Audiohobby.pl

Jakie wygodne, neutralne słuchawki?

nygus

• 217 / 6070
  • Aktywny użytkownik
15-05-2010, 21:22
Czy ktoś mógły polecić jakieś neutralne słuchawki?
Takie do zastosowań pół-studyjnych, tzn. czasami nie jest możliwy głośny odsłuch na monitorach, a trzeba coś sprawdzić/nagrać... a w przerwach można sobie jakiegoś flac-a posłuchać.
Mam teraz AKG 271 - przede wszsytkim są niewygodne, cisną i po jakimś czasie uszy się gotują, a co do brzmienia to nie jest tak źle, ale czasami brakuje mi wyrafinowania, szczegółowości i lepszych skrajów pasma.
Budżet do 2k, będą grały na wzmaku w Benchmarku. Z góry dziękuję.

---
"OBEY", "CONFORM", "MARRY AND REPRODUCE", "CONSUME", "WATCH TELEVISION"
"it is just a ride" - Bill Hicks

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
15-05-2010, 21:39
Rozważ Shure SRH840.

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5631
  • Ekspert
16-05-2010, 12:13
Zamknięte czy otwarte?

nygus

• 217 / 6070
  • Aktywny użytkownik
16-05-2010, 12:37
Raczej zamknięte, ale jak po kilku godzinach mają mi się uszy gotować jak przy AKG, to mogą być otwarte.

---

nygus

• 217 / 6070
  • Aktywny użytkownik
18-05-2010, 21:09
Te Shure wyglądają ciekawie, ale może jeszcze ktoś może coś powiedzieć o np. Ultrasonach 900?
---

asmagus

• 4439 / 5631
  • Ekspert
18-05-2010, 21:28
Z opisów nie wynika by były neutralne - Fallow je miał.

Dawid-SS

• 325 / 5674
  • Zaawansowany użytkownik
18-05-2010, 21:34
Z wygodnych słuchawek Beyery, Sennki, AKG, ATH... Neutralnosc brzmienia nie istnieje, kazde słuchawki mają swoją barwę, każdy szuka słuchawek które dla niego samego są neutralne i najlepiej dopasowane, to samo tyczy się wygody. Ultrasone nie będą za wygodne, będą cisły łep, mają małe muszle, polecamy dla wytrwałych.

chrees

• 1653 / 6082
  • Ekspert
18-05-2010, 21:52
nygus ---> Miałeś Staxy i się z nimi pożegnałeś? Dobrze kojarzę? Napisałbyś dwa zdanka na ten temat? (to znaczy co Cię od nich ostatecznie odstręczyło?). Co zaś do Ultrasonów pro900 to dobrze nadają się, moim zdaniem, do ujeżdżalni słuchawkowej. Subiektywnie odebrałem je następująco:
- niewygodne - znak firmowy Ultrasone\'a;
- loudness - z naciskiem na bombastyczny bas;
- wycofana średnica (w każdym razie to, co się powinno znajdować w jej miejscu).
Ogólnie jak dla mnie (bardzo subiektywna opinia) karykatura jeżeli idzie o ergonomię i brzmienie.

Dwa zdanka o Staxach? ;)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Pawlo

• 50 / 5735
  • Użytkownik
18-05-2010, 21:56
Beyerdynamic DT880Pro.
Bardzo neutralne, bardzo wygodne i kompromis między budową zamkniętą, a otwartą, bo są pół-otwarte ;)

voegelin

• 14 / 5460
  • Nowy użytkownik
18-05-2010, 23:02
 Co do wygody dt880pro polemizowałbym. Osobiście musiałem się do nich przyzwyczajać. Nie mam dużej małżowiny usznej ale mając słuchawki na głowie, ucho dotykało wnętrza konstrukcji. Bardzo mnie to irytowało, zwłaszcza po przesiadce z sennheiserów hd580 których muszle są zdecydowanie większe. Jednakże w kwestii jakości dźwięku i neutralności dt880pro są wg mnie zdecydowanie lepsze od modelu hd580.

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
18-05-2010, 23:14
wg mnie DT880Pro sa srednio wygodne, 990 sa zdecydowanie wygodniejsze.

zreszta brzmieniowo ja doceniam 880tki ale wg mnie dosc ze nie sa zdecydowanie lepsze od HD580 to ja na pewno wole Senki.

