A ja jestem zdania, że lampami można żonglować tylko i wyłącznie w ciemno. Dana lampa charakteryzuje się zupełnie innym dźwiękiem w zależności od reszty towarzystwa. Zaznaczę iż nie mam dużego doświadczenia w temacie jednak wiem co słyszę i nigdy bym nie powiedział, że jakaś konkretna lampa jest jasna/ciemna/ostra/przymulona/dynamiczna czy jakakolwiek inna na stałe. Wszystko zależy od tego jak zgra się z resztą lamp. Takie jest moje zdanie.
Przykład w moim Grand Twinie:
2XTelefunken 6080 + Siemens E288CC - dźwięk ciepły, nieco wolny, mało góry, brzmienie ciepłe i mało wciągające, porównanie w stosunku do 6H23P-EB, która siedziała przed Siemensem i kontrola była znacznie lepsza, nawet momentami bywało zbyt ostrawo, bas niezwykle ciasny i szybki, bardzo precyzyjne i nieco męczące brzmienie.
Ale co się dzieje z driverem Siemensa gdy wkładam 6N13S? Otóż to, kolejna konfiguracja:
2X6N13S + Siemens E288CC - zero basu, suchość na całym paśmie, góra tnie uszy, EQ nic nie pomaga
Ostatecznie zdecydowałem się na komplet 2X6N13S + 6H23P-EB - ideał :)
Nie sprawdzając "nausznie" ostatniej konfiguracji można by wywnioskować, że 6H23P-EB była ostra bo tak grała z 6080 po zmianie z Siemensa, 6N13S też mogły by ujść za ostre bo w konfiguracji z Siemensem dźwięk był suchy i dawał po uszach, a przedcież Siemens grał ciepło z 6080, jak się okazuje ani 6H23P-EB ani 6N13S nie były ostre bo razem grają super, wydaje mi się, że uzyskanie satysfakcjonującego soundu z lampiaka to jedynie kwestia doboru odpowiedniej konfiguracji wszystkich lamp, nic więcej.
Życzę kolegom równie owocnych poszukiwań ;)