Audiohobby.pl

HD650 a Marantz SA7001.

Ibanezq

• 18 / 5933
  • Nowy użytkownik
03-12-2009, 05:19
Kupiłem ostatnio w/w słuchawki i napędzam je tym CD.
Czy będzie duży skok jakości jak zamiast dziurki w CD zastosuję jakiś (odpowiedniej klasy) wzmacniacz słuchawkowy?

• Gość
03-12-2009, 06:23
Zawsze,podłączając dobrej klasy wzmacniacz słuchawkowy uzyskasz poprawę brzmienia.SA 7001 jest jednak bardzo specyficzny.Sam z racji kryzysu ( niektórzy twierdzą że go nie ma)musiałem sprzedać cały sprzęt i przesiąść się na budżetowego Marantza,tego właśnie.Ale zaryzykuję twierdzenie że możesz odpuścić sobie wzmacniacze słuchawkowe typu Project.Ten model Marantza nie wiedzieć czemu ma wyśmienity wzmacniacz słuchawkowy i nie jest to zwykła dziurka jak w większości odtwarzaczy.Marantz zastosował w tym modelu kapitalny wzmacniacz słuchawkowy.Reasumując,jesli ma to być tani wzmak słuchawkowy do 1 kzł ( za nowy) to sobie odpuść.Nie będzie poprawy.Czasem zdaża mi się słuchać z tej dziurki właśnie,jeśli mam na tyle mało czasu że odpalanie lamp nie ma sensu.Nie boli.
Pozdrawiam
Wojtek

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
03-12-2009, 10:07
Spróbuj z Holdegronem - podobno świetnie pasuje do HD650. Można wziąć na próbę za kaucją na 5 dni, jak się nie spodoba możesz go zwrócić bez żadnych zobowiazań.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-12-2009, 10:14
Jestem ciekaw czemu Holdegron sobie to ustalił na 5 dni, skoro każdy towar można zwrócić w przypadku zakupów przez telefon/internet w ciągu 10 dni?

Apropo wypowiedzi kolegi wyżej, to cóż to za wzmacniacz siedzi w tym Marantzu?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-12-2009, 10:16
Rzeczywiście jak na dziurkę to Marantz SA7001 prezentuje wysoki poziom, a z drugiej strony gra tak, że wymaga raczej analogowo grającego wzmacniacza. Rolandsinger go ma oprócz tego, że korzysta też z DACa AudioNemesis DC-1 Upgrade, więc może Ci coś doradzi.

Bednaar, słuchałeś dziurki SA7001, że tak radzisz tego Holdegrona? Ja słuchałem, jest niezła i budżetowy wzmacniacz niczego nie poprawi, tak jak w wojtek_r100r napisał.

^
Słuchawki różne sprzedam - patrz Ogłoszenia.

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
03-12-2009, 10:34
Nie słuchałem, ale przecież w ten sposób kolega bezproblemowo może sam sprawdzić, co mu będzie bardziej odpowiadać - lepsze to, niż kierowanie się tylko opiniami z forum.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
03-12-2009, 10:36
Dziurka tego CD gra z wieloma sluchawkami lepiej niz AudioNemesis :))

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
03-12-2009, 10:40
A co do budzetowego wzmacniacza, to zalezy - mozna kupic szajs a mozna kupic cos rzeczywiscie udanego, czego raczej na dziurke bym nie zamienil. Poza tym najwieksza wage i tak maja wlasne preferencje. Teraz korzystam np. z hybrydowego Little Dota I+ ktory wykorzystuje na wejsciu pentody 408a/EF92 i pokrewne - najbardziej oplacalny/udany/o najwiekszym wspolczynniku mozliwsosci do ceny moj zakup jak do tej pory :) Taki Yamamoto dla ubogich + wieksze mozliwosci kreowania brzmienia.

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
03-12-2009, 10:40
z tego co slysze z Holdka Mobile podejrzewam ze HD650 bedzie bardzi pasowac do Holdegrona wlasnie, sam chetnie liznalbym Dual-Mono, moze wezme na testowanie.

Darkvoice lepiej sie zgrywa z HD580 wg mnie.

Co do dziurkki w marantzach sam mam 5001 - wg mnie swietna dziurka, spokojnie mozna na niej sluchac HD650 - zwlaszcza ze one duzo wybaczaja gdzie sie zgadzam z Majkelem. Owszem skaluja ale jak posluchasz ich z iPoda tez zaggraja jakos...
ciekawosc brzmienia

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
03-12-2009, 10:49
>>A co do budzetowego wzmacniacza, to zalezy - mozna kupic szajs a mozna kupic cos rzeczywiscie udanego, czego raczej na dziurke bym nie zamienil. Poza tym najwieksza wage i tak maja wlasne preferencje. Teraz korzystam np. z hybrydowego Little Dota I+ ktory wykorzystuje na wejsciu pentody 408a/EF92 i pokrewne - najbardziej oplacalny/udany/o najwiekszym wspolczynniku mozliwsosci do ceny moj zakup jak do tej pory :) Taki Yamamoto dla ubogich + wieksze mozliwosci kreowania brzmienia.

Fallow schodzi w dol;P ciekawe czy sie to odmieni i znowu wroci do haj-endu.

