkę na torcie, dobrze rozumiem ?:)