"Charakterystyka mocy zależy od przyjętego wychylenia (mówimy o głośnikach tej samej wielkości)"
Głównie choć czynników jest znacznie więcej. Objętość i ewentualne strojenie obudowy oraz podatność zawieszeń ma tutaj dużo do powiedzenia.
"Przy tym dla normy stosowanej w Tonsilu jest to wychylenie geometryczne pracy liniowej. Dla innych norm może być to wychylenie o ok. 30% wyższe ponad liniowe."
Zarówno dla Tonsila, jak i dla Seasa wprowdzałem parametr Xmax na podstawie połowy różnicy wysokości cewki i szczeliny magnetycznej. Dal przykładu, według innej normy wychyleniem linowym jest określane maksymalne wychylenie, podczas którego poziom zniekształceń nie przekracza 10%. Na tej zasadzie określa wyniki np. magazyn voice coil, mierząc linowość napędów w funkcji wychylenia i rzadko kiedy osiągają THD poniżej 10% dla swojego geometrycznego Xmax.
W taki sam sposób różni się moc znamionowa, może byś katowanie sinusem bez przerwy ale przerwa i pik jak u skandynawów albo jeszcze inna swobodna fantazja."
Cóż moc znamionowa mnie zbytnio nie ineresuje, więcej w tym temacie mówi mi budowa głośnika. Seas CA22RNY ma większą i dłuższą cewkę (śr. 39mm, dł 18mm vs śr. 35mm, dł 15,5mm) i nieporównywalnie lepszą wentylację, a mimo wszystko podają dla nie 90 watów mocy znamionowej, a dla Tonsila 100 ;)
"Na szczęście wykres charakterystyki mocy w WinISD nic nie mówi o wytrzymałości. Jeśli prawidłowo i jednakowo wprowadzimy parametr mocy oraz wychylenie geometryczne to uzyskamy porównanie mocy przenoszonej z najmniejszymi zniekształceniami od amplitudy membrany."
To co przedstwaiłem jest wykresem maksymalnej mocy dla xmax głośnika w funkcji częstotliwości. Są to tylko symulacje ale dają ogólne pojęcie, gdzie głośnik ma njawiększe wychylenia i jaka moc jest potrzebna dla przekroczenia jego geometrycznego xmax.