Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
02-11-2010, 16:39
>> chrees, 2010-11-02 12:33:05
Elektrostaty (znów) mi się przejadły ;)
Jestem ciekaw jak wypadną w porównaniu do dobrze napędzonych T1 Beyerdynamika; jeżeli dobrze, to chyba znak, że nic mnie nie zadowoli. Trzeba sprzedać sprzęt i polować na koncerty. A może ortho?... Co za życie...

No cóż jeśli będziesz ograniczony budżetem, to T1 napędzone odpowiednim wzmakiem to  bardzo dobre słuchawki (przypominam o przerobionej wtyczce) Moim zdaniem grają dosyć monitorowo, trochę po jasnej stronie. Basoluby mogą trochę marudzić, ciężko z nich wydusić mocne  pierdyknięcie łatwe do uzyskania w konstrukcjach zamkniętych ale bas sam w sobie ma już klasę i nie jest to śnięta królewna z HD800 :)                      

Radical

• 721 / 5406
  • Ekspert
02-11-2010, 20:21
Odpowiadasz na wpis
>> chrees, 2010-11-02 12:33:05
Elektrostaty (znów) mi się przejadły ;)
Jestem ciekaw jak wypadną w porównaniu do dobrze napędzonych T1 Beyerdynamika; jeżeli dobrze, to chyba znak, że nic mnie nie zadowoli. Trzeba sprzedać sprzęt i polować na koncerty. A może ortho?... Co za życie...

----------------------------------------------
Wszystko się przejada po jakimś czasie. Zostaw staxy, kup coś w miarę niedrogiego (np HD380+wzmak) i używaj przez 2-3 miesiące. Gwarantuję że staxy Cię zauroczą ponownie po tym czasie.

chrees

• 1657 / 6103
  • Ekspert
04-11-2010, 09:55
frackowiak ---> Z opisu brzmienia nowych Staxów wnioskuję, że zmiany w sygnaturze brzmienia idą w pożądanym przeze mnie kierunku. Niestety nie wysupłam na nie kwoty, która się tam (na head-fi) pojawia ;>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Sim1

• 1829 / 6067
  • Ekspert
04-11-2010, 10:06
Chrees, co cię zmęczyło w Staxach? Może te nowe SR-507 będą przywoitym lekarstem?

szwagiero

• 2240 / 6105
  • Ekspert
04-11-2010, 13:12
Chłopaki Sim1 i chrees, to ja Wam proponuję, żeby się umówić i jeden wyrzuci przez okno swoje STAXy, a drugi np. ze dwie pary ortho (żeby był wgląd w konstrukcję proponuję Fostexy T50 mk1 + YH-100 dla odmiany). Obaj sobie posłuchacie co i jak i potem najwyżej z powrotem się zamienicie ;) To będzie o tyle dobre, że może chrees wtedy zamówi LCD-2 i będziemy mieli w końcu jakiś egzemplarz w Polsce ;))

chrees

• 1657 / 6103
  • Ekspert
04-11-2010, 13:34
No sam nie wiem co mnie zmęczyło... Pewnie SAM jestem po prostu ostatnio przemęczony ;>
Posłuchałem sobie od przedwczoraj swoich staxiorów z Benchmarkiem po SPDiFie i było jakoś przyjemniej niż z samego E-MU. Chyba po prostu przejadła mi się moja "podła" dźwiękówka... albo ogólnie życie, nadchodzi w końcu jesień, będę mógł się porządnie depresyjnie wyżyć ;>
SR507 chętnie kupię, ale musiałbym mieć w skarpecie tysiąc dolków...

-------------------------------------------------------------------------------
.

Ahmed

• Gość
04-11-2010, 13:46
>> chrees, 2010-11-04 13:34:00
Chyba po prostu przejadła mi się moja "podła" dźwiękówka... albo ogólnie życie, nadchodzi w końcu jesień, będę mógł się porządnie depresyjnie wyżyć

Tak.  ! To już koniec. Proszę o zapis w testamencie uwzględniający skromnego terrorystę w kwestii STAX-ów.
W związku z tym, proszę również o niewłączanie sprzętu aby niepotrzebnie nie zużywać lamp aby nie narażać mnie na koszty.

