Audiohobby.pl

Słuchawki+Wzmacniacz - Optymalna Konfiguracja.

lancaster

• Gość
08-03-2010, 09:39
Temat aż się prosi :)

Wpisujcie też proszę urządzenia które się ze sobą nie zgrywają.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
08-03-2010, 10:01
Jak na tę chwilę mogę zapodać 3 zestawy:

Meier Audio Corda Swing + Sony 7509 HD (z tym zastrzeżeniem, że Swing nie jest, królem planktonu) polecałbym do muzyki rozrywkowej typu R&B, Pop itp z uwagi na fakt, że kruluje tu PRAT a nie mikro detale tak ważne w muzyce klasycznej.

Meier Audio Corda Swing + Shure SRH 840 czyli wspomniany PRAT i mocne uderzenie na basie.

WBA Sensarius + DT880 (zestaw Domzz\'a) - muzykalnie, przestrzennie - wszystko na swoim miejscu.

mirhon

• 438 / 5993
  • Zaawansowany użytkownik
08-03-2010, 11:14
>> lancaster, 2010-03-08 09:39:28
Temat aż się prosi :)
Wpisujcie też proszę urządzenia które się ze sobą nie zgrywają.

Pisać o tych co się zgrywają czy o takich kombinacjach, które unikać ? ;-)

Z tych co IMHO się zgrywają:

Bersford 7520 + Denon AH-D2000 - świetna dynamika, bas trochę bez kontroli, ale jak ktoś generalnie lubi bas to myślę, że mu się spodoba. Reszta tj. detale, przestrzeń moim zdaniem ok.
Jedna uwaga - jeśli ktoś jest czuły na sybilanty to w przypadku złych nagrań (podkreślam słowo złych) może to przeszkadzać.
Jeśli nagrania są ok to moim zdaniem w tej cenie (zwłaszcza jak się kupi używane denony) zestawik jest super.

konrad

• 850 / 5742
  • Ekspert
08-03-2010, 12:17
>> asmagus, 2010-03-08 10:01:20

WBA Sensarius + DT880 (zestaw Domzz\'a) - muzykalnie, przestrzennie - wszystko na swoim miejscu.

Wersja pro beyerdynamica? A coś tańszego/diy możecie polecić do dt880(pro)?

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
08-03-2010, 12:44
>Jedna uwaga - jeśli ktoś jest czuły na sybilanty to w przypadku złych nagrań (podkreślam słowo złych) może to przeszkadzać.

To efekt słabego transportu i słabej sekcji DAC w 7520.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
08-03-2010, 13:10
Do siebie dodam opisy zestawień z CAL + conducfil 1,2m + pady polarowe z miękkim wypchaniem + trzy komory w muszli (przetwornik, tłumione boki muszli - lustro akustyczne z wentylacją - miejsce na bas, może z wytlumieniem - polplatki miękkim na zewnątrz - na końcu kilka mm izolacji od plastiku muszli) + ukierunkowanie przetwornika przez tłumienie polarem boków przetwornika (średnica otworu kilka mm):

MSI Wind U100 - większy bas, średnia precyzyjna góra, bardzo mała dynamika

pclink/usb + Beresford 7520B GFmod Stage 1 - mało basu (mała pojemność na wyjściu), szara średnica, niska góra roztrzaskana, o małej precyzji, dźwięk blisko, trochę trudny do odbioru, przeciętna dynamika

pclink + Beresford + Fury - średnica taka sama jak powyżej, niska góra też, wysoka góra złagodzona, zlampowiona, przestrzenna, ale reszta psuje odbiór, bas nie wiem

pclink + Lampucera Maxi + Fury - jak powyżej + dobra średnica, niska góra sypiąca trzaskami, sybilantami, bas ok

emu0404 + Lampucera Maxi + Fury - mocny bas, średnica barwna/muzykalna, góra złagodzona, ale bardzo precyzyjna, dźwięk przestrzenny, oddalony, nie zagłuszający inne odgłosy, rozkręcony na ok 1,5/10

Beresford 7520 by mirhon - całkowity brak basu, szara średnica, góra roztrzaskana o małej precyzji, ogólnie charakterystyka liniowa rosnąca pod wysokie częstotliwości

cd onkyo (jakiś...) + WBA Sensarius - dźwięk na górze niesamowicie precyzyjny, dynamika niskich i średnich częstotliwości nienajlepsza, bas siejący harmonicznymi, brak precyzji na niskich częstotliwościach i niskiej średnicy, syntetyczny dźwięk

DAC Behringer + klon Lehnmana -  dosyć cyfrowy, dobrze oddany dźwięk

Beresford 7520 + klon Lehnmana - minimalnie większa dynamika i precyzja, na granicy percepcji

DAC Behringer + wzmacniacz lampowy konstruowany pod K701 - dosyć cyfrowy dźwięk, lekko podostrzony wyższa średnica, trochę odchudzona niższa

iriver T60 - brak wyższego basu, wysoka średnica mało dynamiczna, brak najwyższej góry, gra wszystko tak samo, męcząca barwa

na dodatek irivet T60 + stockowe CAL - mocny, sztucznie napompowany bas, mało dynamiczna, skompresowana góra o fatalnej precyzji

mirhon

• 438 / 5993
08-03-2010, 16:17
>> Corvus5, 2010-03-08 12:44:04
>Jedna uwaga - jeśli ktoś jest czuły na sybilanty to w przypadku złych nagrań (podkreślam słowo złych) może to przeszkadzać.

To efekt słabego transportu i słabej sekcji DAC w 7520.

