Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

aasat

• 2418 / 6723
  • Ekspert
20-08-2026, 09:21
Replika drivera jednak nie 1:1

"it will be a 1 um membrane same as the original but not a gold coating but same coating as es-2a"

Krzysztof_M

• 1939 / 6132
  • Ekspert
20-08-2026, 09:48
Replika drivera jednak nie 1:1

"it will be a 1 um membrane same as the original but not a gold coating but same coating as es-2a"
Ogólnie uważam, takie jest moje zdanie, że opracowanie takiej repliki na sprzedaż to jednak skok na kasę, gdy się nie ma co zaoferować klientom.
Dobre produkty bronią się same, nie muszą się malować w cudze barwy by zabłyszczeć.
Powinni wykonać słuchawki, które klientami sponiewierają nieprawdopodobnie wysokimi wskaźnikami jakościowymi brzmienia i ergonomii oraz urody, bez uciekania się do prób "małpowania" cudzych technologii i wyglądu.

Gdyby tak potrafili, stworzyliby swoją własną legendę, tak jak Sennheiser i Stax stworzyli własne, czyli słynne Orfeusze i Omegi.
Jeśli widzieliście gdziekolwiek recenzje replik Omegi wykonane przez ES-Lab, czyli model  ES1a i ES2a  to wiecie, że najlepiej im poszło z ... replikacją wyglądu a brzmieniowo legendy nie stworzyli - wyszły im drogie elektrostaty, grające jak elektrostaty - nic odkrywczego.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pastwa

• 3852 / 6740
  • Ekspert
20-08-2026, 20:37
Sam Stax ma problemy ze zrobieniem rownie dobrej repliki (juz nie mowie o poprawie) swoich wlasnych Omeg, bo takie X9k jednak ustepuja...

Krzysztof_M

• 1939 / 6132
  • Ekspert
20-08-2026, 22:52
Sam Stax ma problemy ze zrobieniem rownie dobrej repliki (juz nie mowie o poprawie) swoich wlasnych Omeg, bo takie X9k jednak ustepuja...
Czy nie chodziło Ci bardziej o to, że Stax wzorując się na starej Omedze, stara się wskrzesić jej ducha w nowych konstrukcjach, jak dotąd ze średnim skutkiem?

Ponieważ słowo "replika" ja rozumiem, że Stax miałby specjalnie robić 1:1 nową Omegę - a o czymś takim to nie słyszałem aby nawet próbowali.

pastwa

• 3852 / 6740
  • Ekspert
21-08-2026, 01:00
Odnosilem sie bardziej do repliki jakosci sonicznej owych Omeg, bo tego bym oczekiwal po tej firmie, ze uzyskaja, jak nie jednoznaczny progres to chociaz obedzie sie bez regresu, zwlaszcza ze ambitnie operuja w obszarze hiendu. Natomiast technikalia jak tego dokonac zostawiam ich dzialowi projektowemu. Jak dotad mnie nie przekonali w tym wzgledzie.

Krzysztof_M

• 1939 / 6132
  • Ekspert
21-08-2026, 19:19
Odnosilem sie bardziej do repliki jakosci sonicznej owych Omeg, bo tego bym oczekiwal po tej firmie, ze uzyskaja, jak nie jednoznaczny progres to chociaz obedzie sie bez regresu, zwlaszcza ze ambitnie operuja w obszarze hiendu. Natomiast technikalia jak tego dokonac zostawiam ich dzialowi projektowemu. Jak dotad mnie nie przekonali w tym wzgledzie.
Pełna zgoda - postępu nie widać.