Mam pytanie do zorientowanych w temacie - jako słuchawkowiec, mam ograniczoną wiedzę na temat monitorów/kolumn; jeszcze w studyjnych sprzętach jakoś się orientuję, w dużej mierze dzięki pomocy kolegów z naszego forum i materiałom przez nich dostarczanych, ale w tzw. HiFi poza słuchawkowym słabiutkie mam rozeznanie.
Koledzy, moja styczność z aktywnymi monitorami studyjnymi powoduje, że uznaję rozwiązania aktywne za bardzo dobre. Konstrukcja wzmacniacza, który ma napędzać tylko jeden konkretny głośnik ma oczywiste zalety ... ale ja nie o tym. Znam ofertę studyjnych monitorów aktywnych, która jest ostatnio bardzo bogata. Większość monitorów to konstrukcje bliskiego bądź średniego pola.
Zastanawiam się czy niestudyjne konstrukcje aktywne istnieją? Czy są popularne? W jakich są cenach? Jeśli istnieją to czy również są to konstrukcje bliskiego/średniego pola czy też bywają "normalne"?
Odchodząc delikatnie od stereo ... czy są takie "procesory kina domowego" do których można podłączyć na wszystkich kanałach kolumny aktywne?
Dzięki za pomoc.