Swoja droga - porownujac dziurki w Denonie, Marantzu, Rotelu (integra), beresfordzie, Holdku Mobile i Darkvoice moge jednoznacznie stwierdzic ze:

dziurka beresa gra najgorzej (na wszystkim)

K701 najlepiej wypadaly na Denonie gdzie nawet nie brakowalo masy (ale za to tracily detale)

HD580 zdecydowanie najlepiej na DV

CAL! na Holdegronie Mobile

HD650 chyba na dziurce Marantza (choc na DV tez brzmia niezle tylkko troche dopalaja co sie akurat tym HDkom nie przydaje)

na Rotelu wszystko brzmi niezle i spokojnie napedza wszystkie sluchawki tyle ze po przelaczeniu na DV sluchac ze ma ograniczenia jesli chodzi o czystosc i szczegolowosc.
ciekawosc brzmienia

piter z

• 375 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
03-12-2009, 11:47
sluchalem tego marantza ladnych pare lat temu jako wzm. sluchawkowego i w tamtym czasie bylem pod sporym wrazeniem jak potrafil napedzic porta pro i koss ur40 - dla porownania mialem wtedy budzetowa yamahe 396 lub 596 i to z kolei to byla tragedia - mialem tez SA15S1 i jego wyjscie sluchawkowe tez gralo dobrze

• Gość
03-12-2009, 21:37
Panowie,
kolega chciał widzieć czy jest sens kupowania wzmaka żeby cokolwiek polepszyć.Sennki zasługują na dobry wzmak,ale tak jak napisałem,jeśli to ma być budżetowy wzmak to różnicy na plus nie będzie.Nie mam pojęcia co siedzi w tym cd,ale postarali się.Naprawdę trzeba się wsłuchać żeby usłyszeć różnicę.Barwa,przestrzeń,o.k.,ale z dobrej klasy wzmaka.Kupowanie taniego wzmaka to wyrzucanie kasy.Sam jestem w szoku jak gra ta dziurka.Nawiasem mówiąc to ten cd jest wyśmienity.Porównywałem odtwarzacze za większe pieniądze i nadal ten cd jest u mnie.Wyjątkowo udany,co zresztą potwierdzają testy w Audio i Hi-Fi i Muzyka.Jesli budżet masz napięty to odpuść sobie kupno wzmaka i uzbieraj kase na naprawdę dobry wzmak.Inaczej wyrzucisz kasę na darmo.Miałem w odsłuchach ostatnio kilka "utytuowanych"cd.Między innymi Rega( plastikowy dźwięk),Ayon CD1( Marantz ma znacznie lepsze wysokie),LInn Ikemi( lepsza barwa ale brak życia),Unison( lepszy,ale nie na tyle żeby dopłacać),dopiero Bluenote CDP300 okazał się znacząco lepszy.Marantz popełnił jakąś pomyłkę wypuszczając tak dobry cd za tak małą kasę.No i do tego ta wyśmienita dziurka...Kup dobrą triodę,dopiero odczujesz różnicę.
Pozdrawiam
Wojtek
P.S.Michał,jedziesz w dół.Coś szykujesz czy brak kasy,czyli kryzys ma się dobrze?

Ibanezq

• 18 / 5933
  • Nowy użytkownik
03-12-2009, 22:06
No właśnie opinie na temat tego CD są podzielone.
Są tacy co mówią, że gra nie za tęgo - dopiero lampizacja (czyli wymiana stopnia analogowego) daje niezłe efekty.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-12-2009, 22:15
O ile zgodzę się z pozytywną oceną dziurki SA7001, o tyle nie zgadzam się z oceną jego brzmienia. Nie wiem jak grają CDki do 3kzł, ale on gra jak dla mnie nieciekawie. Już nie pamiętam w szczegółach jak brzmiał, ale mój modyfikowany Technics SL-PS840 i wpinany do tegoż marantza AudioNemesis DC-1 Upgrage odskakiwały mu mocno jakością dźwięku na głośnikach. Można sobie zatrzymać SA7001 jako transport, bo tę funkcję spełnia dobrze i do tego czyta SACD, ale z DACa CS4397 marantz wycisnął niewiele w porównaniu do tego, co da się wycisnąć. Bez ingerencji w SA7001 można go słuchać przez w miarę analogowo grający wzmacniacz, przeźroczysty wzmak obnaży jego słabe strony i nie będzie zbyt przyjemnie.

^
Słuchawki różne sprzedam - patrz Ogłoszenia.

• Gość
03-12-2009, 22:17
Być może tak jest.Odnosze wrażenie że ostatnimi laty jedynym remedium na ograniczoność formatu cd to lampizacja.Jestem raczej dość sceptyczny.Tak naprawdę ten format jest ograniczony a lampizacja powoduje jedynie bardziej miły odbiór.Nic więcej.Miałem sporo odtwarzaczy,ostatnimi laty określanymi jako hiiend.Kryzys zmusił mnie do zejścia niżej.Ale nie boli.Odsłuchy odtwarzaczy określanymi jako hi-end jescze parę lat temu skłaniają do wniosku,że technika cd jednak trochę się posunęła i rzeczony Marantz gra lepiej niż niejedna Wadia czy Krell z przed lat.Więc cóż można zrobić?Dołożyć lampy oczywiście.Żenada...