Uczestniczyłem w AudioShow dzięki zaproszeniu firmy RMS z Białegostoku za co gorąco dziękuję :)
Najlepsze było . . . . towarzystwo kolegów (i jednej koleżanki) i dyskusje, potem długo, długo nic a potem. . . . .
Ancient Audio - super ! Gdyby nie wygląd i cena to jedyny zestaw, który wziąłbym do domu w całości. Przepiękne granie. Dużo lepiej niż w zeszłym roku. i Równie dobrze jak dwa lata temu. Do tego super muzyka. Prawdziwa magia muzyki i dźwięku.
T&A - nigdy wcześniej nie słyszałem tej firmy. Ludzi nie znam. Muzyka grała bardzo, bardzo dobrze.
McIntosh - fajna prezentacja, super dźwięk z gramofonu. Genialna barwa, średnica, reszta chyba trochę gorzej (ale się nie znam na głośnikach).
Bardzo sympatyczny zestaw to prawie DIY: głośniki tubowe (?) ELegant Audio + wzmak Bodnar Audio na 300B + lampizator DAC (chyba by Łukasz Fikus) - małe pieniądze, dużo dobrego dźwięku.
Avalony to świetne głośniki :)
Firma DLS produkuje ciekawe głośniczki za nieduże pieniądze. Wszystkie grały conajmniej OK.
Podobnie godne zainteresowania są też aktywne monitory firmy APS.
Podstawkowce MBLa dobrze wypełniały cały pokój, w przeciwieństwie do innych zestawów można siadać gdzie się chce.
Rogoz - zaprezentował jeden bardzo ładny stolik, poprawa w stosunku do poprzedniego roku.
RMS miał świetny telewizor. Gdyby nie przerwali to bym został obejrzeć Dwie Wieże.
Negatywne wrażenia: Harpia, Tri Audio+Avcon, Electrocompaniet + coś czego nie pamiętam i parę innych :)
Słuchawek nie komentuję bo nie da się tego słuchać w trybie wystawowym. HifiMan na tyle mnie zainteresowały, że przyjdę do RMS i posłucham oddzielnie, albo wezmę na weekend i napiszę coś na ich temat. Podobno będzie spotkanie słuchawkowe w styczniu. Bardzo rzadko piszę coś niemiłego, ale firma Audiopunkt po raz kolejny robi sobie kpiny ze słuchawkowców - jedne z najlepszych słuchawek świata (Ultrasone E100) wystawia na korytarzu napędzając je wzmakiem za grosze, który kompletnie do nich nie pasuje. Pomijam jakość nagrań. Wychodzi z tego dźwięk koszmarny. Naprawdę szkoda.
Reszty nie pamiętam.
Generalne osobiste wnioski - pierwsze - zacząć na poważnie interesować się plikami i ich odtwarzaniem (fajny bajer ze sterowaniem IPadem), drugie - przerobić pokój aby dało się słuchać na kolumnach (nawet małych).