Nie zgodzę się z tym. Mam obecnie DACa ze wzmacniaczem Mytek, ktory jest klasowo zdecydowanie lepszy od beresforda a w tych samych utworach w których przeszkadzał mi beres, mytek też mi przeszkadza.
Jak mawiali starożytni górale : "Z gówna bata nie ukręcisz"

mirhon

• 438 / 5993
08-03-2010, 16:20
>> Corvus5, 2010-03-08 13:10:35

Beresford 7520 by mirhon - całkowity brak basu, szara średnica, góra roztrzaskana o małej precyzji, ogólnie charakterystyka liniowa rosnąca pod wysokie częstotliwości

To jest kompletnie nieporozumienie. Myślę, że potwierdzą to koledzy obecni wtedy na zlocie. Ja z moimi Denonami i moim beresem absolutnie nie mogę narzekać na brak basu.
Myślę, że kolega w swoim modzie CAL! i beresa posunął się za daleko... tzn te słuchawki stały się dobre tylko do tego beresa i odwrotnie...

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
08-03-2010, 16:23
>> mirhon, 2010-03-08 16:20:53
Nie modowałem na własną rękę Beresa, mam na nim sticker gwarancyjny i za wiele nie zrobię, a nie pytałem się gradofana jak to widzi.

Zgadza się, twój Beres + D2000 z tymi padami miały całkiem rozsądny poziom basu.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
08-03-2010, 19:26
iRiver E10 + Sennheiser HD438 = synergia idealna, do pełni szczęścia brakuje zapasu głośności, można wpiąć wzmaka w tor. Tam gdzie HD438 zbytnio skupiają, iRiver gra akurat dźwiękiem lekko rozciapanym. Niech ktoś skleci lepszy zestaw za 600zł całość. :)

iRiver E10 + Grado RS1 = jak wyżej, ale już ze sporym stopniem wyrafinowania. Kasa ~800$ tym razem zakładając zakup w USA bez "dopłat".

ASL Twin Head MkIII upgradowany + Beyerdynamic DT880 Pro, Sennheiser HD600, Ultrasone Edition 9 = dogodzenie wymienionym słuchawkom w stopniu maksymalnym, czyli wiadomo, że Edition wygrają. Wymaga doboru właściwych lamp.

Cary SLI-80 + Grado GS1000i, Grado PS1000 - najlepszy komercyjny wzmacniacz lampowy niedłubany, jaki słuchałem z tymi słuchawkami. Dla mnie push-pull wypada z nimi lepiej niż SET.

Gramofon Denon modelu nie pamiętam - RCM Sensor - Stax SRM-007tII - Stax SR-007 = magia + perfekcja techniczna, przy dobrym krążku rozkłada Accuphase DP800/DC801 w trybie SACD - być może wina różnego masteringu cyfry i analogu, ale tak to wyszło.

To be continued...

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
08-03-2010, 19:53
majkel
Przepraszam, może off-topic, ale czy Cary brumi ??? W sumie nie jest wcale taki drogi, gdyby napędził też AKG.
Sorry, ale mam na tym punkcie fioła, już w drugim wzmaku próbuję się tego pozbyć. Z ASL się udało.
Włodek

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-03-2010, 00:46
Nie zauważyłem brumu. To jest wzmacniacz głośnikowy z wybitnymi zdolnościami względem słuchawek. Myślę, że K701 napędzi niezgorzej. Warto by przetestować Cary Xciter. ;)

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
09-03-2010, 09:19
Odpowiadasz na wpis
>> majkel, 2010-03-09 00:46:31

@majkel, zakładam, że sprzęty testujesz w Nautilusie (taka informacja się przewinęla w niektórych twoich wpisach).  Oni dystrybuują HEED-a na PL. Chyba w końcu wymienię swojego obecnego amp-a (głośnikowego) na HEED-a OBELISK-a. Ich wzmacniacz słuchawkowy (1.5 tys) wysterował HD595 znacznie lepiej od dziurki mojego CD. Do tej pory wolałem takie połaczenie od Forum-a, Holdegron-a, Beresford-a. Zastanawiam się jak poradziłby sobie ze słuchawkami "wyższych lotów". Wpinałem go do wyjscia CD bo niestety mój DAC ma tylko jedne wyjscie.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-03-2010, 10:20
Cary dystrybuuje Audio System, czyli HiFiReference w Krakowie, tam słuchałem. ASL ma Piotr Ryka. Mnie ciekawi jakby zagrały HD595 z moją ostatnią konstrukcją, bo HD650 po wymianie kabla na Conducfil to w jego towarzystwie rewelacja, ale pod warunkiem dobrej reszty toru. Wystarczy, że zmieniłem IC z Conducfila na Ixosa 104 i magię wzięło w łeb, została poprawność, choć i tak wyższa niż z firmowym kablem.

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
09-03-2010, 11:07
Majkel tak btw masz jeszcze ten kabel od HDkow? Ciekaw jestem jak to gra odnosnie HD650.

co do konfiguracji

swietne portable

- iPod Nano 1g + Sony EX85

- Sansa Fuze + Zen Aurvana

- iRiver IFP + Holdegron Mobile + CAL! recabled

- iRiver IFP + iGrado

btw. HD418 sa bardzo dobre, nie postawie ich wyzej od CAL! bo graja inaczej ale doceniam te sluchawki, co ciekawe u mnie graja duzo lepiej z iRivera niz z CD, choc z HD650 czy 580 jest zupelnie na odwrot.

ciekawosc brzmienia