Niemniej mozna o nich pomyslec to ciekawe sluchawki

ciekawosc brzmienia

voegelin

• 14 / 5460
  • Nowy użytkownik
18-05-2010, 23:18
Spodziewałem siępo moim wpisie Twojej reakcji :)

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
18-05-2010, 23:57
>> voegelin, 2010-05-18 23:18:15
Spodziewałem siępo moim wpisie Twojej reakcji :)

:)))

bo mi jakos te 880tki nie lezaly, takie nijakie, ale rozumiem ze ludzie moga je wolec, to fajny wybor, dosc uniwersalne itd, co kto lubi - ja bym je jakosciowo wyzej nie stawial, westia gustu ale dobra tam, na pewno warto umiescic na liscie autora tematu.
ciekawosc brzmienia

fallow

• 6457 / 6052
  • Ekspert
19-05-2010, 09:03
@nygus:

Ultrasone Pro 900 na pewno nie byly neutralne zwlaszcza w tym bardziej "studyjnym" sensie wyrownania charakterystyki. Graja w typowy i bardzo obecny loudness. Nadaja sie bardzo dobrze do elektronicznej napierdzielanki w stylu powiedzmy Photek - Ni Ten Ichi Ryu. Do takiej muzyki mysle, ze trudno o lepsze sluchawki - w kontekscie sluchania dla przyjemnosci. Niestety Ultrasony sa nauszne a nie wokol-uszne wiec tym samym nie sa zbyt wygodne - podobnie jak HD 25-1 czy Grado (do RS1). Tutaj na malzowinie bedzie opierac sie po prostu pad. Znacznie bardziej wyrownane i lepsze do zastosowan "cos sprawdzic" beda np. HiFi 680 - ktore maja znacznie rowniejsza charakterystyke. HiFi 780 juz nie, podobnie Pro 2500, Pro 750 etc. Ogolnie Ultrasonom moim zdaniem raczej daleko do sluchawek ktore moznaby okreslic jako neutralne. Teraz wszedl na rynek model Pro2900 - czyli 900 w otwartej obudowie, pewnie mozna sie spodziewac jedynie mniejszej ilosci basu...

Takze uwazam, ze Shure SHR840 to dobry wybor. Graja w znacznym stopniu monitorowo (blisko, bezposrednio, kawa na lawe) - maja dobrze rozciagniete pasmo i zaraz dosc dobrze wyrownane nie gorki na wysokim basie oraz piku na gorze) - jednak jest to chyba zgodne na tyle z krzywa Equal Loudness Fletchera-Munsona, ze nie powoduje wrazenia sluchania w Loudnessie.

Denony D5000 moim zdaniem to sluchawki o jednej z najbardziej rownych i wywazonych charakterystyk. Sa bardzo wygodne (duze muszle, dobrej jakosci skorzane pady, nie ciaza na glowie). Sa detaliczne - nadaja sie do tego aby cos sprawdzic etc. Cena jest juz spora ale z USA mozna kupic za <2K PLN. Wiele osob przy takiej cenie ma juz spore oczekiwania i zarzuca im np. za slaba kontrole basu. Moim zdaniem wcale nie jest zle.

Sennheiser HD 280 Pro i HD 380 Pro - jedne i drugie dobre jednak maja pewne przypadlosci ktore troche odsuwaja je od "typowych" monitorowych sluchawek - ale jak wiadomo, wszystko rzecz upodoban. HD 380 Pro maja typowa Sennheiserowa wycofana gore a HD 280 Pro maja wyraznie dopalona barwe srednicy. Mnie akurat bardzo do gustu przypadly HD 380 Pro i uzywam ich jako pare z AKG K702. Razem ten duet dobrze sie uzupelnia i mozna posluchac oraz sprawdzic wiele rzeczy. Zaleta 380 Pro jest b.dobry bas, bardzo latwo mozna rozroznic nawet male zmiany czestotliwosci - daleko tutaj szukac czegos takiego na K701 czy DT 880 Pro i niemeczaca, nieofensywna forma prezentacji, chociaz to tez moze byc potratkowane jako wade przy bezposrednio grajacych Shureach.

Nie wiem jak by to wszystko graly z dziurki Benchmarka - ale chyba najbezpieczniejszym wyborem w kontekscie odciecia sie od indywidualnych preferencji bylyby Shure SHR 840 albo Denony D5000. (Wiem, ze Denony to takie audiofilskie sluchawki - ale 5000 sa naprawde wyrownane - mysle, ze spokojnie moglyby robic jako sluchawki monitorowe a przy tym da sie jeszcze na nich przyjemnie posluchac).

fallow

• 6457 / 6052
  • Ekspert
19-05-2010, 09:06