Radical

• 721 / 5406
  • Ekspert
04-11-2010, 14:11
Odpowiadasz na wpis
>> chrees, 2010-11-04 13:34:00
No sam nie wiem co mnie zmęczyło... Pewnie SAM jestem po prostu ostatnio przemęczony ;>
Posłuchałem sobie od przedwczoraj swoich staxiorów z Benchmarkiem po SPDiFie i było jakoś przyjemniej niż z samego E-MU. Chyba po prostu przejadła mi się moja "podła" dźwiękówka... albo ogólnie życie, nadchodzi w końcu jesień, będę mógł się porządnie depresyjnie wyżyć ;>
SR507 chętnie kupię, ale musiałbym mieć w skarpecie tysiąc dolków...

--------------------------
Staxy się obraziły że jeszcze nie dokupiłeś im bardziej wykwintnego źródła dlatego słabiej grają ;)

Sim1

• 1829 / 6067
  • Ekspert
04-11-2010, 14:44
Rzeczywiście warto ze źródłem pokombinować, bo te słuchawy strasznie eksponują różnice w DAC-ach, co na innych słuchawkach jest jakąś różnicą w brzmieniu tu odczuwa się jako zasadniczą.
Warto spróbować jakiegoś DACa na TDA1543, to trochę inny dźwięk niż większość współczesnych przetworników daje i może się spodobać. Dobrze by wpadł w ręce jakiś produkt oparty o projekt Petera Daniela. Na pewno będzie wyraźna zmiana w brzmieniu (na 100% inna scena)... ale od osobistych preferencji już tylko zależy czy na dobre czy na złe.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
04-11-2010, 15:13
>> Sim1, 2010-11-04 14:44:27

>Rzeczywiście warto ze źródłem pokombinować, bo te słuchawy strasznie eksponują różnice w DAC-ach, co na innych słuchawkach jest jakąś różnicą w brzmieniu tu odczuwa się jako zasadniczą.

Na tym polegają dobre słuchawki, po prostu od pewnego poziomu to uchodzi za normalne ale od wyższego zaczyna być upierdliwe bo wyciągają nam także niuanse :)

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
05-11-2010, 09:06
>> frackowiak, 2010-11-05 00:27:18
Wiktor-na Head-Fi.org, czy czytales o nowych STAX,bardzo dobre pierwsze wrazenia z Japoni.

Przyznam, ze nie widzialem jeszcze zlych pierwszych wrazen na tym portalu odnosnie jakichkolwiek topowych sluchawek, wiec tym bym sie nie nakrecal zbytnio.

asmagus

• 4439 / 5652
  • Ekspert
05-11-2010, 10:22
>> frackowiak, 2010-11-05 00:27:18
(...) raczej lepiej miec na glowie sluchawki, bo za 5tyg mam miec syna!

Gratuluję !!

PS. Z powodu narodziny córki zlikwidowałem odsłuch głośnikowy w mieszkaniu. Po jej urodzeniu wiele miesięcy nie włączyłem toru ani na minutę - i tak właśnie w pewnym momencie stwierdziłem "lepiej mieć na głowie słuchawki".

Teraz gdy ma 4 lata (prawie) i po pracy wracam do domu a są u niej np. koleżanki a ja mam coś napisać; wdzięczny jestem, że są słuchawki a drugi raz, że mam słuchawki zamknięte ;)

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
05-11-2010, 10:46
 >> frackowiak

Z elektrostatami w związku z tym co napisał kolega Asmagus powinien interesować Cię tylko jeden ich model-zamknięty !
Tak że spytaj lepiej wiktora jak gra i zapoluj na nie bo przez następne 5 lat masz z głowy :)  

Myślę że wolny wybór masz już z głowy :(

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
05-11-2010, 10:52
Ja mam piętnastomiesięcznego juniora i tor słuchawkowy obecnie znajduje się tam gdzie mam warsztacik, czyli w innym lokum. :) Przez pierwsze miesiące w ogóle można zapomnieć o słuchawkach, gdyż trzeba być w pogotowiu i mieć czynne uszy najlepiej przez okrągłą dobę.

Sim1

• 1829 / 6067
  • Ekspert
05-11-2010, 11:07
Przy otwartych Staxach nie ma żadnego problemu z małym dzieckiem... Słuchając przyzwoicie cicho słyszy się dokładnie każdy odgłos z otoczenia. To są idealne słuchawki do takich zastosowań.
Problem jest i to potężny jak się właśnie chcemy odizolować od otoczenia - trzeba albo głośno słuchać ale wtedy tak sieją na okolicę że w całym pomieszczeniu słychać jakby jakiś "jamnik" grał albo należy zapomnieć o słuchaniu.