Informacja
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/F1_2010_-_kolejna_gra_z_zaawansowana_fizyka_od_CodeMasters-18767.htmlabsolutnie się zgodzę że im więcej rdzeni i wyższe taktowanie to różnice będą mniejsze ale to tylko dlatego że procesor przejmie obliczanie fizyki. A mówienie że 4850 dostanie skrzydeł na na 4ghz i 4 rdzeniach jest co najmniej śmieszne. Kupiłem tą kartę 2 lata temu, a wtedy 4 rdzeniowe procesory za ludzkie pieniądze były taktowane 1,8ghz. Idąc tym tropem zaraz się okaże że voodoo3 dostaje skrzydeł na 6 rdzeniach....
Co do kupowania dodatkowego geforca to nvidia zablokowała w sterownikach taką możliwość i jeśli wykryją w systemie że radeon jest główną kartą to przestaje obliczać physxa. Zapewne da się to obejść stosując jakieś modyfikowane sterowniki ale nie każda płyta posiada 2 sloty PCIe 16x. Do tego jeśli ktoś wydaje ostatni grosz na kartę za 300zł to raczej nie będzie też inwestował w kolejnego geforca. Inna sprawa że mając płytę do SLI albo crossfire to chyba więcej korzyści przyniesie nam spięcie dwóch kart tego samego producenta ale to z kolei stwarza problem z zasilaczem i podniesieniem temperatury w obudowie.
W tej chwili posiadam od kilku dni Athlona x4 2,9ghz, a wcześniej x2 również 2,9ghz. Poprawiło to dramatycznie wydajność w tym nieszczęsnym F1. Wydaje mi się tylko że gdybym posiadał porównywalnego geforca do mojego HD4850 to mógłbym dalej grać na x2 który nie byłby obarczony w takim stopniu fizyką.