Dla mnie jak dotad najlepiej graja jednak systemy oparte o glosniki a nie sluchawki.
W systemie sluchawkowym brakuje mi wrazenia przebywania w jednym pomieszczeniu z muzykami - co potrafia przekazac najlepsze systemy glosnikowe. Brakuje mi namacalnosci (obecnosci) instrumentow w przestrzeni - tak jak to slyszymy w naturze.
Ale, ale...!!!...... moje doswiadczenia z systemami sluchawkowymi sa co najmniej marne!
Nie sluchalem zbyt wielu zestawow sluchawkowych wiec moze sa jakies sluchawki, ktore potrafia zagrac w sposob, ktory wyzej opisalem (jak sa to napiszcie prosze).
Gram na codzien na Grado 325 i Linnarcie. Oczywiscie kupilem tez CAL po ostatnich recenzjach na tym forum....:)))) Uleglem wilczemu pedowi chociaz musze przyznac, ze graja fajnie nawet niewygrzane. Tylko brak kontroli w basie na razie mi sie nie podoba a przez to (moze to podbicie) caly dzwiek ma zaburzone proporcje - w kierunku basu. To tak porownujac do innych sprzetow, ktorymi dysponuje chociaz zawsze moze sie okazac ze to CAL "mowia prawde"....:). Za to schodza naprawde nisko!!! Sluchalem tez grado 1000 , ...a .....i mam jeszcze Shure 4c (tylko cos mi ostatni przestal grac jeden kanal kiedy sluchalem ipoda w pociagu relacji Poznan-Berlin)....;))) Musze jakos sprawdzic co sie stalo sie........;)
Na sluchawkach slucham naprawde duzo muzyki klasycznej i sprawia mi to wielka frajde. W pewnych aspektach czy utworach, prawde mowiac, chyba nawet wole sluchawki niz glosniki..... Zeby jeszcze tylko potrafily zagrac z tym zludzeniem przebywania w pomieszczeniu z muzykami to moze bym wtedy napisal, ze jednak sluchawki lepiej oddaja muzyke. Ach jeszcze jedno...... W jeszcze jednym aspekcie chyba glosniki sa lepsze..... Wydaje mi sie, ze najlepsze glosniki potrafia zagrac bardziej dynamicznie w srednicy - czuc wiecej energii co przeklada sie na realizm oddawania muzyki. Ale to dotyczy jak dotad tylko Rehdeko i Alteca w "tutkach" (np288+805) z odpowiednim wzmakiem. I nie jestem tego , tak naprawde, do konca tego pewien bo wymagaloby to solidnego testu, ktorego nie przeprowadzilem. Wymagaloby tez uzycia najlepszych mozliwie sluchawek i wzmaka, ktorych i tak, przynajmniej na razie, nie posiadam.
Wracajac do tematu, czyli najlepszych systemow to......
W temacie glosnikow, dla mnie najlepiej graja Rehdeko, Lowthery, rozne odgrody ale na niefiltrowanym fullrange +bas i tuby. Fenomenalnie gra Altec - bas 38cm+"tutki"!
Co do wzmacniaczy to preferuje dobre lampy. Ale musza byc bardzo szybkie i dokladne a dodatkowa magia w srednicy jest oczywiscie plusem! Sun Audio i Wavac graja znakomicie i z nich slyszalem jak dotad najlepsze brzmienie! Zrodlo - najlepiej jak dotad gral analog - niestety.......